ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ» ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Είμαι υπέρ των εμβολίων και ετοιμάζομαι να κάνω και την τρίτη δόση επειδή φοβάμαι να μείνω ακάλυπτος. Φοβάμαι άραγε τα εμβόλια; Ναι, τα φοβάμαι, αλλά από τον ιό προτιμώ το εμβόλιο.

Από πού πηγάζει όμως ένας ενδόμυχος φόβος για τα εμβόλια και μάλιστα από υγειονομικούς και επιστήμονες βιολόγους και φαρμακολόγους; Θα σας πω μια πονεμένη ιστορία: Ο Ούγγρος γιατρός Ignaz Philipp Semmelweis είναι αυτός που μας έμαθε να πλένουμε τα χέρια μας. Είχε διαπιστώσει ότι οι γυναίκες της υψηλής κοινωνίας της Βιέννης που γεννούσαν στα νοσοκομεία πέθαιναν με επιλόχειες λοιμώξεις ενώ όσες γεννούσαν με τη μαμή στο σπίτι πήγαιναν πολύ καλύτερα. Παρακολούθησε λοιπόν ο Semmelweis τι έκαναν οι γιατροί πριν ξεγεννήσουν την έγκυο. Έκαναν νεκροτομές, άλλαζαν επιμολυσμένα τραύματα, έτρωγαν, έπιαναν όποιο όργανο υπήρχε στο νοσοκομείο με γυμνά χέρια και μετά ξεγεννούσαν την έγκυο. Εισηγήθηκε λοιπόν ένα πρωτόκολλο καθαρισμού των χεριών πριν τις ιατρικές πράξεις και επειδή δεν είχε επαρκή τεκμηρίωση, παρά τις ισχυρές υποψίες, το ιατρικό κατεστημένο της Βιέννης τον καταδίκασε σε επιστημονικό διωγμό. Ο Semmelweis όμως αποδείχτηκε ότι είχε δίκαιο. Ήταν όμως πολύ αργά. Τελικά πέθανε από το ξύλο σε ψυχιατρείο. Σήμερα υπάρχει Πανεπιστήμιο στο όνομά του στην Ουγγαρία.

Τι μας διδάσκει αυτή η μικρή ιστορία; Όταν υπάρχει έλλειμμα δεδομένων και οι δύο απόψεις που αναπτύσσονται  (εν προκειμένω υπέρ ή κατά των εμβολίων) πρέπει να διερευνηθούν. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν απτά δεδομένα για όψιμες επιπτώσεις των εμβολίων στον οργανισμό ενώ έχουν χαρτογραφηθεί αρκετά καλά οι πρώιμες επιπτώσεις τις πρώτες 30 ημέρες. Επίσης γίνεται ολοένα και καθαρότερο το γεγονός ότι τα εμβόλια φαίνεται να προφυλάσσουν από βαριά νόσο  COVID-19 αλλά και να αποτρέπουν λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2. Τα technical reports του FDA και του ΕΟΦ του Ηνωμένου Βασιλείου το αποδεικνύουν: Οι μη- εμβολιασμένοι που νοσούν έχουν 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από τους εμβολιασμένους. Είναι γνωστό ότι τα εμβόλια για τη νόσο COVID-19 σήμερα έχουν περάσει σε μελέτη φάσης 4 που αφορά πλέον όλο τον επιστημονικό κόσμο και όχι τις εταιρείες-παραγωγούς. Συνεπώς ο επιστημονικός κόσμος οφείλει να επαγρυπνεί και να καταγράφει γεγονότα χρονικά σχετιζόμενα με τα εμβόλια και αυτά να αναφέρονται σε technical reports του ΕΟΦ.

