back to top

Κόκκινο Κρασί: Νέα Δεδομένα για τα Οφέλη που Προσφέρει στο Καρδιαγγειακό

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition έχει προκαλέσει ξανά αρκετές συζητήσεις σχετικά με το κόκκινο κρασί και τη σύνδεσή του με την υγεία του καρδιαγγειακού.

Η έρευνα αυτή, στην οποία συμμετείχαν αρκετά διαφορετικά Πανεπιστήμια απ’ όλο τον κόσμο, εξέτασε τις επιδράσεις του κόκκινου κρασιού στο μικροβίωμα του εντέρου και τα επίπεδα του ΤΜΑΟ (trimethylamine-N-oxide) στο αίμα, καταλήγοντας σε ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις.

Η Έρευνα

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι το κόκκινο κρασί πιθανώς μπορεί να προσφέρει οφέλη στο εντερικό μικροβίωμα.

Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν συνολικά 42 άνδρες (μέση ηλικία 60 ετών) με ιστορικό στεφανιαίας νόσου. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και έκαναν ένα πρόγραμμα 3 εβδομάδων εναλλάξ.

Τις πρώτες 3 εβδομάδες η μία ομάδα έπινε καθημερινά 250mL κόκκινου κρασιού περιεκτικότητας 12.75% σε αλκοόλ, ενώ η δεύτερη ομάδα δεν έπινε αλκοόλ. Στις τελευταίες 3 εβδομάδες, η δεύτερη ομάδα έπινε καθημερινά κόκκινο κρασί, ενώ η πρώτη δεν κατανάλωσε καθόλου αλκοόλ.

Μετά την ολοκλήρωση κάθε φάσης, υπήρχε ένα διάστημα αποχής από το αλκοόλ διάρκειας 2 εβδομάδων έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι επιδράσεις που παρατηρήθηκαν δεν συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ το προηγούμενο διάστημα. Οι επιστήμονες της μελέτης είχαν πει επίσης στους εθελοντές να αποφύγουν την κατανάλωση τροφίμων όπως το γιαούρτι και άλλα προϊόντα ζύμωσης, τα συνθετικά πρεβιοτικά, τις φυτικές ίνες, τα γαλακτοκομικά και τις πολυφαινόλες (σταφύλια, φράουλες), καθώς και τα προβιοτικά, καθώς όλα τα παραπάνω μπορεί να επηρέαζαν τα αποτελέσματα της μελέτης.

Μετά από κάθε φάση της έρευνας, οι επιστήμονες εξέταζαν το εντερικό μικροβίωμα των ασθενών με σκοπό να διαπιστώσουν τι συμβαίνει με τους πληθυσμούς συγκεκριμένων βακτηριακών ειδών.

Η ομάδα εξέτασε επίσης τα επίπεδα συγκεκριμένων ουσιών, μεταξύ των οποίων και το ΤΜΑΟ, ένα παράγωγο της τριμεθυλαμίνης, μία ουσία που απελευθερώνεται από τα βακτήρια όταν τα τελευταία μεταβολίζουν τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες. Το ΤΜΑΟ έχει συνδεθεί στο παρελθόν με την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης.

Τα Αποτελέσματα της Έρευνας

Όπως διαπίστωσε η επιστημονική ομάδα, το κόκκινο κρασί επηρέαζε σημαντικά τον πληθυσμό των μικροβίων του εντέρου, αυξάνοντας τα βακτήρια των ειδών Parasutterella, Ruminococcaceae, Bacteroides και Prevotella.

Μεταβολομικές αναλύσεις στο πλάσμα του αίματος έδειξαν ότι αρκετοί δείκτες που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες και την αθηροσκλήρωση παρουσίασαν βελτίωση από το κόκκινο κρασί. Το ΤΜΑΟ, ωστόσο, δεν ήταν ένας από τους παραπάνω δείκτες, όπως παρατήρησε η ομάδα.

Τι Σημαίνουν οι Παρατηρήσεις της Έρευνας

Όπως υποστήριξε η ομάδα, τα οφέλη από το κόκκινο κρασί για το καρδιαγγειακό σύστημα πιθανώς συνδέονται με τις επιδράσεις του στο εντερικό μικροβίωμα. Ωστόσο, δεν φαίνεται να επηρεάζει τα επίπεδα του ΤΜΑΟ, γεγονός που σίγουρα δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με την έκταση των παραπάνω οφελών.

Η ομάδα τόνισε επίσης ότι η διάρκεια των 3 εβδομάδων που εξετάστηκε πιθανώς ήταν πολύ μικρή για να παρατηρηθούν σαφή οφέλη από το κρασί.

Σε κάθε περίπτωση, οι παρατηρήσεις της έρευνας θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μελλοντικές μελέτες, κατέληξαν οι συγγραφείς.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/kokkino-krasi-nea-dedomena-gia-ta-ofeli-pou-prosferei-sto-kardiangeiako/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Εκστρατεία ενημέρωσης της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας

https://youtu.be/fY_nBIoI1ww Σε απλές, καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών και τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία τους η μη ισορροπημένη διατροφή και η έλλειψη άσκησης εστιάζει το...

Εθνικές δράσεις για τον Καρκίνο – Οι διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι και πώς η Ελλάδα μπορεί να τους αξιοποιήσει

Συνεντεύξεις με 12 ειδικούς του χώρου της υγείας, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας, επιστημονικών εταιρειών, ιατρών, εκπροσώπων συλλόγων ασθενών, κ.α., ανέδειξαν τις προτεραιότητες στη...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 23.7.2024- ΥΠΕΡΚΟΙΛΙΑΚΗ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Οι BEATLES στην Αράχοβα το 1967 Α βρε Στέφανε δεν πέρασαν από Πωγώνι μεριά  να ακούσουν Jazz  από τους  Xαλκιάδες Οι γείτονες είναι πιο προηγμένοι από...

Ετικέτες