Κορωνοϊός: Αναποτελεσματική η θεραπεία με συνδυασμό των φαρμάκων Lopinavir και Ritonavir

Ο συνδυασμός των αντι-ιικών φαρμάκων Lopinavir και Ritonavir δεν συνιστά αποτελεσματική θεραπεία για τους ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19, σύμφωνα με τη τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη κλινική μελέτη Recovery.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάρτιν Λάντρεϊ του Τμήματος Υγείας του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εν λόγω φαρμακευτικό σχήμα δεν μειώνει τους θανάτους, τη διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο ή τον κίνδυνο διασωλήνωσης των ασθενών.

Τα εν λόγω φάρμακα είχαν εγκριθεί για θεραπεία του HIV/AIDS
Αυτός ο φαρμακευτικός συνδυασμός έχει εγκριθεί για θεραπεία του HIV/AIDS και δοκιμάστηκε σε ασθενείς με Covid-19, εισηγμένους σε νοσοκομείο. «Η θεραπεία της Covid-19 με τον συνδυασμό Lopinavir και Ritonavir έχει προταθεί σε πολλές χώρες. Όμως, τα ευρήματα της δοκιμής μάς δείχνουν ότι δεν αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία», δήλωσε ο δρ Λάντρεϊ.

Τα αρνητικά προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης RECOVERY είχαν γίνει γνωστά από το τέλος του Ιουνίου και είχαν οδηγήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να σταματήσει τη δοκιμή του συγκεκριμένου φαρμακευτικού συνδυασμού στο πλαίσιο της δικής του κλινικής δοκιμής SOLIDARITY, καθώς εξίσου απογοητευτικά ήταν και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της τελευταίας.

Στο πλαίσιο της κλινικής μελέτης RECOVERY, 1.616 ασθενείς πήραν Lopinavir και Ritonavir, ενώ άλλοι 3.424 έκαναν τη συνήθη θεραπεία για Covid-19. Το 23% των ασθενών της πρώτης ομάδας και το 22% της δεύτερης πέθαναν μέσα σε 28 ημέρες. Επίσης, το 69% της πρώτης ομάδας χρειάστηκε νοσηλεία 28 ημερών έναντι 70% της δεύτερης ομάδας. Σε διασωλήνωση μπήκε το 10% της πρώτης ομάδας έναντι 9% της δεύτερης. Συνεπώς, δεν υπήρχε άξια λόγου διαφορά.

«Το αποτέλεσμα της μελέτης RECOVERY είναι σαφές. Σε συνδυασμό με τα ευρήματα μίας προηγούμενης μικρότερης δοκιμής και με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης SOLIDARITY του ΠΟΥ, παρέχουν ισχυρά στοιχεία ότι το σχήμα Lopinavir και Ritonavir δεν είναι αποτελεσματική θεραπεία για ασθενείς που νοσηλεύονται για Covid-19», τόνισε ο καθηγητής Πίτερ Χόρμπι του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.


Πηγή: https://www.iefimerida.gr/ygeia/koronoios-therapeia-me-farmaka-lopinavir-ritonavir

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΣΦΕΕ: Οι 7 απαντήσεις της Φαρμακοβιομηχανίας στις Φαρμακαποθήκες για τις ελλείψεις φαρμάκων

Απάντηση σε όσα καταλογίζουν οι Φαρμακαποθηκάριοι στην ξένη Φαρμακοβιομηχανία για τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, δίνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών...

Εμβόλια κατά της COVID: Έρχονται νέες οδηγίες για απλοποίηση του εμβολιασμού – Τι θα κάνει η Ελλάδα

Ξεκίνησε νέος κύκλος επιστημονικών συνεδριάσεων από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του αμερικανικού FDA, για την πορεία των εμβολιασμών κατά της COVID-19. Οδηγό και για τις υπόλοιπες...

ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ‘Η ΟΥΤΟΠΙΑ; 

O χρόνος ζωής   έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία εκατόν πενήντα με διακόσια χρόνια. Η αύξηση όμως του προσδόκιμου της επιβίωσης σήμερα, οφείλεται κυρίως στην πρόληψη καθώς...

Ετικέτες