Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η εγκατάσταση θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ.
Δυσκολίες έχει προκαλέσει η εφαρμογή πρωτοκόλλων στους γιατρούς όπως τονίστηκε στο συνέδριο 15th Pharma and Health Conference και στο στρογγυλό τραπέζι «Έλεγχος της συνταγογράφησης φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων».
Τα 66 ενσωματωμένα πρωτόκολλα αφορούν εξωνοσοκομειακή χρήση και δεν αποζημιώνονται. Η πρώτη εφαρμογή φέρνει μείωση της δαπάνης αλλά σε βάθος χρόνου δεν αποδίδει γιατί δεν υπάρχει καθοδήγηση των γιατρών.
Ο Ελευθεριος Θηραίος MD, MSc, PhDΓενικός/Οικογενειακός Ιατρός, Δ/ντής ΕΣΥ, Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης, Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.), Γενικός Γραμματέας Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών ανέφερε ότι 88 έχουν αναπτυχθεί πρωτόκολλα και 66 έχουν ενσωματωθεί. Είναι εργαλεία λήψης μιας κλινικής απόφασης για εξωνοσοκομειακή χρήση, αλλά για τα νοσοκομεία δεν έχουν ενσωματωθεί. Τα θεραπευτικά πρωτοκολλά δεν είναι κατευθυντήριες οδηγίες, αλλά οφείλουν να έχουν αποζημιωτικό χαρακτήρα, σύμφωνα με τον κ. Θηραίο.
Ως προς τη δέσμευση εφαρμογής από την πλευρά των γιατρών ο κ. Θηραίος επεσήμανε ότι και από την πλευρά της Πολιτείας θα πρέπει να μπει πλαίσιο, να υπάρχουν προϋποθέσεις που θα εφαρμοστούν και να υπάρχει συνέπια στην Πολιτική Υγείας, ακόμη τα κατάλληλα εργαλεία και οι συνεργείς. Τα πρωτοκολλά μπήκαν το 2012-13, την προηγουμένη δεκαετία δεν εφαρμοστήκαν, χρειάζεται επικαιροποίηση για χρήση, ενώ βήματα έγιναν καθώς πρώτη φορά φτιάχτηκε ανάλογο τμήμα στο Υπουργείο.
Σχετικά με την ενσωμάτωση των πρωτοκόλλων η Χαρά Κανή, MSc, PhDΦαρμακοποιός, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Φαρμάκου, ΕΟΠΥΥ σημείωσε ότι τα πρωτόκολλα είναι απαραίτητα για την τεκμηριωμένη λήψη απόφασης από τον γιατρό γιατί τον οδηγεί πως από το πρώτο βήμα πάει στο τελευταίο. Προς το παρόν τα εφαρμοζόμενα είναι μη αποζημειωτέα. Το επόμενο βήμα και στην Ελλάδα είναι να πάμε σε προτιμητέα θεραπεία όπως εφαρμόζεται σε κάποιες χώρες. Η απόδοση τους κλειδώνονται όσο αφορά ένδειξη και τα φάρμακα. Από την εμπειρία στα πρώτα πρωτοκολλά λιπιδαιμιας και διαβήτης συνήθως υπάρχει μια πτώση στην συναταγογράφηση αλλά συνέχεια αναπτύσσεσαι, εφόσον ο γιατρός δεν καθοδηγείται σε ισότιμες θεραπείες να επιλέξει πιο οικονομική θεραπεία δεν υπάρχει εξοικονόμηση. Εφόσον δεν υπάρχει αποζημιωτική προτεραιοποίηση η κ. Κανή εξήγησε ότι δεν μπορείς να έχεις την επιθυμητή εξοικονόμησή.
Περισσότερες δυσκολίες προκαλεί η εφαρμογή τους εξηγεί ο Ευάγγελος Φραγκούλης, MD, MHA, Γενικός / Οικογενειακός Ιατρός, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής & ΠΦΥ τονίζοντας ότι τα πρωτόκολλά εν πολλοίς με τον τρόπο που λειτουργούν αποτελούν χρονοκαθυστέρηση για την επιλογή της θεραπείας από τον γιατρό. Ήταν σημαντική η πιλοτική εφαρμογή να αντληθούν τιμές εργαστηριακών αποτελεσμάτων στο πρωτόκολλο.
Ο γιατρός επισημαίνει ότι με το τρόπο που λειτουργούν καθυστερούν τη πρακτική σε βάρος ασθενών και τόνισε ότι χρειάζεται επιστημονική τεκμηρίωση.
Σχετικά με τις δυσκολίες που συναντούν οι γιατροί ο Ευάγγελος Νικ. Τούλης Ειδικός Παθολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνος Παθολογικού, Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος διευκρίνισε οι γιατροί έχουν ασθενείς με πολλές συννοσηρότητες χρειάζεται τρόπος να βελτιωθεί γιατί προκαλεί καθυστέρηση. Η αγωγή σε έναν ασθενή είναι εξατομικευμένη. Οι γιατροί εκπαιδεύονται προσπαθώντας να παραλείψουν ατέλειες ακόμη μη εφαρμόζοντας πιστά τα πρωτόκολλα.
Από την πλευρά του ο Δρ Αθανάσιος Ν. Χαλαζωνίτης, Συντονιστής Διευθυντής Ακτινολογικού Εργαστηρίου και Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Νοσοκομείου “Αλεξάνδρα”, Πρόεδρος Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας υποστήριξε θα μπορούσαμε να έχουμε διαγνωστικά και θεραπευτικά στην Ακτινολογία.
Το 2012 η Ακτινολογική Εταιρεία έφτιαξε διαγνωστικά πρωτόκολλα εφαρμόζοντας κριτήρια καταλληλόλητας για να περιοριστούν εξετάσεις που δεν πρέπει να γίνουν και να προστατευθεί ο πληθυσμός από την περιττή έκθεση σε ακτινοβολία. Εγκρίθηκαν το 2019 και παραμένουν σε ένα συρτάρι. Η ΕΑΕ προτείνει μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα έχουν επικαιροποιηθεί, με την υπάρχουσα έγκριση του ΚΕΣΥ να τα πάρει η ΗΔΙΚΑ. Το αποτέλεσμα θα είναι να μπει φίλτρο στις εξετάσεις που δεν πρέπει να γίνουν γιατί μέχρι τώρα επωμίζονται οι ακτινολόγοι το claw back.
Πηγή:www.iatropedia.gr