Κορωνοϊός: Πώς επηρεάζει η COVID-19 την λειτουργικότητα του εγκεφάλου

Τι έδειξε η σύγκριση των επιδράσεών της με εκείνες άλλων σοβαρών παθήσεων (π.χ. πνευμονία, έμφραγμα).

Η υγεία του εγκεφάλου είναι πολύ πιθανό να επηρεάζεται έπειτα από νοσηλεία για την COVID-19. Ωστόσο, έως πρότινος δεν υπήρχαν μακροχρόνιες μελέτες με τις αντίστοιχες συγκρίσεις (ομάδες ελέγχου).

Προσφάτως δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open μία μελέτη, η οποία διερεύνησε εάν οι μακροπρόθεσμες γνωστικές, νευρολογικές ή ψυχιατρικές διαταραχές στους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 διαφέρουν από εκείνες:

  • Σε νοσηλευόμενους ασθενείς με άλλες, εξίσου σοβαρές παθήσεις
  • Σε υγιείς ανθρώπους

Η μελέτη διεξήχθη σε δύο ακαδημαϊκά νοσοκομεία της Κοπεγχάγης, στην Δανία. Όλοι οι ασθενείς είχαν νοσηλευθεί μεταξύ 2020 και 2021. Η περίοδος παρακολούθησης ήταν 18 μήνες. Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν μεταξύ 1ης Νοεμβρίου 2021 και 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Ο πρωταρχικός στόχος ήταν η αξιολόγηση της συνολικής γνωστικής λειτουργίας. Αυτή διεξήχθη με μία ευρέως κοινή διαγνωστική κλίμακα μεταξύ των ψυχιάτρων (SCIP) καθώς και με ένα παρόμοιας φύσης διαγνωστικό τεστ (MoCA). Τα δευτερεύοντα αποτελέσματα αφορούσαν:

  • Την εκτελεστική λειτουργία
  • Το άγχος
  • Τα καταθλιπτικά συμπτώματα
  • Τα νευρολογικά ελλείμματα

Η μελέτη συμπεριέλαβε συνολικώς 345 άτομα, εκ των οποίων:

  • 120 ήταν ασθενείς που είχαν περάσει COVID-19 (η μέση ηλικία τους ήταν σχεδόν 61 ετών, οι 70 ήσαν άνδρες)
  • 125 είχαν περάσει πνευμονία, έμφραγμα ή άλλη πάθηση για την οποία χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική. Η μέση ηλικία τους ήταν σχεδόν 63 ετών. Οι 73 ήταν άνδρες.
  • 100 υγιείς εθελοντές (μέση ηλικία σχεδόν 63 ετών, οι 46 άνδρες)

Τα ευρήματα

Όπως έδειξαν οι επιδόσεις των συμμετεχόντων στα τεστ, οι ασθενείς με COVID-19 είχαν χειρότερη γνωστική κατάσταση απ’ ό,τι οι υγιείς εθελοντές. Η εκτιμώμενη μέση βαθμολογία SCIP ήταν 59,0 έναντι 68,8, αντίστοιχα. Επιπλέον, η εκτιμώμενη μέση βαθμολογία MoCA ήταν 26,5 έναντι 28,2.

Ωστόσο οι ασθενείς που είχαν περάσει κορωνοϊό δεν είχαν χειρότερη γνωστική κατάσταση από τους λοιπούς πάσχοντες. Η μέση βαθμολογία SCIP ήταν 61,6 και η μέση βαθμολογία MoCA ήταν 27,2.

Οι ασθενείς με COVID-19 είχαν επίσης χειρότερες επιδόσεις από τα υγιή άτομα σε όλες τις άλλες ψυχιατρικές και νευρολογικές αξιολογήσεις. Ωστόσο, εκτός από την εκτελεστική δυσλειτουργία, η υγεία του εγκεφάλου τους δεν ήταν περισσότερο διαταραγμένη, σε σύγκριση με τους άλλους ασθενείς. Αυτά τα αποτελέσματα παρέμειναν σταθερά σε μεγάλου εύρους ευαισθησίας αξιολογήσεις.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η υγεία του εγκεφάλου μετά την COVID-19 διαταράσσεται. Όχι όμως περισσότερο απ’ ό,τι με άλλες εξίσου σοβαρές παθήσεις. Οι μακροχρόνιες συσχετίσεις με την υγεία του εγκεφάλου μπορεί να μην είναι ειδικές για την COVID-19, αλλά σχετίζονται με τη συνολική σοβαρότητα της νόσου και τη νοσηλεία.

Τα ευρήματα της μελέτης συνόψισαν η καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η νιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη και ο ιατρός Γιάννης Ντάνασης.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/koronoios-pos-epireazei-i-covid-19-tin-leitourgikotita-tou-egkefalou/178510/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: Άγνωστο πότε ξεκινούν – Τι ισχύει σήμερα

Αναμένεται η έγκριση χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης για περίπου 50.000 απογευματινά χειρουργεία που θα προσφερθούν δωρεάν σε πολίτες οι οποίοι περιμένουν πάνω από...

Μεγάλος ασθενής τα νοσοκομεία της Ευρώπης

Σε τεντωμένο σκοινί ισορροπούν τα συστήματα Υγείας στη Γηραιά Ήπειρο λόγω των ελλείψεων σε γιατρούς και νοσηλευτές - Τα σημάδια της φθοράς και η...

Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία

Τι αναφέρει η τελευταία ενημέρωση του ΣΕΒ και πως μπορεί να επιτευχθεί η ψηφιακή ωριμότητα. Οι συνεχείς βελτιώσεις  της τελευταίας 5ετίας φέρνουν την οικονομία, την...

Ετικέτες