Η βαριατρική χειρουργική μειώνει τον κίνδυνο καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία κατά 50%

Μόλις το 4% των ασθενών με παχυσαρκία που υποβλήθηκαν σε βαριατρική επέμβαση ανέπτυξαν καρκίνο που σχετίζεται με την παχυσαρκία σε μια 10ετή παρακολούθηση, σε σύγκριση με το 8,9% μεταξύ εκείνων που δεν υποβλήθηκαν σε διαδικασία απώλειας βάρους, σύμφωνα με μια μελέτη που θα παρουσιαστεί στην Digestive Disease Week (DDW) 2023.

«Το κύριο όφελος που εξετάζουν οι άνθρωποι όταν σκέφτονται τη βαριατρική χειρουργική είναι η απώλεια βάρους και τα συνοδευτικά σωματικά και ψυχολογικά οφέλη, όπως η βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και ο διαβήτης», δήλωσε ο Δρ. Vibhu Chittajallu, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και γαστρεντερολόγος στο Case Western Reserve University. «Αυτή η μελέτη προσθέτει στοιχεία ότι η σημαντική απώλεια βάρους που σχετίζεται με τη βαριατρική χειρουργική μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση και κατά του καρκίνου».

Η μελέτη ανέλυσε αρχεία περισσότερων από 55.700 ασθενών με παχυσαρκία που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση, συγκρίνοντάς τους με τον ίδιο αριθμό παρόμοιων ασθενών που δεν χειρουργήθηκαν. Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν ασθενείς που είχαν γαστρεκτομή, γαστρική παράκαμψη ή γαστρική ταινία και έλεγξαν παράγοντες κινδύνου που παίζουν ρόλο στον σχηματισμό καρκίνου, όπως ιστορικό καπνίσματος, χρήση αλκοόλ, καρδιακές παθήσεις, ορμονικές θεραπείες και άλλες συννοσηρότητες.

Στα 10 χρόνια παρακολούθησης, ο αριθμός των ασθενών που ανέπτυξαν καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία ήταν 2.206 μεταξύ εκείνων που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση, σε σύγκριση με 4.960 μεταξύ εκείνων που δεν χειρουργήθηκαν.

Στην ομάδα της βαριατρικής χειρουργικής υπήρξε σταθερά χαμηλότερος αριθμό νέων περιπτώσεων για σχεδόν όλους τους τύπους καρκίνου που σχετίζεται με την παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένων του μαστού (501 έναντι 751), του παχέος εντέρου (201 έναντι 360), του ήπατος (969 έναντι 2.198), του παγκρέατος (54 έναντι 86), των ωοθηκών (130 έναντι 214) και του θυρεοειδούς (154 έναντι 175).

«Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πώς η βαριατρική χειρουργική επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά τα σημαντικά ευρήματα από αυτή τη μελέτη υποδηλώνουν ότι είναι ένα συναρπαστικό πεδίο για περαιτέρω μελέτη», είπε ο Chittajallu.

Πηγή: https://www.zougla.gr/ygeia/pa8isis—prolipsi/article/i-variatriki-xirourgiki-mioni-ton-kindino-karkinon-pou-sxetizonte-me-tin-paxisarkia-perisotero-apo-to-miso

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση

Απαιτείται διαφοροποιημένη προεγχειρητική διαχείριση του κινδύνου εισρόφησης με την λήψη τους. Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εισρόφησης κατά τη διάρκεια της αναισθησίας κατά τη λήψη...

ΔιαΝΕΟσις: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την Υγεία

Αποκαλυπτική είναι η νέα έρευνα της διαΝΕΟσις “Τι πιστεύουν οι Έλληνες” αναφορικά με τις απόψεις των πολιτών για την Υγεία. Πώς βλέπουν οι πολίτες το δημόσιο...

Wegovy: Απώλεια βάρους, προστασία της καρδιάς και παρενέργειες

Δεδομένα 4 ετών ρίχνουν νέο φως στο πώς το φάρμακο βοηθά στην απώλεια βάρους και την προστασία της καρδιάς. Νέες αναλύσεις της μεγαλύτερης κλινικής δοκιμής...

Ετικέτες