Καρδιαγγειακοί Παράγοντες Κινδύνου: Μικρές οι Διαφορές για Άνδρες και Γυναίκες

Τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, οι παράγοντες κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο είναι παρόμοιοι, όπως διαπίστωσε μία νέα μεγάλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Gothenburg. Η έρευνα, η οποία έχει δημοσιευτεί αυτή τη στιγμή στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, εξέτασε εθελοντές από ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες και παρατήρησε ότι η καρδιαγγειακή νόσος είναι συχνότερη στις πρώτες. Για τις αναλύσεις τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη Prospective Urban Rural Epidemiological (PURE) Study.

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 155.724 εθελοντές από 21 χώρες και 5 ηπείρους. Οι εθελοντές είχαν ηλικίες 35-70 ετών και δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου όταν γράφτηκαν για πρώτη φορά στη μελέτη. Οι επιστήμονες εξέτασαν ξεχωριστά κάθε θάνατο από καρδιαγγειακή νόσο, έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια σε ένα διάστημα περίπου 10 ετών.

Οι παράγοντες κινδύνου στους οποίους κατέληξε η ανάλυση των δεδομένων ήταν μεταβολική (όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη), συμπεριφορικοί (κάπνισμα και διατροφή) και ψυχοκοινωνικοί (οικονομική κατάσταση και ιστορικό κατάθλιψης).

Ελάχιστες Διαφορές Ανάμεσα στα Δύο Φύλα

Αναφορικά με τους μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, εκτός από τα επίπεδα της LDL, τα οποία συνδέθηκαν ισχυρότερα με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στους άνδρες. Η παρατήρηση αυτή, ωστόσο, σύμφωνα με την ομάδα της έρευνας, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε μελλοντικές μελέτες.

Το ιστορικό κατάθλιψης ήταν ένας ακόμα παράγοντας που είχε ισχυρότερη προγνωστική ισχύ για την καρδιαγγειακή νόσο στους άνδρες. Αντιθέτως, η σύνδεση ανάμεσα στην κακή διατροφή και την καρδιαγγειακή νόσο ήταν ισχυρότερη στις γυναίκες, ενώ το κάπνισμα ήταν εξίσου επιβλαβές και στα δύο φύλα.

Συνολικά, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι παράγοντες κινδύνου ήταν παρόμοιοι σε άνδρες και γυναίκες, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης στη χώρα που ζούσαν. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τη σημαντικότητα της εφαρμογής μέτρων πρόληψης και στα δύο φύλα.

Περισσότερες Ομοιότητες Παρά Διαφορές

Ο χαμηλότερος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες συνολικά, ιδιαίτερα για το έμφραγμα του μυοκαρδίου, μπορεί να εξηγείται από τη μεγαλύτερη ανοχή των γυναικών στους παράγοντες κινδύνου. Για παράδειγμα, τα οιστρογόνα ενισχύουν τα τοιχώματα των αγγείων και επηρεάζουν την ικανότητα του ήπατος να απομακρύνει την LDL.

Στις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη (90.934) παρατηρήθηκαν συνολικά 5 περιστατικά εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος του μυοκαρδίου ή καρδιαγγειακής νόσου ανά 1000 άτομα ετησίως. Στους άνδρες (64.790 εθελοντές) η αντίστοιχη συχνότητα ήταν 8.2 περιστατικά για το ίδιο διάστημα.

«Αναφορικά με τους παράγοντες κίνδυνου για την καρδιαγγειακή νόσο, οι ομοιότητες ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες είναι περισσότερες από τις διαφορές. Οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από τα υψηλά επίπεδα της LDL χοληστερόλης, ενώ παρουσιάζουν νωρίτερα παθολογικές αλλαγές στα στεφανιαία αγγεία σε σχέση με τις γυναίκες. Για όλους τους άλλους παράγοντες, ωστόσο, οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα είναι πολύ μικρές», καταλήγει η μελέτη.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/kardiangeiakoi-paragontes-kindynou-mikres-oi-diafores-gia-andres-kai-gynaikes/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την σκόνη: Ποιοι θα πρέπει να αποφύγουν να βγουν από το σπίτι

Τι αναφέρουν οι οδηγίες για την προστασία της υγείας των ασθενών και του γενικού πληθυσμού, από την σκόνη. Το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης...

Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο; Εκστρατεία ευαισθητοποίησης της ΕΠΕ με πρωταγωνιστές- έκπληξη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ «Τι κοινό έχουμε όλοι εμείς με έναν δύτη, έναν κλαρινετίστα, έναν αθλητή της άρσης βαρών και μια τηλεπαρουσιάστρια;» Μία, μεταξύ άλλων πιθανών απαντήσεων,...

Πόσο σχετίζεται η διατροφική πρόσληψη αλατιού με την εμφάνιση νεφρικής νόσου?

Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού έχει συσχετισθεί με εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, εντούτοις, η συσχέτιση με την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) δεν είναι γνωστή. Στην...

Ετικέτες