Η καθιστική ζωή στα 25 συνδέεται με τον κίνδυνο καρκίνου τρεις δεκαετίες αργότερα

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η καλή φυσική κατάσταση προστατεύει από εννέα διαφορετικές μορφές καρκίνου.

Οι άνδρες που αποκτούν καλή φυσική κατάσταση από τα νεανικά τους χρόνια μπορεί να έχουν έως και 40% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο πολλές δεκαετίες αργότερα, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία.

Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως η καλή αεροβική ικανότητα πριν τα 25 έτη, σχετίζεται με σημαντικά μειωμένες πιθανότητες αναπτύξεως καρκίνου στο παχύ έντερο, το νεφρό, το ήπαρ, το πάγκρεας και άλλα όργανα.

Η καλή αεροβική ικανότητα σημαίνει καλή καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση. Την αποκτά κανείς όταν κάνει  τακτικά, επί αρκετή ώρα, αεροβικές ασκήσεις, όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία, η κολύμβηση ή ακόμα και η ανάβαση σκάλας με τα πόδια.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητιατρικής (BJSM). Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 1,1 εκατομμύριο άνδρες, την υγεία των οποίων κατέγραφαν από την εποχή που είχαν ηλικία 16-25 ετών.

Οι νεαροί δεν έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα, με εξαίρεση όσους είχαν παχυσαρκία. Η παχυσαρκία έχει ταξινομηθεί εδώ και χρόνια στις ασθένειες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα ευρήματα

Έπειτα από 33 χρόνια παρακολούθησης, οι 84.117 εξ αυτών είχαν αναπτύξει καρκίνο. Όσο καλύτερη φυσική κατάσταση είχαν στη νιότη τους, τόσο λιγότερες πιθανότητες είχαν να αναπτύξουν εννέα διαφορετικές μορφές καρκίνου. Ειδικότερα, είχαν πιθανότητες μειωμένες κατά:

  • 40% για καρκίνο του ήπατος
  • 39% για καρκίνο του οισοφάγου
  • 21% για καρκίνο του στομάχου
  • 20% για καρκίνο του νεφρού
  • 18% για καρκίνο του παχέος εντέρου
  • 12% για καρκίνο του παγκρέατος
  • 9% για καρκίνο κεφαλής & τραχήλου
  • 5% για καρκίνο του ορθού εντέρου

Οι άνδρες με καλή φυσική κατάσταση είχαν επίσης κατά 42% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του πνεύμοναΩστόσο σε αρκετές περιπτώσεις η μείωση αυτή σχετιζόταν και με την αποφυγή του καπνίσματος.

Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα πως οι άνδρες με καλή φυσική κατάσταση είχαν κάπως αυξημένο κίνδυνο (κατά 7%) να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο αυτό αποδίδεται από τους ερευνητές στο ότι είθισται να κάνουν τακτικότερα τσεκάπ όσοι προσέχουν την υγεία τους.

Αντίστοιχα, είχαν 31% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του δέρματος. Αυτό οφείλεται στο ότι η αεροβική άσκηση συχνά γίνεται σε υπαίθριους χώρους, τονίζουν οι ερευνητές. Επομένως, με τη λήψη εντατικών μέτρων ηλιοπροστασίας, ο κίνδυνος αυτός μπορεί να αμβλυνθεί.

Προστασία από δύσκολους καρκίνους

Τα νέα ευρήματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, διότι υποδηλώνουν ότι η καλή φυσική κατάσταση από νωρίς στη ζωή μπορεί να μας προστατεύει από μερικούς δύσκολους στην αντιμετώπισή τους καρκίνους, λένε οι ερευνητές.

«Μας εξέπληξε η συνεπής συσχέτιση που είδαμε μεταξύ της καρδιοαναπνευστικής φυσικής κατάστασης και των καρκίνων της πεπτικής οδού», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Aron Onerup, από το Πανεπιστήμιο του Γκέτενμπουργκ. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ο καρκίνος του παγκρέατος, του ήπατος, του οισοφάγου και άλλοι.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/i-kathistiki-zoi-sta-25-syndeetai-me-ton-kindyno-karkinou-treis-dekaeties-argotera/170834/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου: Η γνήσια μεταρρύθμιση

Η καλύτερη λοιπόν διαχείριση αντανακλά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, καθώς όταν ένας φορέας έχει καλύτερα αποτελέσματα και αξιολόγηση, αυτομάτως υπηρετεί και...

Υπέρογκα ποσά δαπανώνται για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κοινωνική δράση της ΕΚΕ με ενημέρωση και δωρεάν εξετάσεις

Το κόστος της καρδιαγγειακής νόσου στην Ευρώπη  προκαλεί σοκ.  Σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ ανακοινώθηκε...

Σε δημόσια διαβούλευση σ/ν για μείωση αναμονής για χειρουργεία & έλεγχο των ελλείψεων στα φάρμακα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης...

Ετικέτες