Η ώρα που τρώμε τα γεύματα είναι πιθανό να επηρεάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Τα ευρήματα, υποδεικνύουν τη σημασία της ώρας και του ρυθμού που γευματίζει κάποιος καθημερινά στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακά νοσήματα.

Νέα έρευνα έδειξε ότι η ώρα που κάποιος γευματίζει θα μπορούσε να επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Η έρευνα του  INRAE, του Barcelona Institute for Global Health, του Inserm και του Université Sorbonne Paris Nord, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 100.000 ανθρώπων από την ομάδα NutriNet-Santé μεταξύ 2009 και 2022, και υποδεικνύει ότι το να τρώει κάποιος αργά το πρώτο και το τελευταίο γεύμα του συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Φαίνεται επίσης ότι μακρύτερης διάρκειας νυχτερινή νηστεία συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου, όπως εγκεφαλικό.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο Nature Communications, υποδεικνύουν τη σημασία της ώρας και του ρυθμού που γευματίζει κάποιος καθημερινά στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η διατροφή παίζει σημαντικό  ρόλο στην εμφάνιση και εξέλιξη των καρδιαγγειακών  νόσων.

Μελετήθηκαν στοιχεία 103.389 ανθρώπων, μέσης ηλικίας 42 ετών. Το 79% ήταν γυναίκες.

Tα αποτελέσματα δείχνουν ότι το να έχει κάποιος το πρώτο του γεύμα αργότερα μέσα στην ημέρα, όπως πχ όταν παραλείπει το πρωινό, συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, με αύξηση 6% του κινδύνου ανα ώρα καθυστέρησης.

Για παράδειγμα, κάποιος που τρώει για πρώτη φορά στις 9 το πρωί έχει 6% περισσότερες πιθανότητες για καρδιαγγειακή νόσο έναντι κάποιου που τρώει στις 8 το πρωί.

Οσον αφορά το τελευταίο γεύμα της ημέρας, το να τρώει κάποιος αργά, μετά τις 9 το βράδυ, συνδέεται με 28% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου σε σύγκριση  με το να τρώει πριν τις 8 το βράδυ, ιδιαίτερα οι γυναίκες.

Επίσης, μακρύτερος χρόνος νηστείας, το βράδυ, μεταξύ του τελευταίου γεύματος της ημέρας και του πρώτου γεύματος της επόμενης ημέρας, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου- κάτι που στηρίζει την ιδέα του να τρώει κάποιος το πρώτο και το τελευταίο γεύμα του νωρίτερα την ημέρα.

Τα ευρήματα, που χρειάζεται να επιβεβαιωθούν με νέες έρευνες υπογραμμίζουν τον πιθανό ρόλο της ώρας του γεύματος στην πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων.

Υποδεικνύουν ότι η υιοθέτηση της συνήθειας να καταναλώνει κάποιος νωρίτερα το πρώτο και το τελευταίο γεύμα της ημέρας, με μακρύτερο χρόνο  νηστείας τη νύχτα,  θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων.

Πηγές:
Nature Communications, https://www.iatronet.gr/article/121425/h-ora-poy-trome-ta-geymata-einai-pithano-na-ephreazei-ton-kindyno-kardiaggeiakhs-nosoy-meleth

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Δαπάνες πρόληψης: Στις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις η Ελλάδα

Στις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις βρίσκεται η Ελλάδα σε δαπάνες πρόληψης. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από έκθεση της Eurostat η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα και αφορά στοιχεία του 2021. Σύμφωνα...

750.000 θάνατοι που συνδέονται με τη μικροβιακή αντοχή θα μπορούσαν να αποτραπούν κάθε χρόνο

Αν δεν δοθεί προτεραιότητα στη δράση για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής θα υπάρξει μια σταθερή αύξηση του παγκόσμιου αριθμού των θανάτων, που σήμερα...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 24.5.2024 – Μείωση αρτηριακής πίεσης στα ΑΕΕ

Xρόνια πολλά στις Ελένες και Κωστήδες Λαός και Κολωνάκι: Aπο τη μια εικόνα από τα ΤΕΠ του Γεννηματας! Ούτε στις μέρες του Ρυθμιστικού(φοιτητής τότε) και από...

Ετικέτες