Καμπανάκι από τους ειδικούς: Προστατεύστε τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα Β

Τον τελευταίο χρόνο παρατηρούνται συρροές κρουσμάτων μηνιγγίτιδας σε πολλές χώρες του κόσμου. Ανησυχία για την παραμέληση των εμβολιασμών ρουτίνας. Το 80% των κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας στη χώρα μας οφείλονται στην μηνιγγίτιδα Β.

Σημαντική αύξηση στα κρούσματα μηνιγγίτιδας παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο σε πολλές χώρες του κόσμου, με τους ειδικούς να ανησυχούν ότι διαφαίνονται οι συνέπειες από την παραμέληση των εμβολιασμών ρουτίνας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Για παράδειγμα σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η  Αγγλία, η Γερμανία , η Γαλλία, αλλά και στην Αμερική στο Τορόντο του Καναδά παρατηρήθηκαν εξάρσεις, που ώθησαν τις Αρχές να συστήσουν στους κατοίκους να ελέγξουν τα βιβλιάρια Υγείας τους, ώστε να επιβεβαιωθούν ότι είναι προστατευμένοι από τη νόσο μέσω του αναγκαίου εμβολιασμού.

Στη Φλόριντα των ΗΠΑ, εξάλλου, σημειώθηκε μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, με αρκετούς ασθενείς να χάνουν τελικά τη ζωή τους. Στην Αφρική, επενέβη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιώντας ότι έμειναν ανεμβολίαστα περισσότερα από 50 εκατομμύρια παιδιά, τα οποία κινδυνεύουν από την σοβαρή αυτή νόσο.

Στην Αγγλία παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας Β κυρίως μεταξύ των φοιτητών. Στην ανατολική Γαλλία, οι Αρχές έστειλαν 56.000 επιστολές, συνιστώντας επείγοντα εμβολιασμό για άτομα 16-26 ετών και βρέφη έως και 2 ετών.

Σπάνια, αλλά σοβαρή

Η μηνιγγίτιδα Β είναι μία σπάνια, αλλά μεταδοτική και σοβαρή νόσος. Όταν σε μία περιοχή παρατηρείται συρροή έστω και λίγων δεκάδων περιστατικών, ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι μεγάλος. Πόσο μάλλον ότανοι ασθένειες – ιοί των τελευταίων ετών (λ.χ. κορωνοϊός, ευλογιά των πιθήκων, ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας στα παιδιά) αποδεικνύουν ότι στη σύγχρονη εποχή είναι απελπιστικά εύκολη η διασπορά κάθε είδους παθογόνων.

Επιπλέον, από πέρυσι η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία έχει σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι έχει δημιουργηθεί «εμβολιαστικό κενό», ιδίως όσον αφορά την μηνιγγίτιδα Β, σημειώνοντας ότι η εμβολιαστική κάλυψη εναντίον της ασθένειας πριν την πανδημία άγγιζε το 40%.

Ο κίνδυνος αυξάνεται με δεδομένο ότι το βακτήριο που προκαλεί μηνιγγίτιδα Β μεταδίδεται με τα σταγονίδια και το σάλιο, με τους συχνότερους τρόπους μετάδοσης να είναι το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και τα άτομα που δεν εμφανίζουν τη νόσο μπορούν να φέρουν τα υπεύθυνα για την εκδήλωσή της νόσου βακτήρια και να τη μεταδώσουν σε άλλους.

Τώρα λοιπόν που τα σχολεία λειτουργούν χωρίς αυστηρά μέτρα προστασίας, τα παιδιά είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε κάθε είδους λοιμώξεις, με τη μηνιγγίτιδα Β να συγκαταλέγεται στις πιο επικίνδυνες και ο εμβολιασμός εναντίον της να είναι σωτήριος.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η μηνιγγίτιδα Β ευθύνεται για το περίπου 80% των περιστατικών βακτηριακής μηνιγγίτιδας στη χώρα μας. Από το 2004 έως το 2021 στην Ελλάδα καταγράφηκαν 670 επιβεβαιωμένα κρούσματα και το πρώτο τρίμηνο του 2022 επιβεβαιώθηκε ένα κρούσμα σε παιδάκι ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Οποιοσδήποτε, όμως, μπορεί να προσβληθεί από τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β και να εκδηλώσει μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Ωστόσο τα βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους και τα νήπια 1-4 ετών αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες. Ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες.

Στα αρχικά στάδιά της, η μηνιγγίτιδα Β προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης και μπορεί να εφησυχάσουν τους γονείς. Τα συμπτώματα αυτά είναι:

  • Υψηλός πυρετός
  • Πονοκέφαλος
  • Έμετος

Υπάρχουν, όμως, και πιο ειδικά συμπτώματα, που πρέπει να προβληματίσουν τους γονείς, όπως:

  • Αυχενική δυσκαμψία
  • Φωτοφοβία (το φως ενοχλεί τον ασθενή)
  • Αιμορραγικό εξάνθημα (εξάνθημα στο δέρμα που αιμορραγεί)
  • Ραγδαία επιδείνωση

Δυστυχώς, η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος εξελίσσεται ταχύτατα. Μέσα σε μόλις 24 ώρες μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Στην πραγματικότητα, ποσοστό έως και 20% των ασθενών εκδηλώνουν σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες ή νευρολογικές βλάβες.

Αυτός είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που χρειάζεται να προφυλαχθούν τα παιδιά και οι νέοι από τη νόσο. Πόσο μάλλον, όταν έχει παρατηρηθεί ότι ένας στους 10 ενήλικες φέρει το υπαίτιο βακτήριο ασυμπτωματικά.

Ο μοναδικός τρόπος για αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός αυτών συνιστάται να αρχίζει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Να υπογραμμιστεί ότι ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα Β.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/paidi/kampanaki-apo-tous-eidikous-prostatefste-ta-paidia-apo-tin-miningitida-v/158586/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

1ο Διεθνές Συνέδριο Επεμβατικής Καρδιολογίας – ICE 2022

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο διοργανώνουν το Διεθνές Συνέδριο ICE στο Ηράκλειο  Κρήτης, στις 2-4 Δεκεμβρίου 2022 στο ξενοδοχείο Atlantis. Το...

Ιατρική σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης: Στην τελική φάση προετοιμασίας πρωτοκόλλου για τη δωρεά σώματος

Ενδείξεις για αύξηση των δωρητών σώματος ύστερα από το παράδειγμα του Κώστα Καζάκου Η λατινική ρήση «Mortui vivos docent» που σημαίνει «Οι νεκροί διδάσκουν τους...

Χορήγηση Paxlovid σε περιστατικά Covid-19: Mικρότερη πιθανότητα νοσηλείας κατά 51%

Το Paxlovid παρέχει προστασία έναντι σοβαρών εκβάσεων που σχετίζονται με την COVID-19, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανοσία που παρέχεται από το εμβόλιο, σύμφωνα με μελέτη. Η εν λόγω...

Ετικέτες