Κορωνοϊος: Τι έδειξαν μέχρι τώρα οι έρευνες για την χρήση της κολχικίνης: Η Ελληνική συνεισφορά

Η κολχικίνη προτάθηκε από ελληνική ερευνητική ομάδα για χρήση σε ασθενείς με κορωνοϊό

Στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό, το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας συγκεντρώνει η κολχικίνη.

Η κολχικίνη είναι ένα φθηνό φάρμακο (κόστος θεραπείας στην Ελλάδα ~4 ευρώ ανά ασθενή), γνωστό από χρόνια σε ρευματολόγους και καρδιολόγους το οποίο έχει συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια το ερευνητικό ενδιαφέρον. Ανάμεσα σε άλλα θεραπευτικά μέσα, προτάθηκε από ελληνική ερευνητική ομάδα, για χρήση της σε ασθενείς με COVID-19.

Η Ελληνική επιστήμη, πρωτοστάτησε στα μέσα Ιουνίου, με τη δημοσίευση σε έγκυρο διεθνές ιατρικό περιοδικό, της πρώτης παγκοσμίως τυχαιοποιημένης κλινικής μελέτης που αποτύπωσε την θεραπευτική αξία της κολχικίνης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό.

Είναι η μελέτη GRECCO-19, υπό την καθοδήγηση των Καθηγητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρου Δευτεραίου και Χριστόδουλου Στεφανάδη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο Humanitas του Μιλάνου και του La Fe  της Βαλένθια. Η μελέτη διενεργήθηκε σε 16 κέντρα και σε 105 ασθενείς, και έδειξε σαφές κλινικό όφελος στους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε κολχικίνη (σημαντική μείωση του ποσοστού των ασθενών που χρειάστηκαν διασωλήνωση).

Στο τέλος Ιουλίου δημοσιεύθηκε δεύτερη σημαντική μελέτη, σε επίσης έγκυρο διεθνές ιατρικό περιοδικό, στο ίδιο ακριβώς αντικείμενο, από ιταλική ερευνητική ομάδα, που επιβεβαίωσε τα πολύ θετικά ευρήματα της Ελληνικής έρευνας.

Στη μελέτη αυτή, η επιβίωση στην ομάδα των ασθενών που πήρε κολχικίνη, ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από την ομάδα που πήρε μόνο την κλασική θεραπεία.

Επισημαίνεται, ότι οι δύο αυτές μελέτες, είναι οι πρώτες και οι μόνες που δείχνουν τόσο σημαντικό κλινικό όφελος με χρήση ενός φαρμάκου ή αλλού θεραπευτικού παράγοντα, σε ασθενείς με κορωνοϊό

Τέλος, στα τέλη Ιουνίου οι ερευνητές της μελέτης COLCORONA, η οποία διεξάγεται από το Montreal Heart Institute του Καναδά και θα μελετήσει 6.000 ασθενείς με COVID-19 οι οποίοι δεν απαιτούν νοσηλεία κατά τη διάγνωση, ανακοίνωσαν ότι πέρασαν με επιτυχία το ενδιάμεσο τεστ και σύντομα θα ανακοινώσουν τα τελικά αποτελέσματα.

Επιπλέον περισσότερες από 14 μελέτες με αντικείμενο την κολχικίνη στην αντιμετώπιση του κορωνοϊου βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη διεθνώς.

Το μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον για την Ελληνική έρευνα , προκύπτει και από το γεγονός ότι στον κορυφαίο διεθνή ιατρικό ιστοτόπο heart.org / medscape.com το άρθρο που αναφέρεται στα ευρήματα της ελληνικής μελέτης GRECCO-19, αναδείχθηκε πρώτο σε αναγνωσιμότητα μεταξύ των καρδιολόγων παγκοσμίως.

Πηγή: https://www.protothema.gr/world/article/1033440/koronoios-ti-edeixan-mehri-tora-oi-ereunes-gia-tin-hrisi-tis-kolhikinis/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νέα μελέτη για την κολπική μαρμαρυγή: Αυτή είναι η γνωστή βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο μέχρι και 32%

Μια βιταμίνη που πρέπει να υπάρχει στην διατρόφη μας, είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο της κολπικής μαρμαρυγής πάνω από 30%, σύμφωνα με τους...

Η δίαιτα DASH είναι πιθανό να μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε γυναίκες με καρκίνο μαστού

Δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, την ολική άλεση, την άπαχη πρωτεΐνη και τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον...

Υπέρταση, Stress και Guidelines

Στην πρόσφατη έκδοση (2023) των νέων οδηγιών (guidelines) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (ESH) η επίδραση του stress στην εμφάνιση χρόνιας υπέρτασης θεωρείται μικρή, αλλά και η αντιμετώπιση του...

Ετικέτες