Στρες, κάπνισμα, διατροφή και φυσική άσκηση στην εφηβεία

Η εφηβεία αποτελεί μία από τις δυσκολότερες περιόδους της ζωής. Αποτελεί μία ευάλωτη περίοδο καθώς τότε εμφανίζονται τα υψηλότερα ποσοστά σε λάθος συνήθειες, οι οποίες δίνουν την εντύπωση ανακούφισης, ευχαρίστησης και φυσικής ανταμοιβής όμως στην πραγματικότητα, οδηγούν σε επαναλαμβανόμενο στρες και μείωση της ικανότητας αυτοπροστασίας.

Κάπνισμα.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά έναρξης του καπνίσματος παρατηρούνται στην περίοδο της εφηβείας. Οι λόγοι είναι κυρίως η αποδοχή από τους συνομήλικους και εν γένει η κοινωνική αποδοχή, τα αυξημένα επίπεδα στρες, διάφορα αρνητικά συναισθήματα καθώς και τα βιώματα από την έναρξη της ζωής. Αποτέλεσμα, η καπνιστική συνήθεια, η τακτικότητα του καπνίσματος και η εξάρτηση στην νικοτίνη.

Διατροφή.

Η ωραιότερη φυσική ανταμοιβή στον οργανισμό είναι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη. Στην εφηβεία, λόγω του έντονου στρες που βιώνουν τα παιδιά, συνήθως αυξάνουν την λήψη τροφής δημιουργώντας μια συνεχόμενη μη ελεγχόμενη συσχέτιση μεταξύ ερεθίσματος και ανταμοιβής. Αρχικά, έρχονται οι φυσιολογικές αποκρίσεις του στρες, οι οποίες αναστέλλουν το αίσθημα της πείνας και μειώνουν την όρεξη. Όμως, ακολουθεί η δράση της κορτιζόλης η οποία οδηγεί σε αύξηση της τροφής που είναι πλούσια σε ενεργειακή πυκνότητα. Σε συνθήκες στρες, είναι έντονο το αίσθημα αντιμετώπισης του στρεσογόνου παράγοντα με συνέπεια την ώθηση σε τροφές που ενεργοποιούν άμεσα τις δυνάμεις. Αυτό όμως συνεπάγεται, την αδυναμία συμμόρφωσης σε ένα υγιεινό τρόπο διατροφής.

Επίσης, η πέψη εύγευστου φαγητού, οδηγεί σε απελευθέρωση ντοπαμίνης, ανάλογη με τον βαθμό ικανοποίησης με την κατανάλωσή του. Σε καταστάσεις στρες, η ανάγκη σε τροφές που οδηγούν σε μεγαλύτερη ντοπαμινεργική δραστηριότητα μεγαλώνει, με αποτέλεσμα οι έφηβοι να γίνονται ευάλωτοι στις ηδονιστικές ιδιότητες των τροφών αυτών. Η συνεχόμενη έκθεση σε στρεσογόνα ερεθίσματα, οδηγεί σε απελευθέρωση κορτιζόλης με συνέπεια την απελευθέρωση ινσουλίνης και την κατανάλωση φαγητού με αυξημένη την πιθανότητα αποθήκευσης λίπους.

Η επιθυμία για φαγητό συνεχώς αυξάνεται κυρίως για τροφές πλούσιες σε λίπη, άμυλο και ζάχαρη με συνέπεια την μείωση της φυσικής κατάστασης, την απόκτηση κιλών και την παχυσαρκία. Τα παιδιά χάνουν τον αυτοέλεγχο τους και μπορεί να οδηγηθούν σε ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ. Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΤΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, οδηγώντας τα σε λανθασμένη διατροφική συμπεριφορά ως τρόπο διαχείρισης τους στρες.
Φυσική άσκηση. Η φυσική άσκηση είναι σημαντική και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ΣΩΜΑΤΙΚΗ και ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ των εφήβων καθώς και στην ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ τους. Οδηγεί σε ΕΥΕΞΙΑ ενώ μπορεί παράλληλα να ΠΡΟΛΑΒΕΙ την εμφάνιση διάφορων παθήσεων ή να καθυστερήσει την εξέλιξή τους. Η φυσική άσκηση αποτελεί έναν μηχανισμό ανακούφισης και αντιμετώπισης του στρες καθώς και τον φύλακα από μη υγιεινές συμπεριφορές όπως η καθιστική ζωή και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην επιβάλετε στα παιδιά σας και μην τα ενθαρρύνετε σε ασκήσεις υψηλού ρίσκου, έντονου καθημερινού συναγωνισμού και πολύωρη καθημερινή ένταση γιατί υπάρχει ο κίνδυνος αύξησης επιπέδων του στρες. Το γεγονός αυτό, μπορεί να τα οδηγήσει σε μείωση της φυσικής δραστηριότητας στον ελεύθερο χρόνο τους ή ακόμη και σε οριστική διακοπή της, επιλέγοντας μη υγιεινές συνήθειες ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν το άγχος τους.

Η φυσική άσκηση οδηγεί σε ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ, ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ, ΑΥΤΟΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!!! 
Δημιουργεί ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗΣ!!! 

Τα άτομα που ασκούνται απομακρύνουν την προσοχή τους από δυσάρεστα ερεθίσματα και διατηρούν μια βελτιωμένη διάθεση. Στα άτομα που ασκούνται τακτικά και σε φυσιολογικούς ρυθμούς, οι νευροενδοκρινικές απαντήσεις του στρες ΕΞΑΣΘΕΝΟΥΝ, εμποδίζοντας την καταστροφική τους δράση στους νευρώνες του εγκεφάλου οδηγώντας σε εκφύλιση.

Τέλος, το στρες οδηγεί τα παιδιά σε καταστροφικές συμπεριφορές όπως το κάπνισμα, ανθυγιεινή διατροφή και τόσα άλλα που αποτελούν την καθημερινότητά τους. Για να έχουμε γερά παιδιά, δυνατά να ανταπεξέλθουν στα χιλιάδες επικίνδυνα για τη ζωή τους καθημερινά ερεθίσματα, θα πρέπει να έχουμε ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ παιδιά.

Η καθημερινή πίεση του τέλειου μαθητή, της τέλειας διατροφής, της τέλειας αθλητικής εικόνας κτλ, οδηγούν τα παιδιά σε στρες με όλες τις αρνητικές συνέπειές του. Αντίθετα, τα ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να ανταπεξέλθουν δυναμικά, έχοντας μία ικανοποιητική εικόνα μαθητή, σωστής διατροφικής συνήθειας, αποτελεσματικής φυσικής άσκησης με περίσσεια δυναμική αυτοεκτίμησης, αυτοπεποίθησης και αυτοαποτελεσματικότητας.

Γιατί τα παιδιά είναι το ΜΕΛΛΟΝ!!!
ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ!!!

Συγγραφέας: Αθηνά Σπανάκη, Ιατρός-Βιοπαθολόγος

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες