Κορωνοϊός: Πως εκδηλώνεται η πνευμονία. Συμπτώματα και έκβαση

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η πνευμονία που προκαλεί ο κορωνοϊός. Πόσο διαρκεί η ανάρρωση αναλόγως με τη διάρκεια της νοσηλείας. Πότε πρέπει να πάνε επειγόντως οι ασθενείς στον γιατρό.

Όλοι ξέρουμε ότι η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός μπορεί να εκδηλωθεί με πολλά και διαφορετικά συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα, κόπωση, συνάχι, πονοκέφαλο κ.λπ. Πώς μπορεί όμως ένας ασθενής να καταλάβει ότι η ασθένειά του έχει αρχίσει να εξελίσσεται σε πνευμονία;

«Έχουμε ακόμα να μάθουμε πολλά για την COVID-19, ιδίως για το πώς επιτίθεται στους πνεύμονες», απαντά ο Dr. Rayman Lee, πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο Houston Methodist, στο Τέξας. «Γνωρίζουμε, όμως, ήδη κάποια πράγματα που μπορεί να βοηθήσουν τους ασθενείς μας».

Όπως εξηγεί ο Dr. Lee, η πνευμονία αναπτύσσεται όταν μία λοίμωξη από ιό ή βακτήριο προκαλέσει βλάβη και φλεγμονή στους πνεύμονες. Αυτό έχει ως συνέπεια συσσώρευση υγρού, που δυσκολεύει την αναπνοή. Μερικές φορές η δυσχέρεια αυτή είναι τόσο έντονη, ώστε απαιτείται χορήγηση οξυγόνου στον ασθενή ή ακόμα και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Ανεξάρτητα από το αίτιό της, η πνευμονία μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή και να απειλήσει τη ζωή.

Πρόσθετα συμπτώματα

Στην περίπτωση της πνευμονίας από COVID, την βλάβη στους πνεύμονες προκαλεί ο κορωνοϊός. Όταν ένας ασθενής με COVID αναπτύξει πνευμονία, θα έχει πρόσθετα συμπτώματα όπως:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Αυξημένους καρδιακούς παλμούς
  • Χαμηλή αρτηριακή πίεση

«Η πνευμονία από COVID συχνά εκδηλώνεται και στους δύο πνεύμονες, σε αντίθεση με τις άλλης αιτιολογίας πνευμονίες», προσθέτει ο Dr. Lee. «Επιπλέον, προκαλεί εκτεταμένη φλεγμονή στους πνεύμονες μερικών ασθενών. Αυτό έχει ως συνέπεια την ανάπτυξη συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), ένα είδος σοβαρής αναπνευστικής ανεπάρκειας».

Η έκβαση

Όπως συμβαίνει με όλες τις αναπνευστικές λοιμώξεις που προκαλούν πνευμονία, έτσι και η COVID μπορεί να προκαλέσει παροδικές πνευμονικές βλάβες. Στις σοβαρές περιπτώσεις, όμως, οι βλάβες μπορεί να διαρκέσουν πολύ καιρό. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι έως και το ένα τρίτο των ασθενών έχουν ουλές στους πνεύμονές τους ακόμα και 1 χρόνο μετά την αρχική λοίμωξη.

Ανεξάρτητα από το αν την προκαλεί ο κορωνοϊός ή όχι, η ανάρρωση από την πνευμονία χρειάζεται χρόνο. Αναλόγως με τη βαρύτητά της απαιτούνται από μερικές εβδομάδες έως πολλοί μήνες.

Ο χρόνος αυτός είναι απαραίτητος, διότι ο οργανισμός πρέπει πρώτα να διορθώσει τις βλάβες που έχουν υποστεί οι πνεύμονες. Ύστερα πρέπει να αποβάλλει τυχόν υπολειπόμενο υγρό και άλλα υπολείμματα. Πρέπει επίσης να δημιουργήσει ουλές, έως ότου επουλωθούν πλήρως οι πνεύμονες.

Τι σημαίνουν πρακτικά όλ’ αυτά; Ότι στους ασθενείς με COVID που θα εισαχθούν για  λίγες μέρες στο νοσοκομείο με πνευμονία και θα χρειασθούν οξυγόνο, η μέση ανάρρωση κυμαίνεται από 3 έως 6 εβδομάδες, λέει ο Dr. Lee. Οι ασθενείς αυτοί αντιστοιχούν στο περίπου 15% όσων μολύνει ο κορωνοϊός.

Το 5% των ασθενών όμως που νοσούν βαριά και χρειάζονται υποστήριξη της αναπνοής, θα έχουν πολύ πιο παρατεταμένη ανάρρωση. Το ακριβές χρονικό διάστημα εξαρτάται από:

  • Την γενική κατάσταση της υγείας τους
  • Την ύπαρξη υποκείμενων προβλημάτων υγείας
  • Τη σοβαρότητα της COVID-19 που εκδήλωσαν

Πότε να πάτε στον γιατρό

Πώς μπορεί όμως να καταλάβει κάποιος ότι η αναπνευστική λειτουργία του έχει αρχίσει να επιδεινώνεται; Γιατροί από το Νοσοκομείο St. Luke’s, στο Κάνσας, λένε ότι αν επιδεινώνονται τα αρχικά συμπτώματά σας, πρέπει να έχετε το νου σας, ακόμα κι αν δεν έχετε δύσπνοια.

Συνιστούν όμως να καλέσετε αμέσως ασθενοφόρο, αν παρουσιάσετε κάποιο από τα εξής:

  • Δύσπνοια όταν αναπαύεστε
  • Ξηρό βήχα, πυρετό και επιδεινούμενη δυσκολία στην αναπνοή
  • Έντονο ή ανησυχητικό βήχα που αυξάνεται
  • Νοητική σύγχυση ή ξαφνική αλλαγή στην νοητική κατάσταση
  • Πόνο στο στήθος
  • Χαμηλά επίπεδα οξυγόνου
  • Έντονη υπνηλία ή δυσκολία στο να ξυπνήσετε
  • Εμφάνιση μπλε χροιάς στο πρόσωπο ή στα χείλη

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/koronoios-pos-ekdilonetai-i-pnevmonia-apo-covid-ta-anisychitika-symptomata/150258/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νέα μελέτη για την κολπική μαρμαρυγή: Αυτή είναι η γνωστή βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο μέχρι και 32%

Μια βιταμίνη που πρέπει να υπάρχει στην διατρόφη μας, είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο της κολπικής μαρμαρυγής πάνω από 30%, σύμφωνα με τους...

Η δίαιτα DASH είναι πιθανό να μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε γυναίκες με καρκίνο μαστού

Δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, την ολική άλεση, την άπαχη πρωτεΐνη και τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον...

Υπέρταση, Stress και Guidelines

Στην πρόσφατη έκδοση (2023) των νέων οδηγιών (guidelines) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (ESH) η επίδραση του stress στην εμφάνιση χρόνιας υπέρτασης θεωρείται μικρή, αλλά και η αντιμετώπιση του...

Ετικέτες