Κορονοϊός: Τι ξέρουμε μέχρι τώρα για το νέο κύμα, τη νέα παραλλαγή και τους κινδύνους

Σύμφωνα με το CDC, επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η JN.1 προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια, ενώ τα τρέχοντα εμβόλια αναμένεται να αυξήσουν την προστασία έναντι της JN.1.

Οι γιορτές ήρθαν και παρήλθαν και για άλλη μια φορά η Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες χώρες, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα αναπνευστικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της Covid. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η έξαρση της Covid φέτος τον χειμώνα δείχνει να είναι λιγότερο θανατηφόρα από πέρυσι και πολύ λιγότερο από το 2022.

«Δεν βλέπουμε τα σημάδια που θα με έκαναν να σκεφτώ ότι οδηγούμαστε σε ένα ακόμη σοβαρό κύμα», λέει η Κέιτλιν Ρίβερς, επιδημιολόγος στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας Johns Hopkins. «Μέχρι στιγμής, είμαστε σε σχετικά καλή κατάσταση», προσθέτει.

Στην Ελλάδα, τα κρούσματα γρίπης και κορονοϊού παρουσίασαν σημαντική αύξηση μέσα στις γιορτές που συνέβαλαν στην αύξηση της μετάδοσης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε αύξηση 44% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό  εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι ήταν 70, ενώ καταγράφηκαν 57 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη.

Παρόλα αυτά, ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων, αν και παρουσίασε αύξηση, ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

Επίσης, ο αριθμός των θανάτων σε ασθενείς με λοίμωξη COVID παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=59) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

Παρ’ όλα αυτά, οι δείκτες για το ιικό φορτίο στα λύματα και η αύξηση στα θετικά τεστ, στις εισαγωγές και τις νοσηλείες, δείχνουν έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι συστάσεις για τη χρήση μάσκας και τον εμβολιασμό, όπως και για την τήρηση μέτρων υγιεινής και προστασίας για τη μείωση της μετάδοσης στα σχολεία, αλλά και στην ευρύτερη κοινότητα.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι αριθμοί αυξάνονται σταθερά όλο το χειμώνα και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω μετά τις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις των γιορτών. Την ίδια ώρα, κερδίζει έδαφος μία νέα παραλλαγή του κορονοϊού, η JN.1, αλλά συνυπάρχουν γρίπη και RSV, επιβαρύνοντας την κατάσταση. Κι ενώ η Covid τείνει να είναι ήπια στα παιδιά και στους νέους ενήλικες, η γρίπη και ο RSV είναι πιο επικίνδυνα για τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους. Και οι τρεις δε λοιμώξεις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τα βρέφη.

Η JN.1 δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια από τις προηγούμενες παραλλαγές και τα εμβόλια, τα τεστ και οι θεραπείες που υπάρχουν λειτουργούν καλά ενάντια σε όλες τις τρέχουσες παραλλαγές.

Σύμφωνα με το αμερικανικό CDC, η υποπαραλλαγή αντιπροσωπεύει πλέον περίπου το 62% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η JN.1, η οποία είναι «απόγονος» της παραλλαγής BA.2.86, είναι πλέον η πιο ευρέως διαδεδομένη παραλλαγή στις ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως.

Είναι επίσης η κυρίαρχη παραλλαγή στην Ευρώπη και αυξάνεται απότομα στην Ασία, ανέφερε το CDC.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης Αναπνευστικών Λοιμώξεων του ΕΟΔΥ, είχαν συνολικά ανιχνευτεί 179 στελέχη JN.1 (υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 που από 19/12 αναγνωρίστηκε ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος), με ημερομηνία λήψης δείγματος από 3/10 έως 8/12.

«Ασπίδα» ο εμβολιασμός

Σύμφωνα με το CDC ωστόσο, επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η JN.1 προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια, ενώ τα τρέχοντα εμβόλια αναμένεται να αυξήσουν την προστασία έναντι της JN.1.

Οι εισαγωγές στο νοσοκομείο λόγω COVID-19 αυξήθηκαν κατά 20,4% την εβδομάδα που έληξε στις 30 Δεκεμβρίου, ανέφερε το CDC.

Τον Δεκέμβριο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την JN.1 «παραλλαγή ενδιαφέροντος» και ανέφερε ότι σύμφωνα με τα μέχρι εκείνη τη στιγμή δεδομένα ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από το εν λόγω στέλεχος ήταν χαμηλός.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/eidiseis/koronoios-ti-kseroume-mechri-tora-gia-to-neo-kyma-ti-nea-parallagi-kai-tous-kindynous/177950/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Πρώτη επέμβαση με χρήση υπερήχων σε ασθενή με Αλτσχάιμερ

Μια ηλικιωμένη ασθενής που έπασχε από Αλτσχάιμερ υποβλήθηκε στην πρώτη αναίμακτη επέμβαση εγκεφάλου με εστιασμένους υπερήχους. Πρόκειται για μια εξαιρετικά πρωτοποριακή επέμβαση, ένα σπουδαίο...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 17.4.2024 – Μελέτες

to be continued..... OMT:optical medical therapy Κατάλληλοι για την μελέτη ήταν ασθενείς που  προέκυψαν μετά από  ΣΦ  για  XΣΝ(83%) και ΟΣΣ με  ένοχη ευάλωτη πλάκα (>50%)...

Νέα εποχή στις επεμβάσεις καρδιάς, χωρίς στερνοτομές

Η καρδιοχειρουργική έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη νέων, λιγότερο επεμβατικών τεχνικών που μειώνουν τον χρόνο νοσηλείας και επιταχύνουν εντυπωσιακά την...

Ετικέτες