Κοινό Αντικαταθλιπτικό Αυξάνει τον Κίνδυνο Αρρυθμίας

Οι θεραπευτικές δόσεις των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRI) μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αρρυθμίας σε ορισμένους ασθενείς, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη από τη Νορβηγία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό eBioMedicine, οι ασθενείς άνω των 65 ετών που έπαιρναν εσιταλοπράμη είχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν αρρυθμία ανάλογα με τη δόση του φαρμάκου που έπαιρναν. Συγκεκριμένα, η δόση των 10mg αύξανε τον κίνδυνο κατά 20%, ενώ η δόση των 20mg κατά 60%.

«Στην έρευνά μας δείξαμε και με in vitro πειράματα ότι οι θεραπευτικές δόσεις τις εσιταλοπράμης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αρρυθμίας σε ορισμένους ασθενείς. Η αρρυθμία αναφέρεται στις ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου και γι’ αυτό δεν χορηγούνται δόσεις μεγαλύτερες από τα 20mg», υποστηρίζει η ομάδα της έρευνας.

Η συνιστώμενη δόση του φαρμάκου για τους ηλικιωμένους είναι τα 10mg ημερησίως, ενώ στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες μπορεί να χορηγούνται μέχρι και 20mg.

Στην παρούσα μελέτη οι επιστήμονες έδειξαν ότι η χορήγηση του φαρμάκου εντός των παραπάνω ορίων μπορεί και πάλι να αυξήσει τον κίνδυνο αρρυθμίας.

Η ομάδα έδειξε επίσης ότι το ποσοστό των ασθενών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αρρυθμίας με τη δόση των 20mg αυξάνεται με την ηλικία και είναι 28% στις ηλικίες κάτω των 18 ετών, 43% στις ηλικίες 18-64 ετών, 57% στις ηλικίες 65-79 ετών και 60% στις ηλικίες άνω των 80 ετών.

Από τις παρατηρήσεις της έρευνας φαίνεται ότι όσοι ηλικιωμένοι ασθενείς παίρνουν και άλλα φάρμακα που επηρεάζουν τον κίνδυνο αρρυθμίας θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους και να συζητήσουν αν χρειάζεται να γίνει τροποποίηση της θεραπείας τους.

«Η εσιταλοπράμη αποτελεί το συχνότερα συνταγογραφούμενο αντικαταθλιπτικό φάρμακο στη Νορβηγία ενώ χρησιμοποιείται ευρέως και σε άλλες χώρες του κόσμου. Καθώς γενικά έχει καλή ανοχή και μπορεί να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τα συμπτώματα της κατάθλιψης, ο στόχος μας ήταν να ενισχύσουμε την ασφάλεια του φαρμάκου, επιτρέποντας στους γιατρούς να γνωρίζουν εκ των προτέρων τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκαλέσει», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν τις συγκεντρώσεις του φαρμάκου σε ένα δείγμα 19.742 εθελοντών ηλικίας 12-105 ετών από τη Νορβηγία. Η ομάδα ανέλυσε επίσης τις επιδράσεις του φαρμάκου και των μεταβολιτών του στα κύτταρα του μυοκαρδίου.

Καταλήγοντας, η ομάδα υποστήριξε ότι οι ασθενείς που παίρνουν εσιταλοπράμη θα πρέπει να παρακολουθούν τακτικά την καρδιακή τους λειτουργία.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/koino-antikatathliptiko-afxanei-ton-kindyno-arrythmias/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την σκόνη: Ποιοι θα πρέπει να αποφύγουν να βγουν από το σπίτι

Τι αναφέρουν οι οδηγίες για την προστασία της υγείας των ασθενών και του γενικού πληθυσμού, από την σκόνη. Το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης...

Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο; Εκστρατεία ευαισθητοποίησης της ΕΠΕ με πρωταγωνιστές- έκπληξη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ «Τι κοινό έχουμε όλοι εμείς με έναν δύτη, έναν κλαρινετίστα, έναν αθλητή της άρσης βαρών και μια τηλεπαρουσιάστρια;» Μία, μεταξύ άλλων πιθανών απαντήσεων,...

Πόσο σχετίζεται η διατροφική πρόσληψη αλατιού με την εμφάνιση νεφρικής νόσου?

Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού έχει συσχετισθεί με εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, εντούτοις, η συσχέτιση με την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) δεν είναι γνωστή. Στην...

Ετικέτες