Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε ηλικιωμένες

Η υψηλή κατανάλωση ψαριών συνδεόταν με μειωμένο κατά 44% κίνδυνο συμπτωμάτων κατάθλιψης σε άντρες και γυναίκες.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition εξετάζει τη σχέση μεταξύ μεσογειακής διατροφής και συμπτωμάτων κατάθλιψης σε ηλικιωμένους άντρες και γυναίκες.

Η έρευνα περιέλαβε 325 άντρες και 473 γυναίκες. Ποσοστό 60% από αυτούς είχαν ηλικία 65 έως 74 ετών. Μέση ηλικία ήταν τα 73 χρόνια, με το 66% να είναι παντρεμένοι ή να συζούν ενώ το  50% ήταν μη προνομιούχοι.

Περίπου το 20% εμφάνιζε συμπτώματα κατάθλιψης, με το 8% των αντρών και το 28% των γυναικών να αναφέρει τέτοια.

Στις γυναίκες, οι ελεύθερες, όσες ζούσαν μόνες, όσες λάμβαναν περισσότερα φάρμακα και όσες θεωρούσαν ότι ήταν πιο άρρωστες είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης καθώς και αυτές  που κατανάλωναν λιγότερο ψάρι, λαχανικά και υγιεινά λιπαρά έναντι των κορεσμένων.

Το 33% των αντρών ανέφερε ότι ακολουθούσε μεσογειακή διατροφή έναντι 25% των γυναικών.

Συμμετέχοντες με το άνω τρίτο των σκορ μεσογειακής διατροφής ήταν κατά 55% λιγότερο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης. Όταν κατηγοριοποιήθηκαν ανα φύλο, γυναίκες με το ανω τρίτο σκορ μεσογειακής διατροφής είχαν 60% μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Η υψηλή κατανάλωση ψαριών συνδεόταν με μειωμένο κατά 44% κίνδυνο συμπτωμάτων κατάθλιψης σε άντρες και γυναίκες.

Κατηγοριοποίηση ανα φύλο έδειξε ότι γυναίκες με υψηλή κατανάλωση ψαριών είχαν 56% λιγότερες πιθανότητες για συμπτώματα κατάθλιψης. Με κάθε επιπλέον γραμμάριο ψαριού η πιθανότητα μειω νόταν κατά 2% γενικά στις γυναίκες αλλά όχι στους άντρες.

Το είδος του ψαριού που συνδεόταν με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης, όταν 3 τουλάχιστον μερίδες καταναλώνονταν σε εβδομαδιαία βάση, περιλάμβανε πέστροφα, οστρακοειδή, γλώσσα, τσιπούρα, μπακαλιάρο και λαβράκι.

Η μείωση γενικά ήταν 62% για το ψάρι και 4% για τα οστρακοειδή.

Στην κατηγοριοποίηση ανα φύλο, οι γυναίκες συνδέονταν με μειωμένο κίνδυνο κατά 43% με 2-3 μερίδες ψαριού την εβδομάδα.

Ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 70% με τουλάχιστον 3 μερίδες την εβδομάδα έναντι όσων κατανάλωναν 2 ή λιγότερες μερίδες ψαριού.

Η σχέση δεν παρατηρήθηκε στους άντρες.

Σε άντρες και γυναίκες, ξηροί καρποί και φρούτα συνδέονταν με μειωμένο κίνδυνο για συμπτώματα κατάθλιψης κατά 82% και 42%, αντίστοιχα.

Γυναίκες με υψηλό ποσοστό μονοακόρεστων λιπαρών οξέων /κορεσμένων λιπαρών είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες για συμπτώματα κατάθλιψης.

Πηγές: https://www.iatronet.gr/article/123080/h-mesogeiakh-diatrofh-syndeetai-me-hamhlotero-kindyno-katathlipshs-se-hlikiomenes-meleth,

British Journal of Nutrition

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην κακή κατάσταση της υγείας

Η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων μεταβολικών προβλημάτων, οδηγούν σήμερα σε απώλεια σχεδόν του 50%...

Ψηφιακός αναλφαβητισμός: Οι γενιές που έχουν μείνει πίσω στην Ελλάδα

Είναι Τετάρτη μεσημέρι στη λαϊκή αγορά. Πίσω από έναν πάγκο γεμάτο μαρούλια, κρεμμυδάκια, σπανάκι, βλίτα και λοιπά λαχανικά βρίσκεται μια κυρία γύρω στα 70....

19 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού

Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε το 2010 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γενικών Ιατρών...

Ετικέτες