Κορωνοϊός: Τα εμβόλια έσωσαν πάνω από 1 εκατομμύριο ζωές στην Ευρώπη

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων σώθηκαν είχαν ηλικία άνω των 60 ετών.

Περισσότερα από 1 εκατομμύριο ζωές σώθηκαν στην Ευρώπη στη διάρκεια της πανδημίας, χάρη στα εμβόλια που παρήχθησαν και διατέθηκαν ευρέως με ταχύτατους ρυθμούς, ανακοίνωσαν επιστήμονες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Σε νέα έρευνα που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που σώθηκαν είχαν ηλικία άνω των 60 ετών. Τις περισσότερες ζωές, εξ άλλου, έσωσε η πρώτη αναμνηστική δόση των εμβολίων.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάσθηκαν στο 33ο Ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νόσων (ECCMID 2023), που ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του στην Κοπεγχάγη.

Τα παρουσίασε η Dr. Margaux Meslé, επιδημιολόγος στην Περιφέρεια Ευρώπης του ΠΟΥ. Η Περιφέρεια Ευρώπης του ΠΟΥ καλύπτει 53 χώρες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανέφερε η Dr. Meslé, από τότε που εισέβαλλε ο κορωνοϊός στη ζωή μας κόστισε τη ζωή σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια ανθρώπους στην Περιφέρεια Ευρώπης. Οι θάνατοι όμως θα ήταν πολύ περισσότεροι, εάν δεν εισάγονταν κατεπειγόντως προγράμματα εμβολιασμού, με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες.

Οι ειδικοί εξέτασαν στοιχεία από 26 χώρες, τα οποία αφορούσαν τους θανάτους και τις δόσεις από τα εμβόλια που χορηγούνταν κάθε εβδομάδα. Τα στοιχεία αφορούσαν την περίοδο από τον Δεκέμβριο 2020 έως τον Μάρτιο 2023. Τα είχε συλλέξει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC).

Οι επιστήμονες έκαναν τους υπολογισμούς τους βάσει των στελεχών του κορωνοϊού που κυκλοφορούσαν, τη δόση των εμβολίων και την ηλικιακή ομάδα.

Τα ευρήματα

Το συμπέρασμά τους ήταν ότι τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 1.004.927 ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη την τελευταία τριετία. Το 96% από αυτούς είχαν ηλικία 60 ετών και άνω.

Στους ηλικιωμένους, τις περισσότερες ζωές έσωσε η πρώτη αναμνηστική δόση από τα εμβόλια. Στην πραγματικότητα, χάρη σε αυτή τη δόση γλίτωσαν τα χειρότερα τα σχεδόν δύο τρίτα (το 64%) των διασωθέντων.

Οι περισσότεροι από αυτούς σώθηκαν κατά το κύμα της πανδημίας που προκάλεσε η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού. Στο κύμα αυτό, τα εμβόλια απέτρεψαν τουλάχιστον 568.064 θανάτους. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 57% των ζωών που διασώθηκαν.

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι που ακόμα και τώρα διστάζουν να το κάνουν, τόνισε η Dr. Meslé.

«Όλες οι έως τώρα μελέτες καταδεικνύουν τον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έσωσαν τα εμβόλια κατά την πανδημία της COVID-19. Παρ’ όλα αυτά, υπερβολικά πολλοί ευπαθείς άνθρωποι παραμένουν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Τους ζητάμε για μία ακόμα φορά να σπεύσουν να εμβολιαστούν», δήλωσε ο Dr. Richard Pebody, επικεφαλής της Ομάδας Παθογόνων Υψηλού Κινδύνου της Περιφέρειας Ευρώπης του ΠΟΥ.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/koronoios-ta-emvolia-esosan-pano-apo-1-ekatommyrio-zoes-stin-evropi/166577/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες