Κοινό Αντικαταθλιπτικό Αυξάνει τον Κίνδυνο Αρρυθμίας

Οι θεραπευτικές δόσεις των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRI) μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αρρυθμίας σε ορισμένους ασθενείς, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη από τη Νορβηγία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό eBioMedicine, οι ασθενείς άνω των 65 ετών που έπαιρναν εσιταλοπράμη είχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν αρρυθμία ανάλογα με τη δόση του φαρμάκου που έπαιρναν. Συγκεκριμένα, η δόση των 10mg αύξανε τον κίνδυνο κατά 20%, ενώ η δόση των 20mg κατά 60%.

«Στην έρευνά μας δείξαμε και με in vitro πειράματα ότι οι θεραπευτικές δόσεις τις εσιταλοπράμης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αρρυθμίας σε ορισμένους ασθενείς. Η αρρυθμία αναφέρεται στις ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου και γι’ αυτό δεν χορηγούνται δόσεις μεγαλύτερες από τα 20mg», υποστηρίζει η ομάδα της έρευνας.

Η συνιστώμενη δόση του φαρμάκου για τους ηλικιωμένους είναι τα 10mg ημερησίως, ενώ στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες μπορεί να χορηγούνται μέχρι και 20mg.

Στην παρούσα μελέτη οι επιστήμονες έδειξαν ότι η χορήγηση του φαρμάκου εντός των παραπάνω ορίων μπορεί και πάλι να αυξήσει τον κίνδυνο αρρυθμίας.

Η ομάδα έδειξε επίσης ότι το ποσοστό των ασθενών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αρρυθμίας με τη δόση των 20mg αυξάνεται με την ηλικία και είναι 28% στις ηλικίες κάτω των 18 ετών, 43% στις ηλικίες 18-64 ετών, 57% στις ηλικίες 65-79 ετών και 60% στις ηλικίες άνω των 80 ετών.

Από τις παρατηρήσεις της έρευνας φαίνεται ότι όσοι ηλικιωμένοι ασθενείς παίρνουν και άλλα φάρμακα που επηρεάζουν τον κίνδυνο αρρυθμίας θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους και να συζητήσουν αν χρειάζεται να γίνει τροποποίηση της θεραπείας τους.

«Η εσιταλοπράμη αποτελεί το συχνότερα συνταγογραφούμενο αντικαταθλιπτικό φάρμακο στη Νορβηγία ενώ χρησιμοποιείται ευρέως και σε άλλες χώρες του κόσμου. Καθώς γενικά έχει καλή ανοχή και μπορεί να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τα συμπτώματα της κατάθλιψης, ο στόχος μας ήταν να ενισχύσουμε την ασφάλεια του φαρμάκου, επιτρέποντας στους γιατρούς να γνωρίζουν εκ των προτέρων τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκαλέσει», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν τις συγκεντρώσεις του φαρμάκου σε ένα δείγμα 19.742 εθελοντών ηλικίας 12-105 ετών από τη Νορβηγία. Η ομάδα ανέλυσε επίσης τις επιδράσεις του φαρμάκου και των μεταβολιτών του στα κύτταρα του μυοκαρδίου.

Καταλήγοντας, η ομάδα υποστήριξε ότι οι ασθενείς που παίρνουν εσιταλοπράμη θα πρέπει να παρακολουθούν τακτικά την καρδιακή τους λειτουργία.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/koino-antikatathliptiko-afxanei-ton-kindyno-arrythmias/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου: Η γνήσια μεταρρύθμιση

Η καλύτερη λοιπόν διαχείριση αντανακλά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, καθώς όταν ένας φορέας έχει καλύτερα αποτελέσματα και αξιολόγηση, αυτομάτως υπηρετεί και...

Υπέρογκα ποσά δαπανώνται για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κοινωνική δράση της ΕΚΕ με ενημέρωση και δωρεάν εξετάσεις

Το κόστος της καρδιαγγειακής νόσου στην Ευρώπη  προκαλεί σοκ.  Σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ ανακοινώθηκε...

Σε δημόσια διαβούλευση σ/ν για μείωση αναμονής για χειρουργεία & έλεγχο των ελλείψεων στα φάρμακα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης...

Ετικέτες