Καθημερινή Ασπιρίνη: Έχει Χρησιμότητα στην Πρόληψη του Διαβήτη;

Η χαμηλή δόση (100mg) ασπιρίνης καθημερινά σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 15%, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας. Τα αποτελέσματα της έρευνας που προέρχεται από την Αυστραλία θα παρουσιαστούν σε λίγες ημέρες στο ετήσιο συνέδριο του European Association for the Study of Diabetes (EASD).

Μέχρι σήμερα, οι επιδράσεις της ασπιρίνης στον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 δεν είχαν αποσαφηνιστεί πλήρως. Προκειμένου να απαντήσουν το παραπάνω ερώτημα, οι επιστήμονες της νέας μελέτης έκαναν μία κλινική δοκιμή στην οποία εξετάστηκαν οι επιδράσεις της χαμηλής δόσης ασπιρίνης στον κίνδυνο διαβήτη, καθώς και στα επίπεδα της γλυκόζης νηστείας σε ηλικιωμένους ασθενείς.

Η μελέτη αυτή αποτελεί πρακτικά συνέχεια της μελέτης ASPREE, μίας διπλά τυφλής, ελεγχόμενης με placebo μελέτης, η οποία είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό New England Journal of Medicine το 2018. Η αρχική μελέτη είχε δείξει ότι η ασπιρίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μείζονος αιμορραγίας στους ασθενείς κατά 38%, χωρίς να περιορίζει σημαντικά τα ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου.

Στη μελέτη συμμετείχαν ενήλικες εθελοντές άνω των 65 ετών, χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακή νόσου, μειωμένη κινητικότητα ή άνοια. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες εκ των οποίων η μία έλαβε 100mg ασπιρίνης καθημερινά, ενώ η άλλη έλαβε placebo. Από τη μελέτη εξαιρέθηκαν επίσης όλοι οι ασθενείς με προηγούμενη διάγνωση διαβήτη. Στο τέλος του διαστήματος που εξετάστηκε, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν υπολογιστικά και στατιστικά μοντέλα για να εκτιμήσουν τις επιδράσεις της ασπιρίνης στον κίνδυνο διαβήτη, καθώς και στα επίπεδα της γλυκόζης νηστείας.

Στην τελική ανάλυση εξετάστηκαν συνολικά 16.209 εθελοντές (8.086 στην ομάδα της ασπιρίνης και 8.123 στην ομάδα ελέγχου). Στο διάστημα των 4.7 ετών που εξέτασε η μελέτη καταγράφηκαν συνολικά 995 νέες διαγνώσεις διαβήτη, εκ των οποίων οι 459 ήταν στην ομάδα της ασπιρίνης, ενώ οι 536 στην ομάδα ελέγχου. Από τα παραπάνω δεδομένα φαίνεται ότι η χορήγηση ασπιρίνης μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη κατά 15%. Στους εθελοντές που έπαιρναν ασπιρίνη παρατηρήθηκε επίσης πιο αργή αύξηση στα επίπεδα της γλυκόζης νηστείας.

«Στη μελέτη μας παρατηρήσαμε ότι η ασπιρίνη επιβράδυνε την αύξηση της γλυκόζης νηστείας και μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε υγιείς ηλικιωμένους. Σίγουρα, η χορήγηση ασπιρίνης θα πρέπει να εξερευνηθεί περαιτέρω για την πρόληψη του διαβήτη, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε πόσο υψηλά είναι τα ποσοστά της νόσου σήμερα», καταλήγουν οι συγγραφείς της μελέτης, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή τα διαθέσιμα δεδομένα δεν επαρκούν για να υποστηρίξουν τη χορήγηση ασπιρίνης για την πρόληψη του διαβήτη.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Τσαπόγας MD

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/diabitis/kathimerini-aspirini-echei-chrisimotita-stin-prolipsi-tou-diaviti/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου: Η γνήσια μεταρρύθμιση

Η καλύτερη λοιπόν διαχείριση αντανακλά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, καθώς όταν ένας φορέας έχει καλύτερα αποτελέσματα και αξιολόγηση, αυτομάτως υπηρετεί και...

Υπέρογκα ποσά δαπανώνται για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κοινωνική δράση της ΕΚΕ με ενημέρωση και δωρεάν εξετάσεις

Το κόστος της καρδιαγγειακής νόσου στην Ευρώπη  προκαλεί σοκ.  Σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ ανακοινώθηκε...

Σε δημόσια διαβούλευση σ/ν για μείωση αναμονής για χειρουργεία & έλεγχο των ελλείψεων στα φάρμακα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης...

Ετικέτες