ΕΙΝΑΠ: Να επαναλειτουργήσουν τα τακτικά χειρουργεία και ιατρεία

Την επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων και ιατρείων ζητά το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μετά τη μείωση των κρουσμάτων και τη μείωση των διασωληνωμένων ασθενών.

Συγκεκριμένα, η ΕΙΝΑΠ προτείνει την προσεχή εβδομάδα να αρχίσει η σταδιακάη λειτουργία των τακτικών χειρουργείων και μερικών τακτικών ιατρείων που αφορούν ασθενείς με ειδικές θεραπείες, οι οποίοι ανά δίμηνο θα πρέπει να επανεξετάζονται και να παρακολουθούνται.

Από το συνδικαλιστικό όργανο τονίζεται ότι πρέπει να αρχίσει σταδιακά η πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων σε εξωτερικούς ασθενείς.

Κατόπιν της μείωσης τακτικών χειρουργείων κατά 75% και την πραγματοποίηση μόνο των επειγόντων χειρουργείων, πλέον «οι ασθενείς αυτοί λοιπόν θα πρέπει να εξυπηρετηθούν με σειρά προτεραιότητας, ανάλογα με το σχεδιασμό κάθε τμήματος από τις αρχικές λίστες των τακτικών χειρουργείων και με έλεγχο από την επιτροπή που έχει οριστεί σε κάθε νοσοκομείο», σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ.

Όπως εκτιμά η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών- Πειραιώς η εξέταση των περιστατικών θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Ιουλίου, ακολουθώντας όλες τις διαδικασίες και χωρίς να υπάρχει συνωστισμός από συγγενείς και συνοδούς. Το ίδιο χρονικό περιθώριο δίνεται από την ΕΙΝΑΠ και για πολλές άλλες θεραπευτικές πράξεις.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ΕΙΝΑΠ για τους «ασθενείς που διαθέτουν μόνο ΑΜΚΑ και δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ οι οποίοι μπορούν να πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις μόνο στα δημόσια νοσοκομεία και ΚΥ».

Επί του θέματος η ΕΙΝΑΠ ζητά ρύθμιση για να μη κινδυνεύσουν οι χρονίως πάσχοντες καθώς τονίζεται ότι η σοβαρή πιθανότητα πολλών θανάτων από την λεγόμενη «λοιπή νοσηρότητα».

Η ΕΙΝΑΠ επισημαίνει την αναγκαιότητα επαναφοράς των νοσοκομείων και τμημάτων σε λειτουργία εξυπηρέτησης της «λοιπής νοσηρότητας», αλλά με όρους υγειονομικής ασφάλειας. Ειδικότερα, παραθέτει ως τέτοιο μέτρο τη διενέργεια πολλών τεστ τόσο στους ασθενείς όσο και στο υγειονομικό προσωπικό, με δεδομένο ότι υπάρχει διαθέσιμο επαρκές στοκ αντιδραστηρίων. «Αν δεν αξιοποιηθούν τα κρατικά νοσοκομεία πρέπει να προχωρήσετε σε πλήρη και άνευ όρων επίταξη ιδιωτικών θεραπευτηρίων για να εξυπηρετηθούν εντελώς δωρεάν τα χρόνια μη  COVID περιστατικά» σημειώνει η ΕΙΝΑΠ.

Μάλιστα, η ΕΙΝΑΠ ζητά από τον υπουργό Υγείας να εισηγηθεί στην Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου αυτή την πρότασή της και δηλώνει πρόθυμη να συμμετάσχει σε διάλογο, καθώς η εν λόγω πρόταση της προέκυψε μετά την άμεση επαφή με τους ασθενείς τους. «Έτσι και οι χρόνιοι πάσχοντες θα καταλάβουν ότι ξεκινούν να βρίσκονται στις προτεραιότητές μας και άμεσα θα αντιμετωπιστούν» σημειώνει χαρακτηριστικά η ΕΙΝΑΠ.

Πηγή: https://virus.com.gr/einap-na-epanaleitoyrgisoyn-ta-taktika-cheiroyrgeia-kai-iatreia/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μελέτη: Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Μια ομάδα αντιβιοτικών δρα με διαφορετικό τρόπο από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν από...

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις...

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή

Τα ευρήματα νέας πληθυσμιακής μελέτης. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές της. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή – μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία...

Ετικέτες