back to top

Μια συζήτηση για lockdown, θεραπείες, εμβόλια

Χτες το απόγευμα, παρακολούθησα online την εξαιρετική συζήτηση μεταξύ του Anthony Fauci και του Ashish Jha. Ο Professor Ashish Jha είναι Director του Harvard Global Health institute, και από 01/09 ο Dean του Brown University School of Public Health.
Θα μεταφέρω κάποιες από τις ερωτήσεις που τέθηκαν στον Dr Fauci και τις απαντήσεις που έδωσε, γιατί θεωρώ πως οι απαντήσεις ξεπερνούν τα γεωγραφικά όρια της Αμερικής. Επιπλέον, από τη θέση που βρίσκεται ο ίδιος μπορεί να δώσει από τις πλέον έγγυρες απαντήσεις για την πορεία της έρευνας γύρω από πολλαπλά θέματα που αφορούν την πανδημία.
Η πρώτη ερώτηση εστίασε στην επιδημιολογική εικόνα των ΗΠΑ· που τα πήγαν καλά και που να εστιάσουν τους επόμενους μήνες. Εξήγησε πως για να απαντηθει αυτή ερώτηση απλά, πρέπει να ειπωθεί πως γεωγραφικά, δημογραφικά και επιδημιολογικά υπάρχουν τεράστιες διακυμάνσεις όσον αφορά το πόσο σοβαρά χτύπησε η πανδημία τις διαφορετικές πολιτείες, πόλεις και περιοχες. Όταν τα κρούσματα σταθεροποιήθηκαν στα 20,000 για κάποιο διάστημα, αποφασίστηκε η άρση του lockdown για να επανεκκινηθεί η οικονομία. Τόνισε πως το άνοιγμα μετά το lockdown είχε διαφορετικές επιπτώσεις σε κάποιες πολιτείες, και πρόσθεσε πως οι διαφορετικές πολιτείες αντέδρασαν με διαφορετικό τροπο ειδικά στο κατά πόσο τήρησαν τις οδηγίες των ειδικών της δημόσιας υγείας. Πολλοί πολίτες θεώρησαν πως η άρση του lockdown σημαίνει παντελής άρση των μέτρων, και η ηγεσία κάποιων πολιτειών δεν εφάρμοσε τις εθνικές οδηγίες και δεν τήρησε το πλάνο για την επιτήρηση των επιδημιολογικών δεικτών τα σημεία κινδύνου ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση.
Η απάντηση βέβαια, έφερε στη συζήτηση τα πιθανά επικοινωνιακά λάθη σαν βάση στο ότι έφτασαν κάποιοι στο σημειο να θεωρούν πως αφού τελείωσε το lockdown τώρα όλα επιτρέπονται. Ο Dr Fauci αναφερόμενος σε διάφορα παραδείγματα επανέλαβε πως η άρση του lockdown δεν είναι ´όλα ή τίποτα’. Η δημόσια υγεία και οι αρχές που τη διέπουν πρέπει να είναι το όχημα για την άρση των μέτρων.
Όσον αφορά την επίτευξη της κοινής αντιμετώπισης του προβλήματος, εστίασε στη συνεχή και επιμονή τήρηση των οδηγιών και την παρακολούθηση των δεικτών. Υπενθύμισε πως η εικόνα που βλέπουμε τώρα προκλήθηκε απο δράσεις και λάθη 2 εβδομάδων πριν, και η τωρινή χαλάρωση – εφόσον υφίσταται- θα καταμετρηθεί 2 εβδομάδες μετά. Και πως ειναι ύψιστης σημασίας να συνεννοούμαστε, και να τηρούμε όλοι τις οδηγίες και τα μέτρα, για να πάνε καλά τα πράγματα στο μέλλον.
Η συζήτηση προχώρησε στις διαθέσιμες θεραπείες για τον COViD-19(remdesivir, dexamethasone, αντισώματα). Μίλησε για τα ως τώρα αποτέλεματα και εξήγησε πως τα 2 φάρμακα αναφέρονται σε νοσοκομειακους ασθενεις που πάσχουν από σοβαρή νόσο και πιθανοτατα θα χρειαστούν αναπνευστική υποστήριξη. Αναφέρθηκε επίσης σε 2 νέες κλινικές δοκιμές με θεραπευτικά αντισώματα: η μια για ασθενείς που νοσούν αλλά δεν νοσηλεύονται, και η άλλη για ασθενείς που νοσηλεύονται αλλά πιθανότατα σε στάδιο που δεν θα χρειαστούν οξυγόνο ή να εισαχθούν σε ΜΕΘ. Δηλαδή αυτή τη στιγμή, υπάρχουν κλινικές δοκιμές ώστε να βρεθεί κάποια μορφή θεραπείας για όλα τα στάδια της νόσου. Και πέραν αυτών που αναφέρθηκε υπενθύμισε πως υπάρχουν και άλλες αγωγές που επίσης δοκιμάζονται. Ταυτόχρονα βέβαια αναλύονται και τα αποτελέσματα από τη χρήση πλάσματος πρώην νοσούντων και θα ανακοινωθούν σύντομα.
