Ιώσεις και Καρδιά: Ποιοι κινδυνεύουν;

Τι αναφέρουν γιατροί από ένα από τα καλύτερα καρδιολογικά νοσοκομεία των ΗΠΑ. Κίνδυνος και για τους 20άρηδες.

Γρίπη, κορωνοϊός και άλλοι αναπνευστικοί ιοί προσβάλλουν ολοένα περισσότερους ανθρώπους και γι’ αυτό τον λόγο έχει ζωτική σημασία να προσέξετε την καρδιά σας, συνιστούν γιατροί από το Καρδιολογικό Νοσοκομείο Mount Sinai Fuster στη Νέα Υόρκη.

Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως εάν ήδη πάσχετε από καρδιοπάθεια ή διαθέτετε παράγοντες κινδύνου για να την αναπτύξετε, προσθέτουν.

Όπως εξηγούν, οι κάθε είδους αναπνευστικές ιώσεις της εποχής ενέχουν σοβαρό κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών. Αυτές σχετίζονται με τον πυρετό, την αφυδάτωση και τη φλεγμονή που προκαλούν οι εποχιακές ιώσεις.

Οι γιατροί του Mount Sinai αναφέρουν πως ήδη βλέπουν αύξηση των ασθενών με προβλήματα στην καρδιά λόγω των ιώσεων. Μάλιστα η αύξηση δεν περιορίζεται σε μεγάλης ηλικίας ανθρώπους, αλλά αφορά ακόμα και 20άρηδες.

«Αν πάθετε ίωση και νιώσετε πόνο στο στήθος ή δύσπνοια, μην την αγνοήσετε. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό εάν τα συμπτώματα αυτά επιδεινώνονται και αντιμετωπίζετε προβλήματα με την καρδιά σας ή έχετε παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως η παχυσαρκία ή ο διαβήτης», συνιστά η Dr. Icilma Fergus, αναπληρώτρια καθηγήτρια Καρδιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Mount Sinai.

Το ίδιο ισχύει και εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας, προσθέτει. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να απευθυνθείτε αμέσως σε έναν γιατρό. Και εάν δείτε ότι τα συμπτώματα αυτά επιδεινώνονται, καλέστε ασθενοφόρο, συνιστά.

Οι κίνδυνοι από τη φλεγμονή

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να εμβολιασθείτε εναντίον της γρίπης και του κορωνοϊού, ακόμα και τώρα, τονίζει. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσετε την σοβαρότητα των συγκεκριμένων ιογενών λοιμώξεων και τη φλεγμονή που προκαλούν.

Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα σε έναν πάσχοντα από στεφανιαία νόσο, προειδοποιεί. Μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας και της αρρυθμίας, με συνέπεια να χρειασθεί ο ασθενής νοσηλεία.

Οι γιατροί βλέπουν επίσης αρκετά περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά τις εποχιακές ιώσεις, ακόμα και σε κατά τα άλλα υγιείς ασθενείς. Η μυοκαρδίτιδα είναι φλεγμονή γύρω από την καρδιά. Μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και το καρδιογενές σοκ.

Ποιοι κινδυνεύουν

Οι επιπλοκές στην καρδιά μετά από τις εποχιακές ιώσεις μπορεί να συμβούν στον οποιονδήποτε από εμάς. Ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, όμως, είναι πολύ πιο ευάλωτες. Οι ομάδες αυτές είναι όσοι έχουν παράγοντες κινδύνουόπως:

 • Αυξημένη χοληστερόλη
 • Αυξημένη αρτηριακή πίεση
 • Σακχαρώδη διαβήτη
 • Πολλά περιττά κιλά (υπέρβαροι ή παχύσαρκοι)
 • Κάπνισμα

Η ηλικία επίσης παίζει ρόλο. Πιο ευάλωτες είναι οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση (ηλικίες 45-55 ετών) και οι άνδρες άνω των 55 ετών. Αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν ακόμα:

 • Οι άνδρες με οικογενειακό ιστορικό προβλημάτων στην καρδιά
 • Όσοι κοιμούνται λιγότερες από 6 ώρες κάθε βράδυ (έλλειψη ύπνου)

Πώς να προστατευθείτε

Για να μειώσετε τις πιθανότητες να εκδηλώσετε πρόβλημα στην καρδιά μετά από μία ίωση της εποχής, οι ειδικοί του Mount Sinai συνιστούν τα εξής:

 • Να τρώτε υγιεινά
 • Να μην πίνετε περισσότερο από ένα μικρό ποτό την ημέρα
 • Να μην καπνίζετε, ούτε να ατμίζετε
 • Να περπατάτε καθημερινά
 • Να έχετε υπό έλεγχο το στρες και να φροντίζετε την ψυχική υγεία σας

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να κάνετε τακτικά εξετάσεις για να παρακολουθείτε:

 • Την αρτηριακή πίεση
 • Την ολική και την καρδιοπροστατευτική HDL χοληστερόλη
 • Το σωματικό βάρος
 • Τη γλυκόζη (σάκχαρο) στο αίμα σας

Αν κάτι από αυτά δεν είναι φυσιολογικό, προσπαθήστε να το βελτιώσετε. Μάθετε επίσης το καρδιαγγειακό ιστορικό της οικογένειάς σας.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/pathate-gripi-covid-i-alli-iosi-prosekste-tin-kardia-sas/178835/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, όλες οι υποομάδες του CHA2DS2-VASc 1 συσχετίστηκαν με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης αρτηριακής θρομβοεμβολής σε σύγκριση με ασθενείς με CHA2DS2-VASc...

Σε αυτήν τη μελέτη, συμμετείχαν συνολικά 64.141 ασθενείς χωρίς από του στόματος αντιπηκτική αγωγή από το National Patient Registry και το Prescription Registry της...

Πράγματα που καλύτερα να μην κάνετε αν είστε ανοσοκατεσταλμένοι

Για να προστατευτείτε από ασθένειες όταν το ανοσοποιητικό σας είναι επιβαρυμένο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε. Όταν είστε ανοσοκατεσταλμένοι, το ανοσοποιητικό σας σύστημα...

Το 2024 ανοίγουν νέοι ορίζοντες στη φαρμακευτική θεραπεία της παχυσαρκίας

Φάρμακα με δράση σε υποδοχείς ορμονών (GLP-1 και  GIP) που διεγείρονται από την τροφή, υπάρχουν σε όλο το σώμα και έχουν νευρο- καρδιο –...

Ετικέτες