Εγκυμοσύνη και Υπέρταση : Νεότερα Δεδομένα

Ανησυχητικά ευρήματα από μελέτη σε 1,2 εκατομμύρια γυναίκες. Τι ρόλο παίζει η έκβαση της κύησης.

Ιδιαίτερες προσεκτικές με την υγεία τους πρέπει να είναι οι νεαρές γυναίκες οι οποίες πάσχουν από υπέρταση πριν μείνουν έγκυοι, προειδοποιούν επιστήμονες από την Ιρλανδία.

Εξετάζοντας στοιχεία από σχεδόν 1,2 εκατομμύρια γυναίκες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσες είχαν υπέρταση πριν μείνουν έγκυοι, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιαγγειακά προβλήματα μέσα σε μία δεκαετία από τη γέννηση του παιδιού τους.

Αν, μάλιστα, η εγκυμοσύνη τους είχε επιπλοκές, διέτρεχαν 10πλάσιο κίνδυνο πρόωρων καρδιαγγειακών προβλημάτων.

«Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι να ελέγχουν την αρτηριακή πίεσή τους οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Υποδηλώνουν επίσης ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να αποκαλύψει ή να επιταχύνει την εκδήλωση ενός υποκείμενου καρδιολογικού προβλήματος», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Fergus McCarthy, λέκτορας στο Τμήμα Μαιευτικής & Γυναικολογίας του University College στο Cork (UCC), στην Ιρλανδία.

Υπολογίζεται ότι το τουλάχιστον 9% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας έχουν υπέρταση. Από αυτές, το τουλάχιστον 17% δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν. Και το 41% δεν κάνουν τίποτα για να την ρυθμίσουν. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η υπέρταση της μητέρας ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ίδια και το αγέννητο μωρό της.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Hypertension, την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA). Όπως εξηγούν οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν την δυνητική συσχέτιση μεταξύ της υπέρτασης πριν την εγκυμοσύνη και των εκβάσεων της κυήσεως με τα καρδιαγγειακά προβλήματα στις γυναίκες. Στα προβλήματα αυτά συμπεριλαμβάνονταν:

  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Έμφραγμα του μυοκαρδίου
  • Σταθερή και ασταθής στηθάγχη (πόνος στο στήθος)
  • Στεφανιαία νόσος
  • Περιφερειακή αρτηριακή νόσος
  • Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής
  • Καρδιακή ανεπάρκεια
  • Κολπική μαρμαρυγή (είναι η πιο συχνή μορφή καρδιακής αρρυθμίας)

Στις εκβάσεις της κυήσεως που εξετάστηκαν στη νέα μελέτη συμπεριλαμβάνονταν:

  • Η προεκλαμψία
  • Ο πρόωρος τοκετός
  • Η θνησιγένεια
  • Οι περιορισμοί στην εμβρυϊκή ανάπτυξη

Οι γυναίκες που είχαν αυξημένη αρτηριακή πίεση πριν από την εγκυμοσύνη ή πριν από την 20η εβδομάδα της κυήσεως, έπασχαν από την λεγόμενη χρόνια υπέρταση.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 1,2 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας έως και 49 ετών. Όλες είχαν αποκτήσει τουλάχιστον ένα παιδί μεταξύ 1997 και 2016. Οι 12.698 από τις γυναίκες (ή ποσοστό 0,71%) έπασχαν από χρόνια υπέρταση.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές εξέτασαν την πορεία της υγείας των γυναικών επί 9,3 χρόνια κατά μέσον όρο μετά τον τοκετό. Όπως διαπίστωσαν, οι 16.499 από αυτές εκδήλωσαν καρδιαγγειακό πρόβλημα στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως. Στο 66% των περιπτώσεων το επεισόδιο είχε εκδηλωθεί στις ηλικίες κάτω των 40 ετών.

Οι γυναίκες με χρόνια υπέρταση είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιολογικό πρόβλημα, απ’ ό,τι όσες είχαν φυσιολογική πίεση. Ο κίνδυνος αυτός ήταν ιδιαιτέρως αυξημένος σε όσες είχαν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τους.

Στην πραγματικότητα, όσες είχαν χρόνια υπέρταση είχαν κατά μέσον όρο 2,22 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν να πάθουν αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο (πενταπλάσιες πιθανότητες).

Αντίστοιχα, όταν είχαν και επιπλοκή στην κύηση, ο κίνδυνός τους αυξανόταν από 2,66 φορές για την σταθερή στηθάγχη έως 9,65 φορές για την καρδιακή ανεπάρκεια.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/paidi/kampanaki-gia-tin-ypertasi-prin-tin-egkymosyni-ti-kindynos-yparchei-ta-epomena-chronia/167494/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την σκόνη: Ποιοι θα πρέπει να αποφύγουν να βγουν από το σπίτι

Τι αναφέρουν οι οδηγίες για την προστασία της υγείας των ασθενών και του γενικού πληθυσμού, από την σκόνη. Το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης...

Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο; Εκστρατεία ευαισθητοποίησης της ΕΠΕ με πρωταγωνιστές- έκπληξη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ «Τι κοινό έχουμε όλοι εμείς με έναν δύτη, έναν κλαρινετίστα, έναν αθλητή της άρσης βαρών και μια τηλεπαρουσιάστρια;» Μία, μεταξύ άλλων πιθανών απαντήσεων,...

Πόσο σχετίζεται η διατροφική πρόσληψη αλατιού με την εμφάνιση νεφρικής νόσου?

Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού έχει συσχετισθεί με εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, εντούτοις, η συσχέτιση με την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) δεν είναι γνωστή. Στην...

Ετικέτες