Η συζήτηση εστίασε στο χρονοδιάγραμμα για τα εμβόλια, την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα, και το πως θα αντιμετωπιστεί ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων.
Κάνοντας μια μικρή εισαγωγή στην παθολογία του AIDS εξηγήσε γιατι πρέπει να σταματήσει η συζήτηση και η σύγκριση με τη δυσκολία του να φτιαχτεί εμβόλιο κατά του HIV: σε εκείνη την περίπτωση αναφερόμαστε σε ασθενείς που η ίδια η νόσος προκαλεί μείωση της άμυνας του οργανισμού και επιβαρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αν δούμε τον SARS -CoV-2, από τα αποτέλεματα της φάσης 1 ξέρουμε πως το εμβόλιο δημιουργεί εξουδετερωτικα αντισώματα έναντι του ιού (άρα είναι τουλάχιστον τόσο καλό όσο η θεραπεία πλάσματος από πρώην νοσούντες).
Αυτό, τόνισε, δεν είναι εγγύηση αλλά είναι μια καλή αρχή. Σχολίασε επίσης εκτενώς την ταχύτητα που φτιάχνονται τα εμβόλια, που πολλοί λένε πως τους δημιουργεί ανησυχία. Για να στηθεί εργαστηριακά η πλατφόρμα για το εμβόλιο για τον πρώτο SARS χρειάστηκαν 20 μήνες. Αυτή τη φορά επειδή η τεχνογνωσία υπήρχε ήδη, χρειάστηκαν 62 μέρες από τη μέρα που γνωρίζαμε την γενετική ακολουθία του ιού μέχρι να ξεκινήσει η φάση Ι των κλινικών δοκιμών, στην περίπτωση του εμβολίου της Moderna.
Όσον αφορά το πότε θα ειναι έτοιμο το εμβόλιο, είπε πως εάν κυκλοφορεί ακόμα ο ιός όπως τώρα, θα έχουμε απάντηση για το εάν το εμβόλιο ειναι και ασφαλές και αποτελεσματικό πριν το τέλος του χρόνου. Εάν τηρούνται και οι 2 αυτοί όροι θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, με σειρά προτεραιότητας, στις αρχές του 2021. Το ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι δεν έχει αποφασιστεί, αλλά συνήθως εμβολιάζονται πρώτα οι υγειονομικοί. Όσον αφορά τους ηλικιωμένους, ελπίζει πως το εμβόλιο θα τους δίνει ισχυρή προστασία και εξήγησε πως ο τρόπος για να το επιβεβαιώσουμε είναι να ενσωματώσουμε υγιείς ηλικιωμένους στις κλινικές δοκιμές.
Ο Dr. Fauci προειδοποίησε ότι οι μη φαρμακευτικες προσεγγίσεις, δηλαδή η «προσέγγιση της δημόσιας υγείας δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλειφθεί». Μπορεί να αποδειχθεί σχεδόν αδύνατο να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο το οποίο να είναι αποτελεσματικό έως και 98%.

Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η αποτελεσματικότητα. Δεν ξέρουμε αν θα είναι 50% ή 60%. Θα ήθελα να είναι 75% ή περισσότερο, δήλωσε ο Dr. Fauci.

Επιμέλεια: Ηλίας Μόσιαλος


Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Πώς επηρεάζουν τα επίπεδα της non-HDL-χολ την πρόγνωση ασθενών μετά από οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου?

Τα επίπεδα της non-HDL-χολ αποτελούν μια εκτίμηση των αθηρογόνων λιποπρωτεϊνών και δευτερογενή θεραπευτικό στόχο σε ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα μυοκαρδίου (ΕΜ). Στην παρούσα...

‘Eμφραγμα: Η κατάλυση επιλογή πρώτης γραμμής στην κοιλιακή ταχυκαρδία

Τι δείχνει έρευνα που παρουσιάστηκε το Σάββατο στο συνέδριο της American Heart Association. Nέα έρευνα έδειξε ότι μια επέμβαση που αποτελεί το Plan B σε...

Πώς η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η γυμναστική έχει εκπληκτικά οφέλη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, άμεσα αλλά και έμμεσα. Δείτε πώς. Το να γυμναζόμαστε τακτικά μπορεί να μας...

Ετικέτες