Κάπνισμα

Η διακοπή καπνίσματος το καλύτερο φάρμακο για την καρδιά

ΚΑΠΝΙΖΕΤΕ, ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΘΕΤΕ ΚΑΡΚΙΝΟ. ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΙΓΑΡΕΤΤΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

Δημοσιεύματα σε αθηναϊκές εφημερίδες το 1954 και το 1955 επιχειρούσαν να απενοχοποιήσουν το κάπνισμα που έφερνε έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων στις καπνοβιομηχανίες. Δεκαετίες αργότερα, μέχρι και σήμερα, αμέτρητες μελέτες αποδεικνύουν ότι το τσιγάρο είναι καταστροφικό για την υγεία.

Η διακοπή του καπνίσματος για τους ασθενείς με στεφανιαία νόσο πιο αποτελεσματική από τα φάρμακα. Πρόσφατες μελέτες που δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά έδειξαν ότι η πιο αποτελεσματική παρέμβαση για τους ασθενείς με στεφανιαία νόσο είναι η διακοπή του καπνίσματος.

Είναι μάλιστα πολύ περισσότερο αποτελεσματική από τα φάρμακα.

Συγκεκριμένα, η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τη θνησιμότητα των ασθενών κατά 36%.
Η χορήγηση στατινών κατά 29%, η χορήγηση Βήτα-Beachers (φάρμακο) κατά 23%, η α-ΜΕΑ (φαρμακευτική ουσία) κατά 23% και η ασπιρίνη κατά 15%.

Δέκα χρόνια ζωής  λιγότερα για τους Βρετανούς γιατρούς που καπνίζουν

Προοπτική μελέτη με 34.439 άνδρες Βρετανούς γιατρούς παρακολούθησε τη θνησιμότητά τους για 50 χρόνια έδειξε ότι κατά μέσο όρο οι καπνιστές πεθαίνουν περίπου 10 χρόνια νωρίτερα από τους μη καπνιστές.
Επιπλέον, ανάμεσα σε αυτούς που συνεχίζουν να καπνίζουν, τουλάχιστον οι μισοί θα πεθάνουν λόγω ενός νοσήματος που σχετίζεται με το κάπνισμα.

Κρητικοί με καρδιακή νόσο και τσιγάρα στο στόμα

Το 20% των Κρητικών πάσχουν από στεφανιαία νόσο με μέσο όρο ηλικίας τα 40-55 έτη.

Το εντυπωσιακό είναι ότι μετά τη διάγνωση ένα σημαντικό μέσο ποσοστό προχωρεί σε διακοπή του καπνίσματος, ωστόσο ένας μεγάλος αριθμός ασθενών το κόβει για λίγο και μετά συνεχίζει να καπνίζει κανονικά.

Οι πρώτοι που ανακάλυψαν τις χαλαρωτικές ιδιότητες του καπνού, ήταν οι Ινδιάνοι.

Συνήθιζαν να καπνίζουν πίπα ή πούρο. Με την άφιξη των πρώτων Ευρωπαίων στην αμερικανική ήπειρο τον 15ο αιώνα, η συνήθεια αυτή πέρασε στην Ευρώπη και κατόπιν εξαπλώθηκε βαθμιαία σ’ όλο τον κόσμο.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα ελληνικών εφημερίδων της δεκαετίας του πενήντα, που επιχείρησαν να αθωώσουν τα σιγαρέττα και ειδικά τα ελληνικά.

Συγγραφέας: Κοχιαδάκης Γεώργιος

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συνήγορος του Πολίτη «Ετήσια Έκθεση 2022»: Ποιες αναφορές έγιναν για COVID, ΕΟΠΥΥ και δομές Υγείας

Την Ετήσια Έκθεση του για το 2022 παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης. Στην κορυφή των θεμάτων που...

ECDC: Πτώση και σταθερωποίηση του SARS-Cov-2

Πτωτικές  ή σταθερές  είναι οι τάσεις στην πλειονότητα των επιδημιολογικών δεικτών της ΕΕ/ΕΟΧ με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία των χωρών  που ανακοινώθηκαν στην εβδομαδιαία...

8 Κοινά Προβλήματα που Οφείλονται στην Αντίσταση στην Ινσουλίνη

Πολλοί ασθενείς δε γνωρίζουν ότι τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας, οι πόνοι στους μύες και στις αρθρώσεις, οι εναλλαγές στη διάθεση, οι διαταραχές στη λειτουργία...

Ετικέτες