Κορωνοϊός: Πρόγραμμα κατάρτισης για επαγγελματίες Υγείας από την Κομισιόν

Η Κομισιόν εγκρίνει χρηματοδότηση για την κατάρτιση των επαγγελματιών του τομέα της υγείας σε δεξιότητες εντατικής θεραπείας.

Η Ευρωπαική  Επιτροπή υπέγραψε σύμβαση, προκειμένου να καταστούν διαθέσιμα 2,5 εκατομμύρια ευρώ από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την κατάρτιση πολυεπιστημονικής ομάδας επαγγελματιών του τομέα της υγείας, οι οποίοι υποστηρίζουν και βοηθούν τις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) σε καιρούς ανάγκης λόγω της πανδημίας της COVID-19.

Η κατάρτιση θα έχει ως αποτέλεσμα να αποκτήσουν ιατρικές δεξιότητες εντατικής θεραπείας οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας, οι οποίοι δεν εργάζονται υπό κανονικές συνθήκες στις ΜΕΘ. Η κατάρτιση αυτή θα συμβάλει στην αύξηση της ικανότητας του προσωπικού που θα μπορούσε να διατεθεί σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία υπάρχει ανάγκη για ταχεία, προσωρινή και σημαντική αναβάθμιση της ικανότητας των ΜΕΘ.  H πανδημία COVID-19 έχει επηρεάσει σημαντικά τον αριθμό των διαθέσιμων νοσοκομειακών κλινών κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών αυτής, καθώς οδήγησε σε αύξηση κατά 30% έως 40 % της ζήτησης σε κλίνες ΜΕΘ και είχε ως αποτέλεσμα την υπερβολική επιβάρυνση των διαθέσιμων πόρων.

 Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο εφαρμόζεται ομοιόμορφα σε ολόκληρη την ΕΕ, θα καλύψει τουλάχιστον 1.000 νοσοκομεία και 10.000 ιατρούς και νοσηλευτές/νοσηλεύτριες και θα τεθεί σε εφαρμογή μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου 2020.

 Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε: “Με την παρούσα απόφαση αποδεικνύουμε έτι περαιτέρω τη δέσμευσή μας για την υποστήριξη των εργαζομένων της πρώτης γραμμής στον τομέα της υγείας σε όλη την Ευρώπη μέσω της παροχής βασικής ιατρικής κατάρτισης, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα είναι πλήρως εξοπλισμένοι με τις απαραίτητες γνώσεις, για να βοηθήσουν στις εξειδικευμένες συνθήκες των ΜΕΘ σε καιρούς κρίσης. Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη των κρατών μελών στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορονοϊού και να βελτιώσουν την ετοιμότητα και την αντίδρασή τους μέσω του Μέσου Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης.”.

 Στο πλαίσιο της αντίδρασης στην πανδημία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε εικονικά δίκτυα γιατρών που εργάζονται σε νοσοκομεία με ασθενείς με COVID-19. Αυτό το πρόγραμμα κατάρτισης αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της στήριξης που παρέχει η Επιτροπή στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εντατικής Ιατρικής.

Γράφει: Ζάχαρης Φίλιππος
Ειδικά ρεπορτάζ – Σύλλογοι Ασθενών και ΜΚΟ

Πηγή: https://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/perithalpsi-asfalisi/news/57228/korwnoios-programma-katartisis-gia-epaggelmaties-ygeias-apo-tin-komision.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Aυξάνονται οι παχύσαρκοι παγκοσμίως

Το ποσοστό των υπέρβαρων εφήβων έχει τετραπλασιαστεί από το 1990. Παράλληλα προβλήματα, η παχυσαρκία και ο υποσιτισμός. Ο αριθμός των ανθρώπων που είναι υπέρβαροι έχει...

Τα ακανόνιστα γεύματα και η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέονται με συχνούς πονοκεφάλους στους νέους

Τα ακανόνιστα γεύματα, όπως η παράλειψη του πρωινού, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο συχνών πονοκεφάλων στα παιδιά και τους εφήβους, σύμφωνα με νέα μελέτη που...

Νανοσωματίδια στον καρκίνο, τα καρδιολογικά και την αντιγήρανση

Η νανοτεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχει εφαρμογές στην αντιμετώπιση του καρκίνου, σε θέματα καρδιολογικά, ακόμη και στην αντιγήρανση Τα εμβόλια για την Covid είναι με...

Ετικέτες