Καρκίνος: Αύξηση των περιστατικών κατά 77% παγκοσμίως έως το 2050

Ερευνητές της American Cancer Society ανακάλυψαν ότι υπήρχαν 20 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου και 9,7 εκατομμύρια θάνατοι από τη νόσο το 2022.

Καθώς ο πληθυσμός γερνά, νέα έρευνα αναφέρει ότι ο αριθμός των ανθρώπων με καρκίνο ενδέχεται να αυξηθεί κατά 77% έως το 2050.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο CA: A Cancer Journal for Clinicians, ερευνητές της American Cancer Society ανακάλυψαν ότι υπήρχαν 20 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου και 9,7 εκατομμύρια θάνατοι από τη νόσο το 2022-τελευταίο έτος για το οποίο υπήρχαν στοιχεία.

Ο Dr. William Dahut, δήλωσε ότι οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο αριθμούς θα αυξηθεί ως τα 35 εκατομμύρια έως το 2050 λόγω αύξησης του αριθμού ανθρώπων στον γηράσκοντα πληθυσμό.

Τα καλά νέα είναι ότι οι παράγοντες κινδύνου μπορούν να ελαχιστοποιηθούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Ο Dr. Ahmedin Jemal, δήλωσε ότι η αποφυγή χρήσης καπνού μόνο, θα μπορούσε να εμποδίσει 1 στους 4 θανάτους από καρκίνο ή περίπου 2,6 εκατ. θανάτους από καρκίνο ετησίως.

Οι ερευνητές εξέτασαν παγκόσμια στοιχεία για την εμφάνιση καρκίνου και τη θνητότητα από το Global Cancer Observatory, βάση δεδομένων του ΠΟΥ.

Τα πιο συνήθη είδη καρκίνου ήταν του πνεύμονα, του μαστού στις γυναίκες, του παχέος εντέρου, του προστάτη, του στομάχου, του ήπατος, του θυρεοειδούς, του τραχήλου, της ουροδόχου κύστης και του λεμφώματος μη Hodgkin.

Ο καρκίνος πνεύμονα ήταν επίσης η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο ακολουθούμενος από τον καρκίνο παχέος εντέρου, ήπατος, μαστού στις γυναίκες, στομάχου, παγκρέατος, οισοφάγου, προστάτη τραχήλου και τη λευχαιμία.

Η έκθεση αναφέρει ότι κύρια αιτία καρκίνου του πνεύμονα είναι το κάπνισμα.

Ο Dr. Harold Burstein, του Dana-Farber Cancer Institute, δήλωσε ότι αν και οι ειδικοί βλέπουν περιστατικά καρκίνου πνεύμονα που δεν συνδέονται με το κάπνισμα, η πρώτη αιτία είναι αυτό. Σε πιο εξελιγμένες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ, παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη πτώση στα ποσοστά θνητότητας από καρκίνο μαστού και παχέος εντέρου- πιθανόν οι μισοί λόγω του έγκαιρου εντοπισμού.

Ο καρκίνος γίνεται μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας σε περιοχές με χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Είναι χώρες που δεν έχουν τα εργαλεία έγκαιρου εντοπισμού του καρκίνου, κατάλληλης αντιμετώπισής του και πρόληψης με τρόπους που συχνά υπάρχουν σε άλλες χώρες.

Ο καρκίνος είναι μεγάλο κύμα που έρχεται σε αυτές τις κοινότητες. Δεν έχουν εξέταση με μαστογραφίες στο μεγαλύτερο μέρος της υποσαχάριας Αφρικής ούτε στην Κίνα, ενώ δεν πραγματοποιούνται κολονοσκοπήσεις ρουτίνας σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Πηγές:

A: A Cancer Journal for Clinicians, https://medispin.blogspot.com/2024/04/77-2050.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιαγγειακών

Σύμφωνα με μεγάλη μακροχρόνια μελέτη, η τακτική πρόσληψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίων μπορεί να αυξάνει -αντί να μειώνει- τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και πρώτου εγκεφαλικού...

Η Novo Nordisk Hellas επελέγη ως ένα από τα 25 Κέντρα Ανάπτυξης Κλινικών Μελετών παγκοσμίως

Η διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Novo Nordisk, Μαίρη Καραγεώργου, αναδεικνύει τη σημασία της φαρμακευτικής καινοτομίας και εκφράζει ανησυχία για την πιθανότητα δημιουργίας ασθενών δύο...

Νέα συσκευή για την καρδιακή ανεπάρκεια θα μπορούσε να προλαμβάνει τις νοσηλείες

Στόχος να παρακολουθεί εξ αποστάσεως τον  ασθενή για τυχόν συσσώρευση υγρών στο σώμα. Νέα συσκευή παρακολούθησης για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ενδεχομένως μπορεί να εντοπίζει...

Ετικέτες