Η παραλλαγή Όμικρον δεν διασφαλίζει ανοσία στους ανεμβολίαστους νοσήσαντες

Απάντηση στο ζήτημα της απόκτησης συλλογικής ανοσίας  που θα διασφαλίσει το τέλος της πανδημίας επιχειρούν να δώσουν επιστήμονες μετά την εξάπλωση του στελέχους Όμικρον. Μελέτη έδειξε πως η ανοσία μετά από νόσηση με το στέλεχος Όμικρον προσφέρει προστασία έναντι της λοίμωξης από άλλα στελέχη του SARSCoV-2 μόνο στους εμβολιασμένους.

Τα νεότερα δεδομένα από την προ-δημοσίευση των R. K. Suryawanshi και συνεργατών σχετικά με την ανοσία μετά από λοίμωξη με το στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2 σε μοντέλα COVID-19 σχολιάζουν Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΓιάννης ΝτάνασηςΠάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Συγκεκριμένα, σε εργαστηριακή έρευνα κατά την οποία εξετάστηκαν σε λοιμώξεις από SARS-CoV-2 σε ποντίκια διαπιστώθηκε πως η λοίμωξη με το στέλεχος Δέλτα και όχι η λοίμωξη με το στέλεχος Όμικρον οδηγεί στην ανάπτυξη ευρείας ανοσίας έναντι πολλαπλών στελεχών του SARS-CoV-2. Ο ορός από ποντίκια που έχουν ιαθεί μετά από λοίμωξη με το στέλεχος Όμικρον εμφανίζει εξουδετερωτική ικανότητα μόνο έναντι του Όμικρον. Ωστόσο, ο ορός από ποντίκια που έχουν ιαθεί μετά από λοίμωξη με το στέλεχος Δέλτα εμφανίζει εξουδετερωτική ικανότητα έναντι τόσο του Δέλτα όσο και άλλα στελεχών ανησυχίας, όπως είναι της παραλλαγής του Όμικρον.

Το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρήθηκε στην περίπτωση της λοίμωξης με το αρχικό στέλεχος της Γουχαν WA1. Όμως, το αρχικό στέλεχος WA1 και το στέλεχος Δέλτα δημιούργησαν μια ισχυρή προ-φλεγμονώδη απάντηση διαμεσολαβούμενη από κυτοκίνες.

Αξιοσημείωτο είναι πως τα δύο προαναφερόμενα στελέχη αναπαράχθηκαν στον ίδιο βαθμό στην ανώτερη αναπνευστική οδό και στους πνεύμονες των ποντικιών που είχαν μολυνθεί, καθώς και σε οργανίδια που ανθρώπινου αεραγωγού. Αυτό δεν συνέβη με το νέο στέλεχος αφού ο ιικός πολλαπλασιασμός στους πνεύμονες ήταν περιορισμένος, ενώ η έκφραση προ-φλεγμονωδών κυτοκινών και συνολικά η βαρύτητα της νόσου είχαν ελαττωθεί.

Σημειώνεται πως έρευνες έδειξαν ότι ανθρώπινος ορός εμβολιασμένων που στη συνέχεια νόσησαν, είτε με το στέλεχος Δέλτα είτε με το στέλεχος Όμικρον, εμφάνισε διασταυρούμενη εξουδετερωτική ικανότητα με άλλα στελέχη του SARS-CoV-2. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι η λοίμωξη με το στέλεχος Όμικρον ενισχύει την προυπάρχουσα ανοσία έναντι πολλαπλών στελεχών SARS–CoV-2 από τα εμβόλια COVID-19, αλλά από μόνη της  ενδεχομένως δεν  προξενεί διασταυρούμενη χυμική ανοσία σε μη εμβολιασμένα άτομα.

Πηγή: https://virus.com.gr/i-parallagi-omikron-den-diasfalizei-anosia-stoys-anemvoliastoys-nosisantes/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η φροντίδα στο σπίτι και σε ελαφρά νοσούντες με καρδιακή ανεπάρκεια βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση

Εξαιρετικά σημαντική είναι η θεσμοθέτηση της κατ’ οίκον φροντίδας για τους βαριά νοσούντες με καρδιακή ανεπάρκεια, στην οποία προχωρά τώρα η Πολιτεία με το...

«Βηματοδότης» βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου στα θύματα σοβαρών ατυχημάτων

Τι αποτέλεσμα είχε στους πρώτους πέντε ασθενείς με τραυματική κάκωση εγκεφάλου στους οποίους εμφυτεύθηκε Μία πειραματική συσκευή σαν βηματοδότης, που εμφυτεύεται σε ασθενείς με τραυματική...

Νέα για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα

Πρόσφατα είχαμε θαυμάσια νέα από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων που κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στην πληθώρα των προβλημάτων και των διεθνών συμφορών που έχουν...

Ετικέτες