back to top

Κορωνοϊός: Οι οδηγίες του Π.Ο.Υ. για την μάσκα στα παιδιά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε σε συνεργασία με τη UNICEF οδηγίες για τη χρήση μάσκας από τα παιδιά. Ποιο είναι το όριο ηλικίας. Τι ισχύει για ειδικές περιπτώσεις.

Οδηγίες για τη χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου από τα παιδιά εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Όπως ανακοίνωσε, τις οδηγίες συνέταξε ομάδα εμπειρογνωμόνων από τον ίδιο και τη UNICEF. Οι επιστήμονες εξέτασαν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 και τις πιθανότητες μόλυνσης των παιδιών.

Έλαβαν επίσης υπ’ όψιν επίσης τα διαθέσιμα στοιχεία για τη χρήση μάσκας από τα παιδιά. Τέλος, βασίστηκαν σε παράγοντες όπως οι ψυχοκοινωνικές ανάγκες των παιδιών και η ανάπτυξή τους.

Με βάση όλους αυτούς τους παράγοντες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF συνιστούν τα εξής:

Για τα παιδιά 5 ετών και κάτω

Δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα. Η σύσταση αυτή βασίζεται κυρίως στην ασφάλεια και την ικανότητα των παιδιών να χρησιμοποιούν μάσκα με ελάχιστη βοήθεια.

Αν, πάντως, οι τοπικές Αρχές έχουν αποφασίσει κάτι διαφορετικό, τα μικρά παιδιά πρέπει να βρίσκονται διαρκώς υπό την επίβλεψη ενός ενήλικα όσο φορούν τη μάσκα. Το ίδιο πρέπει να γίνεται και όταν το μικρό παιδί χρειάζεται να φορά μάσκα επειδή, π.χ., κατοικεί με πάσχοντα από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Για τα παιδιά ηλικίας 6-11 ετών

Η απόφαση για τη μάσκα πρέπει να βασίζεται σε ορισμένες προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:

 • Να έχει ο κορωνοϊός μεγάλη διασπορά στον τόπο κατοικίας τους
 • Να έχουν τα παιδιά την ικανότητα να χρησιμοποιούν σωστά και με ασφάλεια τη μάσκα
 • Να έχουν πρόσβαση σε μάσκες και τη δυνατότητα να τις αλλάζουν όποτε είναι απαραίτητο (π.χ. στο σχολείο).
 • Να υπάρχει επαρκής επίβλεψη από ενήλικες και οδηγίες για την ασφαλή χρήση της μάσκας
 • Να έχει αξιολογηθεί ο πιθανός αντίκτυπος της μάσκας στη μάθηση και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη, σε συνεργασία με τους δασκάλους, τους γονείς και/ή τους παιδιάτρους
 • Να έχουν αξιολογηθεί οι αλληλεπιδράσεις και οι επαφές των παιδιών με ευπαθείς ομάδες (π.χ. ηλικιωμένους, χρονίως πάσχοντες)

Για τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω

Πρέπει να φορούν μάσκα υπό τις ίδιες συνθήκες με τους ενήλικες. Η μάσκα είναι απαραίτητη ιδίως:

 • Όταν δεν υπάρχει εγγύηση για απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από άλλα άτομα και
 • Ο νέος κορωνοϊός έχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα

Τι είδους μάσκα συνιστάται στα παιδιά

 • Τα παιδιά με καλή γενική κατάσταση υγείας μπορούν να φορούν μη ιατρική ή υφασμάτινη μάσκα. Η υφασμάτινη μάσκα πρέπει να έχει το σωστό μέγεθος. Αυτό σημαίνει ότι θα καλύπτει επαρκώς το στόμα, τη μύτη και το πιγούνι του παιδιού.
 • Τα παιδιά με υποκείμενα προβλήματα υγείας (π.χ. κυστική ίνωση, καρκίνο, ανοσοκαταστολή) πρέπει να φορούν ιατρική μάσκα.

Η ιατρική μάσκα γενικώς συνιστάται σε όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής μορφής της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Και αυτό ισχύει για όλες τις ηλικίες, τονίζουν οι δύο οργανισμοί.

