back to top

Η καλή χοληστερίνη συνδέεται με την άνοια – Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Απρόσμενα ευρήματα μελέτης σε χιλιάδες εθελοντές που διήρκησε 17 χρόνια. Τι λένε οι ερευνητές.

Τελικά οι υπερβολές είναι επικίνδυνες για την υγεία ακόμα και όταν αφορούν κάτι τόσο ωφέλιμο όσο η καλή (HDL) χοληστερόλη. Αυτό τουλάχιστον υποδηλώνει νέα μελέτη που έδειξε πως όσοι έχουν πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή HDL διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια!

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως η HDL είναι η αιτία της άνοιας. Υποδηλώνει όμως πως από μία ηλικία και μετά, η καλή χοληστερόλη παίζει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξή της.

Η καλή (HDL) χοληστερόλη αποκαλείται έτσι επειδή ασκεί καρδιοπροστατευτική δράση. Τα επίπεδά της είναι αυξημένα σε όσους γυμνάζονται συστηματικά και τρώνε υγιεινά. Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι οι ηλικιωμένοι καλό θα ήταν να μην τρώνε νυχθημερόν χόρτα και όσπρια, διότι ο οργανισμός τους έχει ανάγκη και άλλα συστατικά.

Οι προγενέστερες μελέτες για το θέμα όμως είχαν ασαφή ευρήματα. Επιπλέον, η παρούσα μελέτη συμπεριέλαβε μεγάλο αριθμό εθελοντών και είχε παρατεταμένη περίοδο παρακολουθήσεως, δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Maria Glymour, καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Οι ερευνητές ενέταξαν στη μελέτη τους 184.367 εθελοντές, ηλικίας 55 ετών και άνω κατά την έναρξή της. Κανένας τους δεν είχε διαγνωστεί με άνοια όταν δήλωσε συμμετοχή σε αυτήν.

Η ένταξη των εθελοντών έγινε σταδιακά μεταξύ 2002 και 2007. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους έως το 2020. Για τους σκοπούς της μελέτης, μέτρησαν 2-3 φορές την χοληστερόλη τους κατά την πρώτη διετία από την έναρξη της μελέτης.

Η μέση τιμή της HDL σε όλους τους εθελοντές ήταν τα 53,7 mg/dl. Αυτό σημαίνει πως οι μισοί είχαν παραπάνω από αυτή την τιμή και οι υπόλοιποι λιγότερη. Η καλή χοληστερόλη θεωρείται επαρκής όταν υπερβαίνει:

  • Τα 40 mg/dl στους άνδρες
  • Τα 50 mg/dl στις γυναίκες

Με βάση τα επίπεδα της HDL, οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές τους σε πέντε κατηγορίες.

Τα ευρήματα

Έως το τέλος της μελέτης, 17 χρόνια μετά την έναρξή της, οι 25.214 από τους εθελοντές είχαν εκδηλώσει άνοια. Οι ερευνητές συνέκριναν τη χοληστερόλη όσων νόσησαν με εκείνην των εθελοντών χωρίς άνοια.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι είχαν την υψηλότερη καλή χοληστερόλη είχαν κατά 15% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια. Αντίστοιχα, όσοι είχαν την χαμηλότερη καλή χοληστερόλη διέτρεχαν κατά 7% μεγαλύτερο κίνδυνο, σε σύγκριση με όσους είχαν ενδιάμεσες τιμές.

Τα ευρήματα αυτά ίσχυαν παρότι οι επιστήμονες έλαβαν υπ’ όψιν και άλλους παράγοντες κινδύνου για άνοια, όπως:

  • Η κατανάλωση αλκοόλ
  • Η υπέρταση
  • Η καρδιαγγειακή νόσος
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης

Αντιθέτως, τα επίπεδα της κακής (LDL) χοληστερόλης, που αυξάνεται με τα πολλά κρέατα και λιπαρά, δεν φάνηκε να παίζουν ρόλο.

«Ήταν απρόσμενη η αύξηση του κινδύνου άνοιας με την πολύ υψηλή και πολύ χαμηλή HDL χοληστερόλη», είπε η Dr. Glymour. «Η διαφορά είναι μικρή και δεν είμαστε βέβαιοι για την κλινική σημασία της. Σίγουρα όμως υποδηλώνει ότι η χοληστερόλη έχει πολύπλοκη σχέση με την υγεία».

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/i-kali-cholisterini-syndeetai-me-tin-anoia-ti-prepei-na-gnorizoume/172741/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η άνοιξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και η εταιρεία που συμπαρασύρει θετικά τον κλάδο

Μέχρι το τέλος του 2025 η Ελλάδα θα μετρά 107 μονάδες παραγωγής και 41 ερευνητικά κέντρα, με το αποτύπωμα της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας να αυξάνεται...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 30.5.2024 – Ti είναι η Impella  και τι το ΕCMO(ECLS) 

EΠΤΑΣΤΕΡΟΣ!!! Στα μπουζούκια Από το θεωρείο. Πάει και η Δραπετσώνα! Oι συνδικαλιστές αντέδρασαν και πάλι. Μεταξύ τους και ο παλιός καλός συνάδελφος Η. Σιώρας(… ο λύκος...

1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων

Οι συνθήκες εργασίας γίνονται όλο και πιο δύσκολες, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ένας στους δύο γιατρούς και νοσηλευτές...

Ετικέτες