Κορωνοϊός: Η βαριά COVID-19 προκαλεί σοβαρές αλλαγές στο ανοσοποιητικό

Ανησυχητικά ευρήματα από νέα, μικρή μελέτη. Τι μπορεί να σημαίνουν οι αλλαγές που ανιχνεύθηκαν.

Οι ασθενείς που αρρωσταίνει σοβαρά ο κορωνοϊός, μπορεί να παρουσιάσουν μακροχρόνιες, καταστροφικές αλλαγές στο ενδογενές ανοσοποιητικό σύστημά τους, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Το ενδογενές (ή εγγενές) ανοσοποιητικό σύστημα περιλαμβάνει κύτταρα τα οποία δεν απαιτούν πρόσθετη «εκπαίδευση» για να κάνουν τη δουλειά τους. Αποτελεί την πρώτη, έμφυτη γραμμή άμυνας του οργανισμού μας εναντίον των παθογόνων μικροοργανισμών.

Η σχετική μελέτη διεξήχθη σε μικρές ομάδες ασθενών και υγιών εθελοντών. Όπως έδειξε, οι ασθενείς που είχαν διασωληνωθεί και είχαν χρειασθεί μηχανική υποστήριξη της αναπνοής λόγω της COVID-19, είχαν επιγενετικές αλλαγές στα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρά τους. Με άλλα λόγια, ο κορωνοϊός ως φαίνεται είχε αλλάξει τη λειτουργία των γονιδίων στα αρχέγονα κύτταρα από τα οποία παράγεται το αίμα.

Οι αλλαγές αυτές οδηγούσαν σε υψηλότερα επίπεδα σοβαρής φλεγμονής στον οργανισμό τους.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Cell. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες ενέταξαν στη μελέτη τους:

  • 38 ασθενείς που ανάρρωναν από σοβαρή COVID-19 ή άλλη σοβαρή νόσο
  • 19 υγιείς εθελοντές

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές εξέτασαν κύτταρα του ανοσοποιητικού και μόρια από δείγματα αίματος που έλαβαν από τους ασθενείς. Στα κύτταρα του ανοσοποιητικού των ασθενών που νόσησε βαριά ο κορωνοϊός είχαν αλλάξει οι «οδηγίες» για την ενεργοποίηση και την αδρανοποίησή τους.

Μέσω πολύπλοκων βιολογικών διεργασιών, η τροποποίηση αυτή οδηγούσε αυξημένα επίπεδα φλεγμονωδών κυτταροκινών. Οι κυτταροκίνες είναι πρωτεΐνες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην έναρξη, τη διατήρηση και τον τερματισμό της ανοσολογικής απόκρισης. Σε αυξημένα επίπεδα δημιουργούν πολλά προβλήματα στον οργανισμό, καθώς επιφέρουν σοβαρή φλεγμονή.

Το σοβαρότερο είναι ότι οι αλλαγές που προκαλεί ο κορωνοϊός στο ανοσοποιητικό δεν φαίνεται να είναι παροδικές. Ανιχνεύθηκαν ακόμα και 1 χρόνο μετά την αρχική νόσο.

Τα ευρήματα αυτά μπορεί να εξηγούν γιατί ο κορωνοϊός βλάπτει τόσο πολλά όργανα. Μπορεί επίσης να εξηγούν γιατί μερικοί ασθενείς με εμμένοντα συμπτώματα (long COVID) έχουν επίμονη φλεγμονή στον οργανισμό τους, εξήγησαν οι ερευνητές.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/koronoios-i-varia-covid-19-prokalei-sovares-allages-sto-anosopoiitiko/171340/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου: Η γνήσια μεταρρύθμιση

Η καλύτερη λοιπόν διαχείριση αντανακλά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, καθώς όταν ένας φορέας έχει καλύτερα αποτελέσματα και αξιολόγηση, αυτομάτως υπηρετεί και...

Υπέρογκα ποσά δαπανώνται για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κοινωνική δράση της ΕΚΕ με ενημέρωση και δωρεάν εξετάσεις

Το κόστος της καρδιαγγειακής νόσου στην Ευρώπη  προκαλεί σοκ.  Σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ ανακοινώθηκε...

Σε δημόσια διαβούλευση σ/ν για μείωση αναμονής για χειρουργεία & έλεγχο των ελλείψεων στα φάρμακα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης...

Ετικέτες