Ηθική και Νομιμότητα : Διλήμματα εν μέσω κρίσης !

Covid-19: 3D εκτύπωση (3D printing )  βαλβίδας για αναπνευστήρες που έσωσε ζωές,  αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί νομικά

Αφορμή για την αναδημοσίευση της επακόλουθης είδησης αποτελεί ένα καίριο ερώτημα που θα τίθεται όλο και πιο συχνά , όσο μπαίνουμε βαθύτερα στην κρίση της πανδημίας που ζούμε : Ηθική ή νομιμότητα? Ποια είναι τα όρια τους ? Πότε πρέπει να υπερισχύει το ένα έναντι του άλλου ?

 Η ιστορία εκτυλίσσεται στην Ιταλία,  όταν εν μέσω της πανδημίας με COVID-19 ,  τελείωσαν οι προμήθειες για  βαλβίδες μιας χρήσης για τους αναπνευστήρες στα νοσοκομεία Chiari στη Brescia . 

Τότε η εταιρεία  Isinnova προσφέρθηκε να παρασκευάσει με 3D printing, βαλβίδα αντικατάστασης  για αναπνευστήρες και αναφέρεται ότι   έσωσε τις ζωές δέκα ασθενών με Covid-19.

Ωστόσο, η εταιρεία ενδέχεται να αντιμετωπίσει νομικές συνέπειες από τον κατασκευαστή του αρχικού τμήματος, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Η περιοχή Bresica της Ιταλίας έχει πληγεί σκληρά από το Covid-19 και χρειάστηκαν επειγόντως βαλβίδες για  ασθενείς στην μονάδα  εντατικής θεραπείας ώστε  να μπορούν να τοποθετηθούν σε αναπνευστήρες , αλλά ο τακτικός προμηθευτής του Chiari δεν ήταν σε θέση να παράσχει εγκαίρως τις συσκευές.

Ο δημιουργός της ψηφιακής κατασκευής FabLab, ιδρυτής Massimo Temporelli, έπειτα ήρθε σε επαφή με τον συντάκτη της Giornale di Bresica για να δει αν το τμήμα θα μπορούσε να εκτυπωθεί 3D printing .

To αίτημα   τελικά έφτασε στον τοπικό εκτυπωτή 3D , ιδρυτή  και διευθύνoντα  σύμβουλο  της Isinnova Cristian Fracassi. Ο Fracassi παρέδωσε έναν 3D εκτυπωτή απευθείας στο νοσοκομείο και ήταν σε θέση να επανασχεδιάσει και να παράγει ένα νέο κομμάτι βαλβίδας μέσα σε μόλις έξι ώρες.

Οι βαλβίδες εκτυπώθηκαν και παραδόθηκαν στο νοσοκομείο.

Περισσότερες βαλβίδες εκτυπώθηκαν αργότερα από άλλη τοπική εταιρεία, Lonati, χρησιμοποιώντας μια μέθοδο σύντηξης κόνεως πολυμερούς λέιζερ και ένα έθιμο υλικό με βάση το πολυαμίδιο. Σε αυτή τη διαδικασία, ένα λέιζερ χρησιμοποιείται για να λιώσει και να συγχωνεύσει μία σκόνη μαζί για να δημιουργήσει στρώματα ενός αντικειμένου.

Όταν η Isinnova ήρθε σε επαφή με τον κατασκευαστή των αρχικών βαλβίδων για σχέδια που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως αντίγραφα, η εταιρεία φέρεται να αρνήθηκε την αίτηση και απειλούσε να προσφύγει για παραβίαση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Ο Fracassi και ο συνάδελφός του Alessandro Ramaioli επέλεξαν να προχωρήσουν ούτως ή άλλως μετρώντας τις βαλβίδες και την εκτύπωση τριών διαφορετικών εκδόσεων για δοκιμή.

Μιλώντας στο TPI, ο Fracassi είπε: “Έχω δικηγόρους που αξιολογούν το θέμα. Δεν ασχολούμαι με αυτό προσωπικά γιατί προτιμώ να αφιερώσω τον εαυτό μου στα [3D σχέδια]. Υπήρχαν άνθρωποι που διατρέχουν κίνδυνο ζωής και ενεργήσαμε.

“Δεν έχουμε καμία πρόθεση να επωφεληθούμε από αυτήν την κατάσταση. Δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τα σχέδια ή τα προϊόντα πέρα ​​από την αυστηρή ανάγκη που μας ανάγκασε να δράσουμε ».

Δεν είναι σαφές πόσο ανθεκτικές είναι οι βαλβίδες με 3D εκτύπωση ή αν μπορούν να αποστειρωθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη το αρχικό μέρος λιανικώς σε περίπου 11.000 δολάρια και τα τρισδιάστατα κομμάτια κοστίζουν μόλις $ 1 για να κάνουν, η κατασκευή περισσότερο δεν πρέπει να είναι μια σημαντική δυσκολία.

Ορισμένοι σχολιαστές επέκριναν τις ενέργειες των μηχανικών, καθώς οι βαλβίδες χρησιμοποιήθηκαν χωρίς να αποκτηθεί πιστοποίηση ασφαλείας.

Μιλώντας στο La Stampa, ο Temporelli δήλωσε: “Όταν δεν υπάρχει χρόνος και οι άνθρωποι διακινδυνεύουν τη ζωή τους, δεν μπορείτε να σταματήσετε λόγω της γραφειοκρατίας”.

Άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις σε όλη την Ιταλία έχουν πλέον έρθει σε επαφή με τους μηχανικούς σχετικά με τις ελλείψεις βαλβίδων αερισμού.

https://www.medicaldevice-network.com/news/3d-printed-valves-covid-19-italy/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τη μεγαλύτερη τρισδιάστατη ανακατασκευή τμήματος εγκεφάλου δημιούργησαν ερευνητές του Χάρβαρντ και της Google

Τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα τρισδιάστατη ανακατασκευή τμήματος του ανθρώπινου εγκεφάλου που δείχνει με μεγάλη λεπτομέρεια κάθε κύτταρο και πλέγμα των νευρωνικών συνδέσεων, δημιούργησαν ερευνητές...

Πόσο πιθανή είναι η αλλεργία από πενικιλίνη

Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών με ιστορικό αλλεργίας στην πενικιλλίνη στην πραγματικότητα δεν έχουν. Μέχρι και ένας στους δέκα ανθρώπους υποψιάζεται ότι δεν μπορεί να...

Τι δεν καταλαβαίνουμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και πώς θα το διορθώσουμε

Η συζήτηση που άνοιξε για τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία είναι αναμενόμενο να έχει φέρει στο προσκήνιο ένα γενικότερο πλαίσιο προβληματισμού για το...

Ετικέτες