Κορωνοϊός Αρκτούρος: Τα συμπτώματα που τον ξεχωρίζουν από τις άλλες μεταλλάξεις της Όμικρον

Τι δείχνουν οι νεότερες μελέτες για τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής, που έχει φτάσει και στην Ελλάδα.

Σε ολοένα περισσότερες χώρες φθάνει η υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.16 (η γνωστή και ως Αρκτούρος) που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός και τα κρούσματά του αυξάνονται αργά αλλά σταθερά.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη επιδημιολογική έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Αρκτούρος βρίσκεται πλέον σε 40 χώρες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, όπου τα πρώτα θετικά κρούσματα ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Στις 40 χώρες όπου έχει εδραιωθεί, ευθύνεται πλέον για το 5,7% των θετικών κρουσμάτων κατά μέσον όρο, όταν πριν από ένα μήνα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 2%.

Υπάρχουν όμως χώρες στις οποίες το ποσοστό του είναι πολύ υψηλότερο. Στην Ινδία, λ.χ., όπου ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε ένα δείγμα στην Βομβάη, στις 11 Ιανουαρίου 2023, ευθύνεται πλέον για το 36% των κρουσμάτων.

Στις ΗΠΑ, έφτασε στο 12,5%, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC). Τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από τη νέα υποπαραλλαγή έχουν η Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσι και η Καλιφόρνια.

Στη Βρετανία βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα. Έχουν επιβεβαιωθεί μόλις 135 κρούσματα, αλλά και πέντε θάνατοι, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα της Βρετανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA).

Ο Αρκτούρος βρίσκεται στο μικροσκόπιο του ΠΟΥ. Τον χαρακτήρισε ως «υποπαραλλαγή ενδιαφέροντος» περί τα μέσα Απριλίου. Έκτοτε τον παρακολουθεί και συλλέγει στοιχεία γι’ αυτόν.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, ο Αρκτούρος είναι κατά 20% πιο μεταδοτικός από την άλλη υποπαραλλαγή της Όμικρον που επικρατεί αυτή τη στιγμή. Πρόκειται για την υποπαραλλαγή Κράκεν ή XBB.1.5, που είναι η επικρατούσα και στην χώρα μας.

Το γεγονός αυτό κάνει τους ειδικούς να προβλέπουν πως κάποια στιγμή το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, ο Αρκτούρος θα έχει πάρει τη θέση της Κράκεν.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Με τόσες παραλλαγές που κυκλοφορούν, όμως, πως μπορεί να υποψιαστεί κάποιος αν νοσεί από την νέα;  Επιστήμονες από την Ινδία δημοσίευσαν προσφάτως δεδομένα για τα συμπτώματα που εκδηλώνουν ενήλικες και παιδιά.

Όπως αναφέρουν, στους ενήλικες το πιο συχνό σύμπτωμα που προκαλεί ο Αρκτούρος είναι ο  πυρετός. Τον εκδηλώνει το 67% των ασθενών. Το 42% των ασθενών εξ άλλου έχουν βήχα και το 34% συνάχι.

Ο πυρετός είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα και στα παιδιά, αλλά κατά κανόνα είναι χαμηλός προς μέτριος (37,7 έως 38,8 βαθμούς Κελσίου). Περισσότερα από επτά στα δέκα παιδιά έχουν συνάχι και έξι στα δέκα βήχα. Εκείνο όμως που προκαλεί έκπληξη είναι το γεγονός ότι στο 41% των περιπτώσεων παρατηρείται επιπεφυκίτιδα. Αυτή εκδηλώνεται με κοκκίνισμα και κνησμό (φαγούρα) στα μάτια.

Με την παραλλαγή Κράκεν, τα πιο συχνά συμπτώματα που έχουν αναφερθεί είναι:

  • Πονόλαιμος
  • Ρινική συμφόρηση (μπούκωμα)
  • Συνάχι

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/koronoios-arktouros-ta-symptomata-pou-ton-ksechorizoun-apo-tis-alles-metallakseis-tis-omikron/167293/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Οι καρδιακές προσβολές συνδέονται με ταχύτερη γνωστική έκπτωση με την πάροδο των ετών

Η πρόληψη των καρδιακών προσβολών μπορεί να είναι μια στρατηγική για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου στους ηλικιωμένους. Σε μια πρόσφατη μελέτη, ένας ερευνητής...

Νοσοκομεία: Ξεκινούν συνεργασίες με τους ιδιώτες μετά τις εκλογές – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Πώς θα γίνει η συνεργασία του ΕΣΥ με τους ιδιώτες μετά τις δεύτερες κάλπες Ξεκινούν μετά τις εκλογές οι συνεργασίες των νοσοκομείων με τους ιδιώτες μετά τις εκλογές. Ήδη το σχέδιο...

Αντίσταση στην Ινσουλίνη: 8 κοινά προβλήματα που δημιουργεί

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες νόσου παγκοσμίως. Πολλά άτομα έχουν τη συγκεκριμένη μεταβολική διαταραχή και δεν το γνωρίζουν. Πολλοί...

Ετικέτες