Η χρήση μάσκας από παιδιά με προβλήματα υγείας ή ανάπτυξης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF τονίζουν πως η μάσκα δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική για τα παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές ή αναπηρίες. Κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά από τους γονείς, τους κηδεμόνες, τους δασκάλους και/ή τους παιδιάτρους.

Ειδικά τα παιδιά με σοβαρή νοητική ή αναπνευστική διαταραχή, που δυσκολεύονται να αντέξουν τη μάσκα, δεν πρέπει να τη φορούν.

Τα παιδιά με προβλήματα υγείας (π.χ. καρκίνο, κυστική ίνωση) που εξασθενούν το ανοσοποιητικό πρέπει να φορούν ιατρική μάσκα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό τους.

Πότε συνιστώνται ασπίδες προσώπου

Μερικά παιδιά μπορεί να αδυνατούν να φορέσουν μάσκες εξαιτίας αναπηριών ή σε ειδικά μαθήματα, όπως π.χ. όταν ο δάσκαλος πρέπει να βλέπει το στόμα τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μία εναλλακτική λύση είναι οι ασπίδες προσώπου. Ωστόσο αυτές δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο ο μάσκες.

Αν ληφθεί απόφαση να χρησιμοποιηθεί από το παιδί ασπίδα προσώπου πρέπει:

 • Να καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο
 • Να τυλίγεται γύρω από το κεφάλι, στα πλάγιά του
 • Να εκτείνεται έως κάτω από το πιγούνι

Εν όσω το παιδί φορά την ασπίδα, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό για να αποφευχθούν ατυχήματα που μπορεί να σπάσουν την ασπίδα, τραυματίζοντας το παιδί.

Τι ισχύει για την άθληση

Τα παιδιά δεν πρέπει να φορούν μάσκα όταν ασχολούνται με δραστηριότητες, όπως τρέξιμοάλματα ή παιχνίδι στον παιδότοπο. Όταν, όμως, διοργανώνονται τέτοιου είδους δραστηριότητες για παιδιά, είναι σημαντικό να λαμβάνονται τα άλλα μέτρα προστασίας:

 • Τήρηση απόστασης τουλάχιστον 1 μέτρου από τα άλλα παιδιά
 • Περιορισμός του αριθμού των παιδιών που παίζουν μαζί
 • Παροχή πρόσβασης σε εγκαταστάσεις πλυσίματος των χεριών
 • Συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών

Τι πρέπει να προσέχουν τα παιδιά όταν βάζουν τη μάσκα

 • Να απολυμαίνουν τα χέρια τους με αλκοολούχο διάλυμα επί 20 δευτερόλεπτα ή να τα σαπουνίζουν επί 40 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό πριν τις φορέσουν
 • Να μην αγγίζουν ποτέ με τα χέρια τους το πρόσθιο τμήμα τους
 • Να την βγάζουν από τα πλαϊνά λάστιχα
 • Να την αποθηκεύουν σε σακουλάκι ή κουτί, όταν την αφαιρούν
 • Να μην μοιράζονται την μάσκα τους με τους συμμαθητές τους

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/paidi/koronoios-oi-odigies-tou-p-o-y-gia-ti-maska-sta-paidia/133657/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Εκστρατεία ενημέρωσης της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας

https://youtu.be/fY_nBIoI1ww Σε απλές, καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών και τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία τους η μη ισορροπημένη διατροφή και η έλλειψη άσκησης εστιάζει το...

Εθνικές δράσεις για τον Καρκίνο – Οι διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι και πώς η Ελλάδα μπορεί να τους αξιοποιήσει

Συνεντεύξεις με 12 ειδικούς του χώρου της υγείας, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας, επιστημονικών εταιρειών, ιατρών, εκπροσώπων συλλόγων ασθενών, κ.α., ανέδειξαν τις προτεραιότητες στη...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 23.7.2024- ΥΠΕΡΚΟΙΛΙΑΚΗ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Οι BEATLES στην Αράχοβα το 1967 Α βρε Στέφανε δεν πέρασαν από Πωγώνι μεριά  να ακούσουν Jazz  από τους  Xαλκιάδες Οι γείτονες είναι πιο προηγμένοι από...

Ετικέτες