back to top

Κορωνοϊός: Πως εξελίσσεται η υγεία των ασυμπτωματικών ασθενών

Το 25% έως 45% των ανθρώπων που μολύνονται από τον κορωνοϊό είναι ασυμπτωματικοί ασθενείς. Πόσοι εκδηλώνουν συμπτώματα. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να τα παρουσιάσουν. Ποια είναι η διαφορά με τους προσυμπτωματικούς ασθενείς. Πότε καταπολεμούν τη λοίμωξη.
Πολλή συζήτηση έχει γίνει τον τελευταίο καιρό για τον κίνδυνο μετάδοσης από τους ανθρώπους τους οποίους μολύνει ο κορονοϊός Covid-19 αλλά χωρίς να προκαλεί συμπτώματα. Πόσο καιρό όμως παραμένουν φαινομενικά υγιείς οι ασυμπτωματικοί ασθενείς;
Για την πλειονότητα από αυτούς, η απάντηση πιθανώς είναι «για πάντα», σύμφωνα με μία νέα, μικρή μελέτη. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στους ασυμπτωματικούς ασθενείς του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, το οποίο ακινητοποιήθηκε στην Ιαπωνία νωρίς στην πορεία της πανδημίας.
Το Diamond Princess είχε έρθει στο προσκήνιο τον Φεβρουάριο, όταν ο κορωνοϊός άρχισε να διασπείρεται σαν φωτιά στους 3.700 επιβαίνοντες. Τα πρώτα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου και το πλοίο μπήκε σε καραντίνα. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, όταν απομακρύνθηκαν όλοι οι επιβαίνοντες από αυτό, οι 712 είχαν νοσήσει. Οι 14 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους.
Ιάπωνες επιστήμονες κατέγραψαν την πορεία της υγείας μερικών δεκάδων επιβατών και μελών του πληρώματος που ήσαν ασυμπτωματικοί ασθενείς. Όπως διαπίστωσαν, η πλειονότητα από αυτούς πέρασαν τη λοίμωξη χωρίς να εκδηλώσουν ούτε ένα σύμπτωμα.
Οι επιστήμονες δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.
Απομόνωση
Όπως εξηγούν, μεταξύ 19 και 26 Φεβρουαρίου 2020 μετέφεραν και απομόνωσαν στο ίδιο νοσοκομείο:96 άτομα που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό αλλά δεν είχαν συμπτώματα (ασυμπτωματικοί ασθενείς)32 άτομα που έμεναν στις ίδιες καμπίνες με αυτούς, αλλά ήσαν αρνητικοί στην πρώτη εξέταση για τον κορωνοϊό. Οι οκτώ βρέθηκαν θετικοί σε επόμενη εξέταση, αλλά παρέμειναν ασυμπτωματικοί.
Η απομόνωση των ανθρώπων αυτών παρείχε στους επιστήμονες μοναδική ευκαιρία να καταγράψουν την φυσική πορεία της ασυμπτωματικής λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
Απ’ όλους τους ασυμπτωματικούς ασθενείς, μόνο οι 11 (το 11,9%) ανέπτυξαν τελικά συμπτώματα. Αυτό σημαίνει πως οι συγκεκριμένοι ασθενείς «ήταν προσυμπτωματικοί και όχι ασυμπτωματικοί», υπογραμμίζουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.
Άλλο οι προσυμπτωματικοί ασθενείς
Ο διαχωρισμός αυτός θεωρείται πολύ σημαντικός. Ο Dr Anthony Fauci, επικεφαλής του αμερικανικού Εθνικού Ιδρύματος Αλλεργιών & Λοιμωδών Νόσων (NIAID), δήλωσε προσφάτως ότι ασυμπτωματικοί ασθενείς είναι το 25-45% των ανθρώπων που μολύνει ο νέος κορωνοϊός.
«Γνωρίζουμε από μελέτες ότι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς μπορούν να μεταδώσουν τον ιό», είπε. Ωστόσο, οι προσυμπτωματικοί ασθενείς είναι ακόμα πιο μεταδοτικοί. Μελέτες έχουν δείξει πως λίγο πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων, η διασπορά του κορωνοϊού από άτομο σε άτομο είναι μέγιστη. Και αυτό, διότι το ιϊκό φορτίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε αυτή τη φάση της λοίμωξης.
Ποιοι ασυμπτωματικοί ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα
Η μελέτη στο Diamond Princess έδειξε επίσης ποιοι ασυμπτωματικοί ασθενείς είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν τελικά συμπτώματα. Το κλειδί φάνηκε ότι είναι η ηλικία. Για κάθε 1 χρόνο που αυξανόταν στην ηλικία των ασυμπτωματικών ασθενών, αυξάνονταν κατά 8% οι πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα.
Συνολικά, ο νέος κορωνοϊός έπαψε να ανιχνεύεται στο αίμα των ασυμπτωματικών ασθενών:Σε 8 ημέρες για το 48% από αυτούςΣε 15 ημέρες στο 90% από αυτούς
Επομένως, ο κορωνοϊός εξουδετερώθηκε από τον οργανισμό τους μέσα σε 1-2 εβδομάδες, χωρίς ποτέ να τους προκαλέσει εμφανή λοίμωξη.

Αναρτήθηκε από Μαστοράκου Αννα

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2020/06/blog-post_23.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ποια είναι η νόσος από την οποία πάσχει ο ένας στους δέκα παγκοσμίως

Το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νεφρολογίας καταγράφει τις νεότερες εξελίξεις και τα σύγχρονα δεδομένα σε ό,τι αφορά στις παθήσεις των νεφρών Με στόχο την ενίσχυση της...

Επεμβατική καρδιολογία: Διακαθετηριακές επεμβάσεις βαλβίδων – Μια ιατρική επανάσταση εν εξελίξει

Για τη διενέργεια πολύπλοκων μορφών διακαθετηριακών επεμβάσεων στις βαλβίδες της καρδιάς, μια εξελισσόμενη ιατρική επανάσταση, γράφουν δύο κορυφαίοι ειδικοί Η επεμβατική καρδιολογία επέφερε ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση της...

Εντολή μη ανάνηψης : Νομικά και ηθικά ζητήματα

Η εφαρμογή των εντολών DNR περιλαμβάνει την εξισορρόπηση του δικαιώματος αυτονομίας του ασθενούς με το καθήκον του επαγγελματία υγείας να διατηρήσει τη ζωή. Η έννοια...

Ετικέτες