back to top

Κολπική μαρμαρυγή: Λίγη άσκηση παραπάνω μπορεί να σας προστατεύσει

Έστω και μία ώρα παραπάνω άσκησης την εβδομάδα μπορεί να προστατεύσει από την κολπική μαρμαρυγή, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μια νέα έρευνα δείχνει τη θετική επίδραση που έχει η άσκηση στις καρδιακές παθήσεις, μειώνοντας τον κίνδυνο να εμφανίσουμε κολπική μαρμαρυγή.

Η μια επιπλέον ώρα άσκησης κάθε εβδομάδα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης του πιο συνηθισμένου τύπου αρρυθμίας κατά 11%, δείχνει η νέα μελέτη.

Η έρευνα, η οποία έγινε από μια ομάδα επιστημόνων στο NYU Langone Health, επικεντρώθηκε στην κολπική μαρμαρυγή, μια κατάσταση στην οποία οι δύο άνω κοιλότητες της καρδιάς χτυπούν γρήγορα και ακανόνιστα και όχι με σταθερό ρυθμό.

Εάν δεν θεραπευτεί, μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο , καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα προβλήματα.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα που καταγράφηκαν από το πρόγραμμα παρακολούθησης φυσικής κατάστασης Fitbit για να μετρήσουν αντικειμενικά τη φυσική δραστηριότητα σε περισσότερους από 6.000 άνδρες και γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τι έδειξε η μελέτη

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι είχαν υψηλότερες ποσότητες εβδομαδιαίας φυσικής δραστηριότητας είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή.

Συγκεκριμένα, λένε οι ερευνητές, ακόμη και μέτριες ποσότητες μέτριας έως έντονης άσκησης, που μπορεί να είναι από ένα γρήγορο περπάτημα ή τον καθαρισμό του σπιτιού μέχρι κολύμβηση ή τρέξιμο, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στη μελέτη που είχαν κατά μέσο όρο 2,5 έως 5 ώρες την εβδομάδα, την ελάχιστη ποσότητα που συνιστούσε η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, είχαν 60% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής. Όσοι είχαν κατά μέσο όρο περισσότερες από 5 ώρες είχαν ελαφρώς μεγαλύτερη (65%) μείωση.

«Τα ευρήματά μας καθιστούν σαφές ότι δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε να τρέχετε μαραθώνιους για να βοηθήσετε στην πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγής και άλλων μορφών καρδιακών παθήσεων», δήλωσε ο καρδιολόγος Sean P. Heffron, MD, ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.  «Απλώς η μέτρια κινητικότητα μπορεί, με την πάροδο του χρόνου, να προσθέσει σημαντικά οφέλη για τη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς», πρόσθεσε.

Η νέα έρευνα, η οποία σύμφωνα με τους συγγραφείς είναι η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, αξιολόγησε τους συμμετέχοντες για έναν ολόκληρο χρόνο. Μια έκθεση για τα ευρήματα θα παρουσιαστεί στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στις 16 Νοεμβρίου.

Πηγή: www.iatropedia.gr

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Είτε φέτος, είτε σε 15 χρόνια η επόμενη πανδημία – Συνεχής επιτήρηση των ιών

Στο ερώτημα ποιος ιός θα προκαλέσει την επόμενη πανδημία, κλήθηκε να απαντήσει σήμερα ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ κ. Σωτήρης Τσιόδρας,...

Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία

Η κολπική μαρμαρυγή δεν είναι απλά μια ακόμα αρρυθμία της καρδιάς, αλλά μια αρκετά συχνή πάθηση που αφορά πάνω από το 3% του πληθυσμού. Ο Δρ....

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: 2.000 θάνατοι στην Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο, 35.000 καταλήγουν ετησίως στην Ευρώπη

Η χώρα μας -παρά τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί- συνεχίζει να είναι πρώτη στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών αλλά και στις νοσοκομειακές λοιμώξεις. Η ανάγκη αποτελεσματικής δράσης...

Ετικέτες