back to top

Η Θέση των Ελληνικών Πανεπιστημίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Συγκριτικά Στοιχεία Τετραετίας

Η συστηματική παρακολούθηση της θέσης των ελληνικών πανεπιστημίων (ΑΕΙ) σε σύγκριση με τα πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU27) είναι πιο χρήσιμη και αποδοτική από την αξιολόγηση της κατάταξής τους σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Ο αριθμός των πανεπιστημίων στην EU27 είναι μικρότερος και σταθερότερος από τον παγκόσμιο. Η πρόσβαση σε πληθώρα  στοιχείων για  είναι ευκολότερη λόγω των κοινών πλαισίων συνεργασίας στις εκπαιδευτικές και ερευνητικές πολιτικές. Η EU27 είναι ο κύριος εταίρος της Ελλάδας σε χρηματοδοτήσεις έρευνας και ανάπτυξης. 

Οι Έλληνες φοιτητές και ερευνητές συχνά στρέφονται προς την EU27 για ευκαιρίες και συνεργασίες αξιοποιώντας την εγγύτητα, τις ευρύτερες επαγγελματικές δυνατότητες, και τα προγράμματα κινητικότητας.

Στη συνέχεια παρατίθενται συγκριτικά στοιχεία τετραετίας για τη θέση των ελληνικών πανεπιστημίων σε σχέση με τα άλλα  πανεπιστήμια της EU27 με βάση την επεξεργασία  στοιχείων από τρία διεθνώς καθιερωμένα συστήματα κατατάξεων: το Academic Ranking of World Universities (ARWU, Σύστημα Σαγκάης), τo QS Ranking και το Times Higher Education (THE). 

Οι ομάδες ΑΕΙ στα ραβδογράμματα στοίβαξης περιλαμβάνουν ΑΕΙ που βρίσκονται στην ίδια κατηγορία στην παγκόσμια κατάταξη. Για παράδειγμα, η κορυφαία ομάδα 1-19 στο Σχήμα 1 περιλαμβάνει ΑΕΙ της EU27 που βρίσκονται στην πρώτη 100άδα της παγκόσμιας κατάταξης.


Σχήμα 1. Θέση των ελληνικών ΑΕΙ στον ακαδημαϊκό χάρτη της EU27 με βάση την επεξεργασία στοιχείων από το σύστημα κατατάξεων Academic Ranking of World Universities  (ARWU, Σύστημα Σαγκάης) [https://www.shanghairanking.com/rankings/arwu/2024]. Στο τέλος κάθε στήλης, με κόκκινα γράμματα, παρουσιάζεται ο συνολικός αριθμός των παν/μίων της EU27 που περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα κορυφαία 1000 ΑΕΙ του ARWU για το συγκεκριμένο έτος.
ΑΠΘ: Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης, ΕΚΠΑ: Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών, ΕΜΠ: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ΠΑΚΡΗ: Παν/μιο Κρήτης, ΠΑΘΕΣ: Παν/μιο Θεσσαλίας, ΠΑΠΑΤ: Παν/μιο Πατρών.

Σχήμα 2. Θέση των ελληνικών ΑΕΙ στην EU27 με βάση την επεξεργασία στοιχείων από το σύστημα QS Ranking [https://www.topuniversities.com/world-university-rankings].
ΟΠΑ: Οικονομικό Παν/μιο Αθηνών, ΠΙ: Παν/μιο Ιωαννίνων, ΠΟΚΡΗ: Πολυτεχνείο Κρήτης.

Σχήμα 3. Θέση των ελληνικών ΑΕΙ στην EU27 με βάση την επεξεργασία στοιχείων από το σύστημα Times Higher Education (THE) [https://www.timeshighereducation.com/ world-university-rankings/latest/world-ranking]. 
ΔΙΠΑΕ: Διεθνές Παν/μιο της Ελλάδος, ΔΠΘ: Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης, ΙΠ: Ιόνιο Παν/μιο, ΠΑ: Παν/μιο Αιγαίου, ΠΑΔΑ: Παν/μιο Δυτικής Αττικής, ΠΑΜΑΚ: Παν/μιο Μακεδονίας, ΠΔΜ: Παν/μιο Δυτικής Μακεδονίας, ΧΠ: Χαροκόπειο Παν/μιο.

Επιμέλεια:

Θεόδωρος Χριστόπουλος, Καθηγητής,Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών 

Πηγή: https://www.esos.gr/arthra/91440/i-thesi-ton-ellinikon-panepistimion-stin-eyropaiki-enosi-sygkritika-stoiheia

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η άσκηση με αντιστάσεις σημαντικό βοήθημα ενάντια στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία

«Η εφαρμογή της άσκησης με αντιστάσεις μπορεί να αποτελέσει πολύ σημαντικό βοήθημα στην αντιμετώπιση και τη θεραπεία ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και...

Άνοια: Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης συμβάλλουν στην πρώιμη διάγνωση

Μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιούν περισσότερους από 600 βιοδείκτες αποτελούν ένα σύγχρονο εργαλείο για τη διάγνωση της άνοιας, ακόμη και σε πολύ πρώιμα στάδια,...

Υπερθυρεοειδισμός: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Η επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου συνοψίζει τα νεότερα δεδομένα. Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια διαταραχή κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας υπερλειτουργεί, παράγοντας υπερβολικές ποσότητες...

Ετικέτες