Κύτταρα από τον πλακούντα στη μάχη κατά της υπέρτασης

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα που συλλέχτηκαν από το Hudson Institute από πλακούντες που δωρίστηκαν από μητέρες μετά από καισαρική, μείωσαν τη φλεγμονή και εμπόδισαν τη νοητική βλάβη.

Επιστήμονες του La Trobe University και του Hudson Institute έδειξαν ότι κύτταρα από τον πλακούντα θα μπορούσαν να έχουν θεραπευτικά οφέλη σε ασθενείς που πάσχουν από υπέρταση.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Dr. Michael De Silva, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, είναι εξέλιξη πρόσφατων ερευνών του La Trobe, στη χρήση κυττάρων πλακούντα για ανάρρωση από εγκεφαλικό επεισόδιο και πέρασε από δοκιμές ασφάλειας σε ανθρώπους.

Στην επόμενη φάση, η θεραπεία θα αξιολογηθεί για την αποτελεσματικότητά της στη μείωση της εγκεφαλικής βλάβης που προκαλείται από το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σε μοντέλα, τα κύτταρα αν εγχυθούν εντός ημέρας μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο στοχεύουν την περιοχή του εγκεφάλου που έχει επηρεαστεί και μειώνουν τη φλεγμονή και τον θάνατο των νευρώνων.

Οι ερευνητές σκέφτηκαν οτι θα μπορούσαν να εξετάσουν αν προκύπτει  παρόμοια προστασία όσον αφορά τη μείωση της βλάβης που προκαλεί η υπέρταση στον οργανισμό και διαπίστωσαν ότι η αγωγή μείωσε τη φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα που συλλέχτηκαν από το Hudson Institute από πλακούντες που δωρίστηκαν από μητέρες μετά από καισαρική, μείωσαν τη φλεγμονή και εμπόδισαν τη νοητική βλάβη.

Ο Dr. De Silva δήλωσε ότι αν και ένα φάρμακο μπορεί να μειώσει την υπέρταση, αυτά τα κύτταρα θα μπορούσαν να στοχεύσουν τη φλεγμονή στις αρτηρίες λόγω υπέρτασης και επομένως να μειώσουν τους σχετικούς κινδύνους καρδιαγγειακής νόσου και νοητικής βλάβης.

Αν και η έρευνα είναι στα αρχικά της στάδια και η εργασία της ομάδας θα συνεχιστεί στο πώς αυτή η γνώση θα ωφελήσει ασθενείς με υπέρταση, ο ερευνητής δήλωσε ικανοποιημένος που διαπιστώνει  ότι αυτή η έρευνα θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε νέα μορφή θεραπείας που θα μειώνει τη βλάβη στα αγγεία και τον εγκέφαλο σε περίπτωση αυξημένης πίεσης.

Πηγή: https://www.iatronet.gr/article/122439/kyttara-apo-ton-plakoynta-sth-mahh-kata-ths-ypertashs-meleth

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συντονισμένη ευρωπαϊκή προσπάθεια για διάγνωση και θεραπεία του παιδιατρικού καρκίνου

Η αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικους προβληματίζει την Ευρώπη και όλα τα κράτη μέλη και φυσικά την Ελλάδα...

Τα υψηλά επίπεδα νιασίνης συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου

Εδώ και δεκαετίες, περισσότερες από 50 χώρες, έχουν επιβάλλει τον εμπλουτισμό βασικών τροφίμων όπως το αλεύρι, τα δημητριακά και η βρόμη, με νιασίνη. Στον εντοπισμό...

Πανεπιστήμια: η διαιώνιση της ανοχής στη βία

Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων ανέχονται αδιάφορα επί...

Ετικέτες