Καινοτόμος μεταμόσχευση νεφρού χοίρου δίνει ελπίδα στους ασθενείς

Μελέτες μεταμόσχευσης νεφρών από χοίρο σε εγκεφαλικά νεκρούς ανθρώπους αποσκοπούν στην προώθηση της δωρεάς οργάνων μεταξύ των ειδών και κατ’ επέκταση στη μείωση των αναμονών για μεταμόσχευση

Οι προσπάθειες μεταμοσχεύσεων οργάνων χοίρου στον άνθρωπο έχουν ενταθεί. Στο πλαίσιο αυτό, οι βελτιωμένες μεταμοσχεύσεις νεφρού από χοίρο σε άνθρωπο σηματοδοτούν μια σημαντική πρόοδο.

Γενετικά τροποποιημένοι νεφροί χοίρου πλησιάζουν στο σημείο που θα μπορούσαν να αποτελούν μια «δεξαμενή» για ασθενείς που περιμένουν μεταμόσχευση στις ΗΠΑ, υποστηρίζουν δύο νέες μελέτες.

Ένας ελαφρώς τροποποιημένος νεφρός χοίρου συνέχισε να λειτουργεί περισσότερο από ένα μήνα σε έναν εγκεφαλικά νεκρό άνθρωπο, σύμφωνα με μια συνεχιζόμενη μελέτη που διεξήχθη στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιβίωση γενετικά επεξαργασμένου νεφρού σε άνθρωπο, δήλωσε ο Δρ Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, διευθυντής του Ινστιτούτου Μεταμοσχεύσεων Langone του NYU.

«Βλέποντας αυτό να ξεδιπλώνεται τον τελευταίο περισσότερο από ένα μήνα τώρα, νομίζω ότι θα είμαστε σε θέση να προσθέσουμε μερικές πολύ σημαντικές πληροφορίες που θα μας ξεπεράσουν το εμπόδιο του σκεπτικισμού και της ανησυχίας για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια αυτών των οργάνων στους ανθρώπους», ανέφερε ο ίδιος σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης την Τετάρτη.

Σχεδόν 88.000 άνθρωποι βρίσκονται στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφεραν οι ερευνητές του NYU Langone. Επιπλέον, 808.000 Αμερικανοί έχουν νεφρική νόσο τελικού σταδίου. «Μόνο το ένα τρίτο, δυστυχώς, θα περάσει τη γραμμή τερματισμού», πρόσθεσε ο Μοντγκόμερι.

Στο μεταξύ, ένα σετ γενετικά επεξεργασμένων νεφρών χοίρου παρείχε επτά ημέρες νεφρικής λειτουργίας, ως μέρος μιας ξεχωριστής μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ. Συγκεκριμένα, ένα ζευγάρι νεφρών χοίρου που μεταμοσχεύθηκαν σε ένα δεύτερο εγκεφαλικά νεκρό σώμα δότη συνέχισαν να λειτουργούν όπως θα λειτουργούσαν για έναν ζωντανό άνθρωπο καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομαδιαίας μελέτης, παράγοντας λίτρο ανά λίτρο σωστά φιλτραρισμένα ούρα, σημείωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου.

Και στις δύο μελέτες, χρησιμοποιήθηκαν τυπικά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για να εμποδίσουν το σώμα να απορρίψει τα όργανα του χοίρου.

Ώρα για επέκταση των κλινικών δοκιμών;

Οι δύο ομάδες ερευνητών δήλωσαν ότι τα αποτελέσματά τους προσθέτουν στα αυξανόμενα στοιχεία ότι τα τροποποιημένα νεφρά χοίρου είναι έτοιμα για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

«Καταφέραμε να συγκεντρώσουμε πρόσθετες πληροφορίες ασφάλειας και επιστημονικής σημασίας για τις προσπάθειές μας να επιδιώξουμε την έγκριση του FDA για μια κλινική δοκιμή Φάσης Ι σε ζωντανούς ανθρώπους και ελπίζουμε να προσθέσουμε μια νέα, απελπιστικά αναγκαία λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης έλλειψης οργάνων που ευθύνεται για δεκάδες χιλιάδες θανάτους που μπορούν να προληφθούν κάθε χρόνο», δήλωσε η Δρ Jayme Locke, διευθύντρια του Comprehensive Transplant Institute του UAB, σε ένα δελτίο τύπου του πανεπιστημίου.

Πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει ο νεφρός από χοίρο;

Προηγούμενες μελέτες το 2021 και το 2022 έδειξαν ότι ένας νεφρός χοίρου θα μπορούσε να επιβιώσει δύο ή τρεις ημέρες σε ένα εγκεφαλικά νεκρό ανθρώπινο σώμα, είπε ο Μοντγκόμερι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα μελέτη εξέτασε εάν οι νεφροί θα αποφύγουν τη μακροπρόθεσμη απόρριψη από το προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα στους ανθρώπους, μια απόκριση παρακολούθησης που εμφανίζεται μόνο 10 έως 14 ημέρες μετά την επαφή με ξένο ιστό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2022, ο Ντέιβιντ Μπένετ, ένας τεχνίτης που υπέφερε από καρδιακή ανεπάρκεια, υποβλήθηκε σε μια άκρως πειραματική επέμβαση στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, κατά την οποία οι γιατροί του μεταμόσχευσαν την καρδιά ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Δυστυχώς, όμως, ο 57χρονος πέθανε μετά από λίγους μήνες.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr/%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82/345433/kenotomos-metamoschefsi-nefrou-chirou-dini-elpida-stous-asthenis/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου: Η γνήσια μεταρρύθμιση

Η καλύτερη λοιπόν διαχείριση αντανακλά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, καθώς όταν ένας φορέας έχει καλύτερα αποτελέσματα και αξιολόγηση, αυτομάτως υπηρετεί και...

Υπέρογκα ποσά δαπανώνται για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κοινωνική δράση της ΕΚΕ με ενημέρωση και δωρεάν εξετάσεις

Το κόστος της καρδιαγγειακής νόσου στην Ευρώπη  προκαλεί σοκ.  Σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ ανακοινώθηκε...

Σε δημόσια διαβούλευση σ/ν για μείωση αναμονής για χειρουργεία & έλεγχο των ελλείψεων στα φάρμακα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης...

Ετικέτες