Κύηση και δυσλιπιδαιμία

Τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) αυξάνονται σταθερά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και φτάνουν τα μέγιστα επίπεδα κατά τον τοκετό. Ωστόσο, ούτε τα τριγλυκερίδια ούτε η ολική χοληστερόλη υπερβαίνουν τα 250 mg / dL σε φυσιολογικές εγκυμοσύνες.

Μετά τον τοκετό, η πλειονότητα των λιποπρωτεϊνών μειώνεται κατά τους 3 πρώτους μήνες της λοχείας, και επανέρχεται στα επίπεδα προ της εγκυμοσύνης. Ο υπολογισμός του κινδύνου για καρδιοαγγειακά συμβάματα, ο προσδιορισμός ενός βασικού λιπιδαιμικού προφίλ, καθώς και των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας, συνιστώνται για ενήλικες ηλικίας ≥20 ετών που δε λαμβάνουν υπολιπιδαιμική αγωγή, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του 2018 για την αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας.

Ωστόσο, δεδομένης της διακύμανσης των επιπέδων των λιπιδίων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι προτιμότερο να γίνεται έλεγχος των λιπιδίων πριν από την εγκυμοσύνη (National Lipid Association’s recommendations).

Οι 2 πιο συχνές περιπτώσεις στις οποίες τα λιπίδια πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι η σοβαρή υπερτριγλυκεριδαιμία και η οικογενής υπερχοληστερολαιμία. Ωστόσο, η φαρμακευτική θεραπεία είναι περιορισμένη λόγω των κινδύνων που διατρέχει το έμβρυο.

Επίπεδα τριγλυκεριδίων> 250 mg / dl σχετίζονται με επιπλοκές όπως η προεκλαμψία και ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης.

Οδηγίες για υγιεινό τρόπος ζωής (διατροφή, άσκηση, διαχείριση βάρους) συνιστώνται σε όλες τις έγκυες με δυσλιπιδαιμία. Όσες έγκυες έχουν πολύ υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων (> 500 mg / dL) διατρέχουν κίνδυνο για παγκρεατίτιδα και ενδέχεται να επωφεληθούν από τη φαρμακευτική αγωγή (ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, με ή χωρίς φαινοφιμπράτη ή γεμφιβροζίλη) κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου.

Οι στατίνες αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και όλες οι γυναίκες με δυσλιπιδαιμία που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν θα πρέπει να επικοινωνούν με το γιατρό τους για τυχόν διακοπή των στατινών  πριν την εγκυμοσύνη.

Οι τρέχουσες θεραπευτικές επιλογές για έγκυες γυναίκες με οικογενή υπερχοληστερολαιμία περιλαμβάνουν τους συμπλοκοποιητές των  χολικών οξέων (ρητίνες), φάρμακα που στερούνται συστηματικής κυκλοφορίας παρεμβαίνοντας στον εντεροηπατικό κύκλο των χολικών αλάτων, και, ως τελευταία λύση, την πλασμαφαίρεση LDL σε σοβαρές περιπτώσεις.

Βιβλιογραφία

Cardiovascular Considerations in Caring for Pregnant Patients: A Scientific Statement From the American Heart Association

Circulation Volume 141, Issue 23, 9 June 2020;, Pages e884-e903

https://doi.org/10.1161/CIR.0000000000000772

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ανεπιθύμητες Ενέργειες των Εμβολίων της COVID-19: Μπορεί να Αποδίδονται στο Φαινόμενο Nocebo;

Οι αρνητικές ιδέες και προκαταλήψεις για τα εμβόλια της COVID-19 συνδέθηκαν ισχυρά με την πιθανότητα του εμβολιασμένου ατόμου να παρουσιάσει τις συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες...

Τα γενόσημα φάρμακα στην Ελλάδα και πώς επηρεάζουν τον χώρο της Υγείας

Παρόλο που κυκλοφορούν αρκετά χρόνια, τα γενόσημα φάρμακα στην Ελλάδα εξακολουθούν να παραμένουν «άγνωστα» στο κοινό. Πλέον, στο πλαίσιο του επενδυτικού πλάνου της φαρμακοβιομηχανίας DEMO, που...

Τα «εργαλεία» που μπορούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις του καπνίσματος

Εκπαίδευση, έρευνα και στοχευμένες πολιτικές. Αυτό είναι το τρίπτυχο που εγγυάται τη δημιουργία μιας smoke-free κοινωνίας, στα πρότυπα χωρών όπως η Σουηδία και η Νέα Ζηλανδία...

Ετικέτες