Κυστική ίνωση: Τα συμπληρώματα βιταμίνης C μειώνουν την φλεγμονή

Η κυστική ίνωση, που είναι η επιθετική νόσος, συχνά παρουσιάζει νέα κλινικά εμπόδια που συνδέονται με τη θεραπεία. Τώρα, μια νέα μελέτη από ερευνητές του Oregon State University (OSU) μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών.

Συγκεκριμένα δείχνει ότι οι ασθενείς με κυστική ίνωση που λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης C αυξάνουν έμμεσα και την αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης Ε, η οποία μειώνει την φλεγμονή.

Η κυστική ίνωση προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες και γεμίζει τους αεραγωγούς με βλέννα, ασκώντας απίστευτο στρες στον οργανισμό.

“Η κυστική ίνωση είναι μια γενετική ασθένεια που σχετίζεται με αυξημένη φλεγμονή. Και όπως πολλές φλεγμονώδεις ασθένειες, συνοδεύεται από μεγάλη ποσότητα οξειδωτικού στρες”, λέει η Maret Traber του Ινστιτούτου Linus Pauling του OSU σε μια πανεπιστημιακή ανακοίνωση.

Η Traber σημειώνει επίσης ότι οι ασθενείς με κυστική ίνωση δυσκολεύονται να απορροφήσουν λίπος, περιορίζοντας την ικανότητα του σώματός τους να χρησιμοποιεί λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Ε. Αυτό γενικά σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να παίρνουν περισσότερο λίπος από τον μέσο όρο. Μελέτες έχουν συνδέσει τη βιταμίνη C με την μείωση της φλεγμονής και τη χρήση οξειδωμένης βιταμίνης Ε, που διαφορετικά δεν θα απορροφούσε το σώμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από 3,5 εβδομάδες καθημερινής λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης C σε δόση 1.000 mg, οι ασθενείς είχαν χαμηλότερες συγκεντρώσεις μαλονοδιαλδεΰδης (malondialdehyde – MDA), η οποία είναι δείκτης οξειδωτικού στρες. Επιπλέον, παρατήρησαν ότι η βιταμίνη Ε δεν έφευγε τόσο γρήγορα από την κυκλοφορία του αίματος.

Οι καπνιστές μπορεί επίσης να ωφεληθούν από την λήψη συμπληρωμάτων

Αυτά τα ευρήματα δεν είναι ελπιδοφόρα μόνο για ασθενείς με κυστική ίνωση, αλλά και για καπνιστές και άτομα με μεταβολικό σύνδρομο. Διότι και εκείνοι συνήθως παλεύουν με το οξειδωτικό στρες στο σώμα τους, κάτι που μπορεί επίσης να υποδηλώνει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης C και Ε θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να βρουν ανακούφιση.

Η Traber εξηγεί επίσης ότι αν και αυτή η μελέτη ενισχύει ότι η λήψη άφθονων βιταμινών C και E μέσω μιας ποικίλης και θρεπτικής διατροφής είναι σημαντική, τα αποτελέσματα έχουν να κάνουν περισσότερο με την προσθήκη υψηλών ποσοτήτων βιταμίνης C σε μια υγιεινή διατροφή.

Περιορισμοί της έρευνας

Έκανε όμως και μια σημαντική επισήμανση: “Αυτή η μελέτη χρησιμοποίησε βιταμίνη C σε μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι συνήθως λαμβάνει κάποιος από τη διατροφή. Τα 1.000 mg ισοδυναμούν με 15 πορτοκάλια ή 4-5 μέτριες πιπεριές για γεμιστά. Αλλά η έρευνα υποδηλώνει ότι μια υψηλή δόση μπορεί να είναι ευεργετική σε φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients.

Πηγές: https://today.oregonstate.eduhttps://studyfinds.org, https://www.iatropedia.gr/diatrofi/kystiki-inosi-ta-sympliromata-vitaminis-c-meionoun-tin-flegmoni/159251/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νέα μελέτη για την κολπική μαρμαρυγή: Αυτή είναι η γνωστή βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο μέχρι και 32%

Μια βιταμίνη που πρέπει να υπάρχει στην διατρόφη μας, είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο της κολπικής μαρμαρυγής πάνω από 30%, σύμφωνα με τους...

Η δίαιτα DASH είναι πιθανό να μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε γυναίκες με καρκίνο μαστού

Δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, την ολική άλεση, την άπαχη πρωτεΐνη και τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον...

Υπέρταση, Stress και Guidelines

Στην πρόσφατη έκδοση (2023) των νέων οδηγιών (guidelines) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (ESH) η επίδραση του stress στην εμφάνιση χρόνιας υπέρτασης θεωρείται μικρή, αλλά και η αντιμετώπιση του...

Ετικέτες