Όσον αφορά τα όψιμα συμβάματα των εμβολίων δεν μπορούμε να τα αξιολογήσουμε επειδή δεν έχει περάσει ούτε χρόνος από τον πρώτο εμβολιασμό. Οι επιστήμονες όμως έχουν υποχρέωση να στύψουν το μυαλό τους και να δημιουργήσουν σενάρια και υποθέσεις εργασίας για όψιμα συμβάματα σχετικά με τα εμβόλια. Επί του παρόντος αυτά τα σενάρια είναι μόνο υποθετικά και ατεκμηρίωτα. Αλλά όπως ξέρετε η ίδια η κβαντομηχανική είναι μη-κατανοητή, είναι εν πολλοίς ατεκμηρίωτη, αλλά λειτουργεί θαυμάσια και προβλέπει με ακρίβεια γεγονότα του μικροκόσμου.
Είπε κάποιος φίλος: «Γιατρός ή νοσηλευτής που δεν εμβολιάστηκε, είτε δεν κατανοεί είτε δεν εμπιστεύεται την επιστήμη που υπηρετεί και συνεπώς πρέπει να αρθεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του από τους αντίστοιχους επαγγελματικούς συλλόγους.».
Δεν είναι ακριβώς έτσι. Είμαστε ακόμη στο σκοτάδι. Θυμηθείτε τι έλεγαν οι τηλεοπτικοί φωστήρες πέρυσι: Ανθολογώ μερικά: «Η μάσκα απομονώνει αυτόν που πάσχει και αυτούς που τον φροντίζουν, αλλά είναι άχρηστη για τους άλλους», ή «το εμβόλιο θα μας απαλλάξει από την πανδημία», ή ότι «αφήνουμε πίσω μας την πανδημία» (και αυτή είναι βέβαια ακόμη εδώ), ή «η κολχικίνη βοηθάει, το Plaquenil θεραπεύει» κλπ , πού όλα αποδείχτηκαν πλάνες.  Κανείς δεν απαρνήθηκε συνολικά τη σύγχρονη ανοσολογία ούτε τα εμβόλια.
Συνεπώς μη λοιδορείτε τους επιστήμονες που είναι σκεπτικιστές περί τα εμβόλια. Πρέπει όντως ελλείψει δεδομένων να δημιουργήσουν υποθέσεις εργασίας. Πρέπει επίσης να πιέσουν να καταγραφούν γεγονότα σε χρονική συνάφεια με τα εμβόλια. Για παράδειγμα ο ΕΟΦ θα πρέπει να αναλάβει να καταγράψει οξείς θανάτους σε εμβολιασθέντες και μη- εμβολιασθέντες για ένα ή δύο χρόνια και να συγκρίνει τα αποτελέσματα στις δύο ομάδες. Αν όμως οι επιστήμονες λειτουργούν με τον μπαμπούλα της λοιδορίας και του εξευτελισμού τους είναι δύσκολο να το πράξουν. ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΟ ΠΡΑΞΟΥΝ και να μην φοβηθούν. Κάθε ψυχή που θα χαθεί άδικα, μετράει.

Τι δεν πρέπει να κάνουν οι επιστήμονες; Δεν πρέπει να τρελάνουν τον κόσμο. Αν οι υποψίες τους είναι ατεκμηρίωτες και δύσκολα διαχειρήσιμες από την κοινωνία, θα πρέπει να δημοσιεύουν σε περιοδικά ειδικού ενδιαφέροντος μέχρις ότου κάποια υπόνοια επαληθευτεί και τότε να απελευθερωθεί με στόχο να καθοδηγήσει την πολιτική της υγείας. Επί του παρόντος τόσο καθαρή άποψη που να καταδικάζει συλλήβδην την χρήση των εμβολίων COVID-19 δεν υπάρχει. Απεναντίας υπάρχουν ενδείξεις που υπερασπίζονται την χρήση τους καθ’ όσον φαίνεται ότι αποτρέπουν την βαριά νόσο και τον θάνατο.

Μην λοιδορείτε τους επιστήμονες. Σκεφτείτε ότι ζούμε σε μια κοινωνία που δεν έχει τη δύναμη να διαχειριστεί την αλήθεια.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος, Καθηγητής Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τι αλλάζει στους κανονισμούς της ΕΕ για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα

Μετατροπές στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρότεινε το Συντονιστικό Όργανο Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (MDCG). Οι μεταβολές αφορούν στις Ιατρικές Συσκευές (EU MDR) και στις Ιατρικές Συσκευές για Διαγνωστικούς Σκοπούς...

Σύμπλοκη στεφανιαία νόσος: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Ποιοι ασθενείς πάσχουν από τη νόσο αυτή. Οι σύγχρονοι τρόποι διάγνωσης και θεραπείας. Καινοτόμες τεχνολογίες, εξελιγμένα εργαλεία και προηγμένα συστήματα απεικόνισης προσφέρουν εντυπωσιακές δυνατότητες στην...

Ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία: Τι είναι;

Μπορεί κάποιος άνθρωπος να είναι υπερβολικά ευαίσθητος στα ηλεκτρομαγνητικά ρεύματα; Ή πρόκειται για κάποιο άλλο πρόβλημα; Για πολλούς ανθρώπους, οι ηλεκτρονικές συσκευές είναι ένα πολύ...

Ετικέτες