Καθημερινή Σωματική Άσκηση: Νεότερα Δεδομένα

Τι δείχνει η μεγαλύτερη έως σήμερα μελέτη για το θέμα. Το ελάχιστο και το μέγιστο που είναι απαραίτητο.

Αν θέλουμε να ζήσουμε πολλά και καλά χρόνια, ασφαλώς πρέπει να περπατάμε καθημερινά. Ωστόσο δεν είναι απαραίτητο να κάνουμε 10.000 βήματα ημερησίως, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, ο κίνδυνος θανάτου από κάθε αιτία αρχίζει να μειώνεται και με λιγότερα από τα μισά. Ειδικά, δε, από καρδιαγγειακά αίτια μειώνεται και με το ένα πέμπτο από αυτά.

Στον αντίποδα, όμως, όσο περισσότερα βήματα κάνει κάποιος, τόσο περισσότερο ωφελείται. Ποιος είναι ο μέγιστος ωφέλιμος αριθμός; Ίσως και διπλάσιος από τα 10.000, λένε οι ερευνητές!

Είναι πλέον καλά τεκμηριωμένο πως η καθιστική ζωή σχετίζεται με φτωχή υγεία. Έως τώρα, όμως, δεν έχει αποσαφηνιστεί πόσο δραστήριοι πρέπει να είμαστε για να την διαφυλάξουμε. Ειδικότερα, παραμένει ασαφές πόσα βήματα χρειαζόμαστε καθημερινά ή αν υπάρχει κάποιο ανώτατο όριο, πέρα από το οποίο είναι μηδαμινά τα πρόσθετα οφέλη στην υγεία.

Για να διερευνήσουν το θέμα, επιστήμονες την Πολωνία και τις ΗΠΑ εξέτασαν συνδυαστικά τα δεδομένα από 17 προγενέστερες κλινικές μελέτες. Σε αυτές είχαν συμμετάσχει συνολικώς 226.889 εθελοντές.

Τα ευρήματα

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Προληπτικής Καρδιολογίας (EJPC). Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ο κίνδυνος θανάτου άρχισε να μειώνεται:

  • Από τα 2.337 βήματα, όσον αφορά τα καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Από τα 3.967, όσον αφορά όλες τις αιτίες

Όσο περισσότερο βάδιζαν οι εθελοντές, όμως, τόσο μεγαλύτερο όφελος αποκόμιζαν. Στην πραγματικότητα, με κάθε 1.000 πρόσθετα βήματα την ημέρα, ο κίνδυνος θανάτου από κάθε αιτία μειωνόταν κατά επιπλέον 15%. Αντίστοιχα, με κάθε 500 επιπλέον την ημέρα ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια μειωνόταν κατά 7%.

Ακόμα και όταν οι εθελοντές έφταναν τα 20.000 βήματα την ημέρα, αποκόμιζαν σημαντικά οφέλη στην υγεία τους. Οι ερευνητές δεν έχουν βρει ακόμα κάποιο ανώτατο όριο, πέρα από το οποίο δεν υπάρχει πρόσθετο όφελος.

Τα βήματα ανά ηλικία

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως στις νεότερες ηλικίες, τα μεγαλύτερα οφέλη παρατηρούνται σε όσους κάνουν μεταξύ 7.000 και 13.000 βήματα ημερησίως. Στις ηλικίες άνω των 60 ετών, η υγεία ως φαίνεται ωφελείται περισσότερο με 6.000 έως 10.000 την ημέρα.

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν πως «όσο περισσότερο περπατά κανείς, τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Maciej Banach, καθηγητής Καρδιολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Lodz στην Πολωνία και πρόσεδρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, στις ΗΠΑ.

«Αυτό ισχύει για άνδρες και γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, τόπου διαμονής και καιρικών συνθηκών. Η ανάλυσή μας υποδηλώνει ότι με μόλις 4.000 βήματα την ημέρα παρατηρείται σημαντική μείωση στη θνησιμότητα από κάθε αιτία. Με ακόμα λιγότερα μειώνονται οι θάνατοι από καρδιαγγειακά αίτια», πρόσθεσε.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/ksechaste-ta-10-000-vimata-tin-imera-posa-chreiazomaste-st-alitheia-gia-na-zisoume-polla-chronia/170703/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου: Η γνήσια μεταρρύθμιση

Η καλύτερη λοιπόν διαχείριση αντανακλά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, καθώς όταν ένας φορέας έχει καλύτερα αποτελέσματα και αξιολόγηση, αυτομάτως υπηρετεί και...

Υπέρογκα ποσά δαπανώνται για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κοινωνική δράση της ΕΚΕ με ενημέρωση και δωρεάν εξετάσεις

Το κόστος της καρδιαγγειακής νόσου στην Ευρώπη  προκαλεί σοκ.  Σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ ανακοινώθηκε...

Σε δημόσια διαβούλευση σ/ν για μείωση αναμονής για χειρουργεία & έλεγχο των ελλείψεων στα φάρμακα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης...

Ετικέτες