Η λοίμωξη από τον ιό HPV τετραπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια στις γυναίκες

Είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει σχέση μεταξύ υψηλού κινδύνου λοίμωξη HPV και θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους.

Οι γυναίκες έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο αν έχουν υποστεί λοίμωξη με υψηλού κινδύνου στέλεχος του ιού HPV, αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal.

Είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει σχέση μεταξύ υψηλού κινδύνου λοίμωξη HPV και θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους και πραγματοποιήθηκε από το Sungkyunkwan University School of Medicine, στη Σεούλ.

Η έρευνα περιέλαβε 163.250 νέες ή μεσήλικες γυναίκες στην Κορέα, που δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο στην έναρξη της έρευνας. Υποβλήθηκαν σε διάφορες εξετάσεις, όπως για 13 υψηλού κινδύνου στελέχη του HPV. Οι γυναίκες επέστρεφαν για εξετάσεις κάθε 1-2 χρόνια για 8,5 χρόνια.

Οι ερευνητές συνδύασαν στοιχεία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων για HPV με εθνικά στοιχεία θανάτων από καρδιαγγειακές νόσους, περιλαμβανομένων εμφραγμάτων και εγκεφαλικών.

Ως ομάδα σχετικά νέων, υγιών γυναικών, ο κίνδυνος θνησιμότητας από καρδιαγγειακές νόσους ήταν γενικά χαμηλός (9,1 ανά 100.000 ).

Όμως, όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες που είναι γνωστό πως επηρεάζουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες με υψηλού κινδύνου HPV είχαν 3,91 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο μπλοκαρισμένων αρτηριών, 3,74 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιοπάθεια και 5,86 φορές μεγαλύτερο θνησιμότητας από εγκεφαλικό επεισόδιο έναντι γυναικών που δεν είχαν υψηλού κινδύνου λοίμωξη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος σε γυναίκες με υψηλού κινδύνου λοίμωξη και παχυσαρκία.

Ο καθηγητής Cheong, δήλωσε ότι γνωρίζουμε πως η φλεγμονή παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη των καρδιαγγειακών νόσων και οι λοιμώξεις από ιούς είναι πιθανοί εκλυτικοί παράγοντες φλεγμονής.

Ο ιός HPV είναι γνωστό πως συνδέεται με τον καρκίνο του τραχήλου, αλλά έρευνες αρχίζουν να δείχνουν ότι μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο κυκλοφορικό σύστημα.

Θα μπορούσε πιθανόν ο ιός να προκαλεί φλεγμονή στα αγγεία, συμβάλλοντας σε μπλοκαρισμένες και με βλάβη αρτηρίες και αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η νέα έρευνα τονίζει τη σημασία της ολοκληρωμένης φροντίδας σε ασθενείς με υψηλού κινδύνου HPV.

Πηγές: https://www.iatronet.gr/article/122648/h-loimoxh-apo-ton-io-hpv-tetraplasiazei-ton-kindyno-thanatoy-apo-kardiopatheia-stis-gynaikes-meleth,

European Heart Journal.

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συντονισμένη ευρωπαϊκή προσπάθεια για διάγνωση και θεραπεία του παιδιατρικού καρκίνου

Η αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικους προβληματίζει την Ευρώπη και όλα τα κράτη μέλη και φυσικά την Ελλάδα...

Τα υψηλά επίπεδα νιασίνης συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου

Εδώ και δεκαετίες, περισσότερες από 50 χώρες, έχουν επιβάλλει τον εμπλουτισμό βασικών τροφίμων όπως το αλεύρι, τα δημητριακά και η βρόμη, με νιασίνη. Στον εντοπισμό...

Πανεπιστήμια: η διαιώνιση της ανοχής στη βία

Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων ανέχονται αδιάφορα επί...

Ετικέτες