Ενημερωθείτε για τις νοσοκομειακές και εξωνοσοκομειακές δαπάνες που καλύπτουν τα ασφαλιστήρια υγείας σχετικά με τη συχνότερη καρδιακή αρρυθμία
Περί τους 250.000 Έλληνες πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, τη συχνότερη αρρυθμία του καρδιακού ρυθμού που πολλαπλασιάζει έως και πέντε φορές τον κύνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο αριθμός αναμένεται πολλαπλάσιος τα επόμενα χρόνια λόγω της γήρανσης του πληθυσμού καθώς και της αύξησης του επιπολασμού παραγόντων κινδύνου για την κολπική μαρμαρυγή όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση και ο διαβήτης. Ευάλωτα είναι επίσης τα άτομα με πνευμονοπάθειες και παθήσεις του θυρεοειδούς.
Ειδικοί αναφέρουν πως όσο περισσότεροι παράγοντες συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης κολπικής μαρμαρυγής. Το γνωστό ως «φτερούγισμα στο στήθος» αποτελεί το κύριο σύμπτωμα, ακολουθούμενο από δύσπνοια, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία και καταβολή. Η άμεση αντιμετώπιση της αρρυθμίας κρίνεται αναγκαία ώστε να αποφευχθεί κάποιο θρομβοεμβολικό επεισόδιο, η σοβαρότερη επιπλοκή.
Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute
Ανάλογα με τον τρόπο και τη συχνότητα που εκδηλώνεται η κολπική μαρμαρυγή, διακρίνεται σε:
- παροξυσμική, οπότε εμφανίζεται υπό μορφή περιστασιακών επεισοδίων που σταματούν μόνα τους χωρίς παρέμβαση. Για την επαναφορά του καρδιακού ρυθμού στη φυσιολογική λειτουργία μπορεί να μεσολαβήσουν δευτερόλεπτα έως ημέρες. Ωστόσο σήμερα προτείνεται η επέμβαση κατάλυσης (ablation) σε άτομα νεαρής ηλικίας με παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή.
- εμμένουσα κατά την οποία η αρρυθμία δεν παρέρχεται μόνη της αλλά χρήζει παρέμβασης που περιλαμβάνει φάρμακα και ηλεκτρική ανάταξη (καρδιομετατροπή) για την επαναφορά του φυσιολογικού ρυθμού.
- χρόνια, με την αρρυθμία να υπερβαίνει το έτος και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις να αποτυγχάνουν.
Ασφαλιστικές καλύψεις για τη διάγνωση και αντιμετώπιση
Για τη διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής αρκεί τις περισσότερες φορές ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα του καρδιακού ρυθμού, ώστε ο θεράπων ιατρός να προχωρήσει στην κατάλληλη θεραπεία που περιλαμβάνει πρωτίστως αντιπηκτική αγωγή για την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου. Ασφαλισμένοι με έντονα συμπτώματα λόγω π.χ. μιας εμμένουσας κολπικής μαρμαρυγής μπορούν να κάνουν χρήση του νοσοκομειακού τους συμβολαίου και να αναζητήσουν ιατρικές υπηρεσίες σε κάποιο από τα νοσοκομεία του δικτύου υγείας της εταιρείας, όπου ενδεχομένως να χρειαστεί ηλεκτρική ανάταξη -«μικρή» συνήθως καρδιολογική επέμβαση στους πίνακες των συμβολαίων- και νοσηλεία δύο ή τριών ημερών.
Ωστόσο, σημειώνουν καρδιολόγοι-αρρυθμιολόγοι, η απουσία συμπτωμάτων ή μικρή περιοδικότητα των επεισοδίων θα καταστήσουν δύσκολη τη διάγνωση και μεγαλύτερο τον κίνδυνο επιπλοκών για τον ασθενή. Εν προκειμένω, το Holter Καρδιακού Ρυθμού για την 24ωρη καταγραφή του καρδιακού ρυθμού αποτελεί μια εξέταση που περιλαμβάνει συνήθως ο τυπικος καρδιακός έλεγχος. Ασφαλισμένοι που φέρουν παράγοντες κινδύνου ή έχουν συμπτώματα, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το ετήσιο check-up που προσφέρουν δωρεάν στους πελάτες τους οι ασφαλιστικές εταιρείες (περισσότερα εδώ).
Η μέθοδος της κατάλυσης (ablation)
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής έχει διπλό στόχο: αφενός να αποτρέψει τα θρομβοεμβολικά επεισόδια και δη το εγκεφαλικό επεισόδιο και, αφετέρου, η ελάττωση των υποτροπών της κολπικής μαρμαρυγής με τη διατήρηση του κανονικού φλεβοκομβικού ρυθμού με χορήγηση αντιαρρυθμικών φαρμάκων είτε επεμβατικά με τη μέθοδο της κατάλυσης (ablation).
Η μέθοδος της κατάλυσης ενδείκνυται για άτομα με κολπική μαρμαρυγή που εξακολουθούν να εκδηλώνουν συμπτώματα παρά τη θεραπεία με ένα ή περισσότερα αντιαρρυθμικά φάρμακα καθώς και ως θεραπεία πρώτης γραμμής σε νεότερους ασθενείς με έντονα συμπτωματική παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή.
Η «κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής» δεν εντοπίζεται ρητώς στις παροχές, ούτε όμως και τις εξαιρέσεις των συμβολαίων υγείας. Για το λόγο αυτό, εξηγούν στο ygeiamou έμπειροι ασφαλιστές, εφόσον η επέμβαση πραγματοποιηθεί σε συμβεβλημένο νοσοκομείο και ο θεράπων ιατρός την προκρίνει ως αναγκαία θεραπευτική προσέγγιση, η εταιρεία θα καλύψεις τις νοσοκομειακές δαπάνες.
Εντούτοις, στις εξαιρετικά βαριές συνήθως καρδιολογικές επεμβάσεις εντοπίζεται η «διαδερμική ενδαγγειακή καταστροφή παραπληρωματικού δεματίου (ablation)», μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που σταματά τα επεισόδια ταχυκαρδίας και απαλείφει την πιθανότητα κάποιου μελλοντικού επεισοδίου αρρυθμίας. Συστήνεται σε ασθενείς με σοβαρό αρρυθμικό επεισόδιο όπως κολπική μαρμαρυγή με υπερταχεία κάθοδο των ερεθισμάτων από το δεμάτιο.