Κοροναϊός : Πειραματική μορφή ιντερφερόνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης Covid-19

Απαιτούνται πάντως και άλλες μελέτες για να εξακριβωθεί πόσο μειώνει η πειραματική μορφή ιντερφερόνης τη θνησιμότητα από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κοροναϊός

Πειραματική μορφή ιντερφερόνης, που λαμβάνεται με νεφελοποιητή, φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου Covid-19 σε μικρή ομάδα ασθενών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο iatropedia.gr, ένα ερευνητικό φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης Covid-19.

Ωστόσο, όπως δηλώνουν βρετανοί επιστήμονες, απαιτούνται και άλλες μελέτες για να εξακριβωθεί πόσο μειώνει τη θνησιμότητα από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κοροναϊός.

Η σχετική μελέτη ήταν μικρή, καθώς συμπεριέλαβε μόλις 98 ασθενείς.

Ωστόσο, τα ευρήματά της υποδηλώνουν ότι η πειραματική, εισπνεόμενη ιντερφερόνη βήτα-1α SNG001, που δοκιμάστηκε, αξίζει τον κόπο να μελετηθεί περαιτέρω εναντίον του φονικού ιού.

Η εισπνεόμενη ιντερφερόνη SNG001 είναι μια πειραματική, συνθετική μορφή της ιντερφερόνης βήτα-1α.

Οι άλλες εγκεκριμένες μορφές αυτού του φαρμάκου καταπραΰνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Χορηγούνται σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας), για να μειώσουν τη φλεγμονή και τις βλάβες στα νεύρα που προκαλεί η νόσος.

Στην παρούσα μελέτη, η εισπνεόμενη ιντερφερόνη χορηγήθηκε με νεφελοποιητή σε 48 πάσχοντες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κοροναϊός.

Σε άλλους 50 ασθενείς χορηγήθηκε με τον ίδιον τρόπο ένα εικονικό φάρμακο (placebo).

Ύστερα από δύο εβδομάδες οι ασθενείς που είχαν λάβει την εισπνεόμενη ιντερφερόνη SNG001 είχαν διπλάσιες πιθανότητες να νιώθουν καλύτερα.

Είχαν επίσης τριπλάσιες πιθανότητες να έχουν βελτιωθεί ύστερα από 28 ημέρες.

Ωστόσο, «δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων στις πιθανότητες να έχουν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο ή στο χρόνο έως το εξιτήριο», διευκρινίζουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα της έρευνας

Ειδικότερα, οι ερευνητές βρήκαν ότι κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες της θεραπείας βελτιώθηκαν σημαντικά:

21 ασθενείς (ή ποσοστό 44%) στην ομάδα που είχε λάβει την εισπνεόμενη ιντερφερόνη SNG001

11 ασθενείς (ή το 22%) όσων είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο

Αντίστοιχα, την 28η ημέρα από την έναρξη της λήψης των φαρμάκων είχε βελτιωθεί:

Το 58% των ασθενών της ομάδας της εισπνεόμενης ιντερφερόνης SNG001

Το 35% των ασθενών της ομάδας του εικονικού φαρμάκου

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι κατά τη 16η ημέρα από την έναρξη της θεραπείας σοβαρή νόσο είχαν εκδηλώσει:

6 ασθενείς (ποσοστό 13%) απ’ όσους ελάμβαναν εισπνεόμενη ιντερφερόνη

11 ασθενείς (ποσοστό 22%) απ’ όσους ελάμβαναν το εικονικό φάρμακο

Επιπλέον, τρεις ασθενείς είχαν χάσει τη ζωή τους. Όλοι τους προέρχονταν από την ομάδα που είχε λάβει το εικονικό φάρμακο.

Συνολικά, η πειραματική μορφή της ιντερφερόνης βήτα-1α είχε μειώσει κατά 79% τον κίνδυνο σοβαρής μορφής της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κοροναϊός.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Respiratory Medicine.

Ανεπιθύμητες ενέργειες και περιορισμοί

«Η SNG001, μια θεραπεία που ήδη μελετάται και φαίνεται καλά ανεκτή και σε ασθενείς με άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, φαίνεται να γίνεται καλώς ανεκτή και σε ασθενείς με λοίμωξη Covid-19» σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια που είχαν αναπτύξει οι ασθενείς ήταν ο πονοκέφαλος.

Πάντως, η νέα μελέτη έχει περιορισμούς.

Αφενός μεν συμμετείχε πολύ μικρός αριθμός εθελοντών (είναι μελέτη φάσης ΙΙ), αφετέρου δε η εισπνεόμενη μορφή της ιντερφερόνης βήτα-1α δεν έχει έγκριση για καμία πάθηση.

Επομένως, «απαιτούνται μεγαλύτερες, τυχαιοποιημένες μελέτες για να επαληθευτούν τα ευρήματά της», γράφουν σε ένα σχόλιο που συνοδεύει τη νέα μελέτη οι δρες Nathan Peiffer-Smadja και Yazdan Yazdanpanah από το νοσοκομείο Bichat-Claude Bernard στο Παρίσι.

Πηγή: https://www.in.gr/2020/11/15/health/health-news/koronaios-peiramatiki-morfi-interferonis-mporei-na-meiosei-ton-kindyno-sovaris-loimoksis-covid-19/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις και από καρκίνο του πνεύμονα, με αυξανόμενες ενδείξεις επιπτώσεων και...

Κλινικές μελέτες: Νέα εμπόδια από επιτροπή του ΕΟΦ, μπλοκάρουν την εγκριτική διαδικασία

Αν και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει θέσει σε προτεραιότητα το θέμα της αύξησης του αριθμού των κλινικών μελετών για την ανάπτυξη νέων...

Βρετανία: Μόλις το 24% των πολιτών είναι ικανοποιημένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Η ικανοποίηση στην Βρετανία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας μειώνεται εδώ και κάποια χρόνια, με την πανδημία να επιταχύνει την πτωτική αυτή πορεία. Η ικανοποίηση...

Ετικέτες