ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ

Δημοσιεύθηκε πριν μια βδομάδα στο κορυφαίο Nature Medicine μελέτη σε 154.000 άτομα που είχαν βρεθεί θετικά στον κορωνοιο από την 1η Μαρτίου 2020 έως τις 15 Ιανουαρίου 2021.  συγκρινόμενα με ομάδα ελέγχου με 5,6 εκατομμύρια ασθενείς που δεν είχαν μολυνθεί κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, και ομάδα ελέγχου περισσότερων από 5,8 εκατομμυρίων ανθρώπων από τον Μάρτιο του 2018 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, πολύ πριν την εμφάνιση του ιου. Η μελέτη έδειξε ότι ο κορωνοιος έχει συμβάλει σε περισσότερες από 40 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις νευρολογικών διαταραχών παγκοσμίως. Δεν βρέθηκαν διαφορες στα νευρολογικά προβλήματα που σχετίζονται με τον κορωνοιο ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, η την φυλή.

Οι ερευνητές εξέτασαν την υγεία του εγκεφάλου στις διαφορες ομάδες για ένα χρόνο.  Νευρολογικές παθήσεις εμφανίστηκαν σε 7% περισσότερα άτομα με κορωνοιο, σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν μολυνθεί από τον ιό. Με προέκταση αυτού του ποσοστού με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, υπολογίζεται ότι περίπου 6,6 εκατομμύρια ανθρώπων έχουν υποστεί εγκεφαλικές βλάβες που σχετίζονται με τον κορωνοιό.

Υπήρχαν δύο περισσότερες περιπτώσεις Αλτσχάιμερ ανά 1.000 άτομα με κορωνοιό σε σύγκριση με τις ομάδες ελέγχου. Το Αλτσχάιμερ χρειάζεται χρόνια για να εκδηλωθεί.  Πιθανότατα, οι άνθρωποι που έχουν προδιάθεση για τη νόσο του Αλτσχάιμερ μπορεί να εμφανίσουν την νόσο πιο νωρίς.

Επίσης, σε σύγκριση με τις ομάδες ελέγχου, τα άτομα που είχαν τον ιό είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, λόγω θρόμβων του αίματος

Συνολικά, σε σύγκριση με τους μη μολυσμένους, τα άτομα που μολύνθηκαν με τον κορωνοιό είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από επιληψία ή επιληπτικές κρίσεις, 43% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άγχος ή κατάθλιψη, 35% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ήπιους έως σοβαρούς πονοκεφάλους και 42% περισσότερες  πιθανότητες να αντιμετωπίσουν κινητικές διαταραχές.

Οι πάσχοντες από τον κορωνοιό είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν οφθαλμικα προβλήματα, όπως θολή όραση, ξηρότητα και φλεγμονή του αμφιβληστροειδούς και 22% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ανωμαλίες ακοής, όπως οι εμβοές.

Τα προβλήματα μνήμης – που στην καθομιλουμένη ονομάζονται εγκεφαλική ομίχλη – είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με τον εγκέφαλο στο χρονιο Covid19.  Σε σύγκριση με εκείνους στις ομάδες ελέγχου, τα άτομα που προσβλήθηκαν από τον ιό διέτρεχαν 77% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα μνήμης.

Μια προηγούμενη μελέτη στο Nature Medicine διαπίστωσε ότι τα εμβόλια μειώνουν ελαφρώς – κατά περίπου 20% – τον κίνδυνο μακροχρόνιων εγκεφαλικών προβλημάτων. Είναι σημαντικός ο εμβολιασμός, αλλά επίσης σημαντική η κατανόηση ότι δεν προσφέρει πλήρη προστασία έναντι αυτών των μακροχρόνιων νευρολογικών διαταραχών. Γι αυτό μάσκα ΚΝ95 στους συνωστισμούς μαζί με τον εμβολιασμό!

Το σχετικό άρθρο στο Nature Medicine: https://www.nature.com/articles/s41591-022-02001-z.pdf

Επιμέλεια: Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 23.4.2024 – Καρδιακή Ανεπάρκεια

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 9 Ιουνίου(Θρησκεία, Οικογένεια, Celebrities) Υποψήφιοι καρδιολόγοι,KX ΠΑΣΟΚ: Α.Ρ Βρεττού ΑΤΤΙΚΟ, Στεφόπουλος    Κατερίνη, Ν. Τσιλιμίγκας  KX Λάρισα ΝΙΚΗ: Γ Σταυρόπουλος  ΚΧ ΛΑΟΣ  Φ Βόβολης Κανα ψήφο ρέεεε! Συνάδελφοι  τίτλους όπως...

Τι είναι ο «τεχνολογικός λαιμός»

Η επιπλέον πίεση στη σπονδυλική στήλη στον αυχένα σας μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στη μέση, πονοκεφάλους και δισκοκήλη. Το μέσο κεφάλι ενηλίκου ζυγίζει περίπου...

Ο εμβολιασμός είναι θύμα της ίδιας του της επιτυχίας

Η εξάλειψη νοσημάτων, όπως για παράδειγμα η πολιομυελίτιδα, έχει ως συνέπεια ορισμένοι άνθρωποι να μην βλέπουν τις επιπτώσεις των λοιμωδών νόσων που έχουν πλέον...

Ετικέτες