Κορωνοϊός: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναβάθμισε την παραλλαγή Eris – Έφτασε σε 51 χώρες

Σε αναβάθμιση της υποπαραλλαγής EG.5.1 (γνωστή ως Eris) που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός σε παραλλαγή ενδιαφέροντος (VOI), προχώρησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Με αυτή την κίνηση γίνεται η μία από τις τρεις που προβληματίζουν περισσότερο τον Οργανισμό. Οι άλλες δύο είναι οι ΧΒΒ.1.5 (παραλλαγή Κράκεν) και η ΧΒΒ.1.16 (παραλλαγή Αρκτούρος).

Ταυτοχρόνως, ο ΠΟΥ εξέδωσε και την πρώτη έκθεση αξιολόγησης του κινδύνου που συνιστά η νέα υποπαραλλαγή.

Σύμφωνα με αυτήν, η Eris είναι μία υποπαραλλαγή Όμικρον η οποία ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στις 17 Φεβρουαρίου 2023. Λίγους μήνες αργότερα, στις 19 Ιουλίου 2023, ο ΠΟΥ της έδωσε τον χαρακτηρισμό «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» (VUM). Πλέον την θεωρεί ακόμα πιο επικίνδυνη και την χαρακτηρίζει «παραλλαγή ενδιαφέροντος». Ο χαρακτηρισμός αυτός προσδίδεται σε ολόκληρη την γενιά EG.5 και τις υποπαραλλαγές της.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα που περιέχει η έκθεση, έως τις 7 Αυγούστου 2023 είχαν καταγραφεί κρούσματα σε 51 χώρες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

  • Οι ΗΠΑ
  • Η Νότιος Κορέα
  • Η Ιαπωνία
  • Ο Καναδάς
  • Η Αυστραλία
  • Η Σιγκαπούρη
  • Η Βρετανία
  • Η Γαλλία
  • Η Πορτογαλία
  • Η Ισπανία

Συνολικώς, την 29η επιδημιολογική εβδομάδα (από 17 έως 23 Ιουλίου 2023), η παγκόσμια επίπτωση της νέας υποπαραλλαγής που δημιούργησε ο κορωνοϊός έφτανε στο 17,4% των κρουσμάτων. Το ποσοστό αυτό είναι εντυπωσιακά αυξημένο σε σύγκριση με το αντίστοιχο τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα (ήταν μόλις 7,6%).

Ωστόσο με βάση τα έως τώρα δεδομένα, ο κίνδυνος που συνιστά η Eris για τη δημόσια υγεία είναι χαμηλός και εφάμιλλος με εκείνον των άλλων δύο VOIs (της Κράκεν και της Αρκτούρος), προσθέτει ο ΠΟΥ.

Όπως εξηγεί, η νέα παραλλαγή που δημιούργησε ο κορωνοϊός δείχνει αυξημένη επίπτωση και πλεονέκτημα στην ανάπτυξή της. Δείχνει επίσης ότι έχει ικανότητες που της επιτρέπουν να διαφεύγει της ανοσίας. Ωστόσο έως στιγμής δεν έχουν αναφερθεί αλλαγές στη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/eidiseis/koronoios-o-pagkosmios-organismos-ygeias-anavathmise-tin-parallagi-eris-eftase-se-51-chores/170723/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 23.4.2024 – Καρδιακή Ανεπάρκεια

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 9 Ιουνίου(Θρησκεία, Οικογένεια, Celebrities) Υποψήφιοι καρδιολόγοι,KX ΠΑΣΟΚ: Α.Ρ Βρεττού ΑΤΤΙΚΟ, Στεφόπουλος    Κατερίνη, Ν. Τσιλιμίγκας  KX Λάρισα ΝΙΚΗ: Γ Σταυρόπουλος  ΚΧ ΛΑΟΣ  Φ Βόβολης Κανα ψήφο ρέεεε! Συνάδελφοι  τίτλους όπως...

Τι είναι ο «τεχνολογικός λαιμός»

Η επιπλέον πίεση στη σπονδυλική στήλη στον αυχένα σας μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στη μέση, πονοκεφάλους και δισκοκήλη. Το μέσο κεφάλι ενηλίκου ζυγίζει περίπου...

Ο εμβολιασμός είναι θύμα της ίδιας του της επιτυχίας

Η εξάλειψη νοσημάτων, όπως για παράδειγμα η πολιομυελίτιδα, έχει ως συνέπεια ορισμένοι άνθρωποι να μην βλέπουν τις επιπτώσεις των λοιμωδών νόσων που έχουν πλέον...

Ετικέτες