Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας Pfizer: Συνεργασία με κορυφαία ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα

Σε δύο συμφωνίες συνεργασίας με ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα προχώρησε το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer στην Θεσσαλονίκη. Τις δυνάμεις του ενώνει με το Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στόχος είναι η ενίσχυση του δικτύου συνεργασιών του Κέντρου με το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, το οποίο αποτελεί κορυφαία προτεραιότητά του από την έναρξη της λειτουργίας του κέντρου στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, η συνένωση δυνάμεων με το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ εστιάζει στο πεδίο της Κβαντικής Υπολογιστικής (Quantum Computing), ένα αναδυόμενο μοντέλο υπολογιστικής του μέλλοντος. Επιδίωξη είναι να διασφαλιστούν εκθετικά μεγαλύτερες ταχύτητες από τους συμβατικούς υπολογιστές στην επίλυση προβλημάτων βελτιστοποίησης σε τομείς όπως, όπως είναι η χημεία, η βιολογία, η ιατρική ακρίβειας, αλλά και στην ανακάλυψη φαρμάκων. Άξονας  του έργου θα είναι η ανάπτυξη ενός «κβαντικού» αλγόριθμου, ο οποίος υπόσχεται βέλτιστη απόδοση σε τομείς, όπως είναι η διάγνωση και η ανάπτυξη φαρμάκων, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα πολύ μεγαλύτερη από αυτή που επιτρέπεται σήμερα από τις υπάρχουσες λύσεις και υποδομές.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Κωνσταντίνος Τσιμπίλης (Mobile & Web Developer, IoT Lab, Πανεπιστήμιο Πατρών), Δημήτρης A. Μαρκαντωνάτος ( PhD Candidate, IoT Lab, Πανεπιστήμιο Πατρών), Θάνος Σταυρόπουλος (Technology & Innovation Senior Manager, Pfizer), Σωτήρης Νικολετσέας (Professor and Director of the IoT Lab, Πανεπιστήμιο Πατρών), Παντελής Τζαμαλής (Postdoctoral Researcher, IoT Lab, Πανεπιστήμιο Πατρών), Κωνσταντίνος Τσάκωνας (PhD Candidate, IoT Lab, Πανεπιστήμιο Πατρών), Χριστόφορος Ραπτόπουλος (Postdoctoral Researcher, IoT Lab, Πανεπιστήμιο Πατρών)

Ο κ.Νίκος Κονοφάος, καθηγητής του τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ, Διευθυντής του εργαστηρίου Στατιστικής, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Ηλεκτρονικής Φυσικής (ΣΕΜΗΦ) και επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «η συνεργασία αυτή, προάγει την έρευνα στους κβαντικούς υπολογιστές, οι οποίοι αποτελούν την τεχνολογία του μέλλοντος και συνδέει άμεσα την παραγόμενη γνώση με σημαντικές εφαρμογές στις Φυσικές Επιστήμες και στις Επιστήμες Υγείας».

Άξιο λόγου είναι ότι το CDI, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, εργάζεται συστηματικά σε δράσεις που σχετίζονται με το Quantum Computing. Προσδοκία είναι η Pfizer να αποτελέσει μία Quantum-Ready εταιρεία, προκειμένου να προάγει καινοτομίες για τους ασθενείς.

Στόχος της συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, είναι η ανάπτυξη νέων μεθόδων που βασίζονται στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΙοΤ) και την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) για τη διάγνωση ασθενειών με βάση τη φωνή. Στο πνεύμα αυτό θα χρησιμοποιηθούν τα smartphones, ως ευρέως διαδεδομένες και εύκολα προσβάσιμες διασυνδεδεμένες συσκευές με αναβαθμισμένες δυνατότητες, όπως τα μικρόφωνα, στην εποχή του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT). Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστούν νέοι, ψηφιακοί βιοδείκτες για διάγνωση και παρακολούθηση ασθενειών. Παράλληλα θα εξασφαλιστεί χαμηλό κόστος και δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης. Επίσης, θα διευκολύνει την απομακρυσμένη διάγνωση και παρακολούθηση από επαγγελματίες υγείας, καθώς και την αυτοδιαχείριση των ασθενών.

Στην αλληλεπίδραση της επιστήμης με την καινοτόμο δράση εστίασε ο κ. Σωτήρης Νικολετσέας, καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος σχολίασε ότι «στο ΙοΤ-Lab εργαζόμαστε για το όραμα της Τεχνητής Νοημοσύνης των Πραγμάτων (ΑΙοΤ), και ειδικότερα την αποδοτική συλλογή ιατρικών δεδομένων μέσω «έξυπνων» φορετών συσκευών (όπως smartphones), προς στατιστική ανάλυση για αξιόπιστες, άμεσες διαγνώσεις και συνεχή παρακολούθηση  ασθενειών, με τρόπο συμπληρωματικό στην ανθρώπινη ευφυία και φροντίδα.».

«Έχουμε μια συνεπή στρατηγική συνεργασίας με το ελληνικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας, με στόχο τη δημιουργία ευκαιριών και την ανταλλαγή ιδεών και βέλτιστων πρακτικών. Έχουμε πει, άλλωστε, πολλές φορές ότι ένα από τα μότο μας είναι ότι « Η συν-δημιουργία είναι νίκη για όλους»  δήλωσε ο Nico Gariboldi, Επικεφαλής του CDI.

Από την μεριά του ο Θάνος Σταυρόπουλος, υπεύθυνος Technology and Innovation Senior Manager στο CDI  ανέφερε σχετικά με τις νέες συνεργασίες «δύο εξαιρετικά καινοτόμες και μεγάλου ενδιαφέροντος ερευνητικές περιοχές, με δύο σημαντικά ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών, διευρύνουμε το δίκτυο των συνεργασιών μας συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές και την ακαδημαϊκή κοινότητα».

Πηγή: https://virus.com.gr/kentro-psifiakis-kainotomias-pfizer-synergasia-me-koryfaia-ellinika-panepistimiaka-idrymata/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας

Η απεικονιστική μέθοδος που μετρά το ασβέστιο στις αρτηρίες και τα μεγέθη των θαλάμων της καρδιάς και του καρδιακού μυός θα μπορούσε να εντοπίσει...

Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί αποφασίζουν την εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ

Αυστηρά και πολύ συγκεκριμένα είναι τα κριτήρια εισαγωγής ασθενών σε ΜΕΘ, σύμφωνα με κείμενο που συνέταξε η Επιτροπή ΜΕΘ και υπέγραψε ομοφώνως το 2020...

Εμβόλια: Ποια λοιμώδη νοσήματα αντιμετωπίζονται

Ασπίδα αποτελεί ο εμβολιασμός έναντι των λοιμωδών νοσημάτων τονίστηκε ε εκδήωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, με...

Ετικέτες