Απειλεί και πάλι ο κορονoϊός – Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Σε άνοδο ξανά ο κορονoϊός στη χώρα μας λόγω των νέων υπο- παραλλαγών που καλπάζουν

Απειλεί και πάλι ο κορονoϊός καθώς η διασπορά της νόσου στη χώρα μας είναι μεγάλη. Τα στοιχεία από την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την διασπορά των ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων στην Ελλάδα είναι αποκαλυπτικά καθώς αυξάνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι από COVID-19, ενώ ταυτόχρονα καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος από τη γρίπη.

Συγκεκριμένα, 53 άνθρωποι κατέληξαν από τη νόσο COVID-19 μέσα τις τελευταίες εφτά ημέρες (άνω των 66 ετών), ενώ 36 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Κορονoϊός: Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Υπό τις νέες αυτές συνθήκες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να συστήσει σε ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν έναντι της COVID-19, προκειμένου αφενός να προστατευθούν από πιθανές επιπλοκές και αφετέρου το ΕΣΥ να μην δεχθεί νέα ασφυκτική πίεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις 16 Οκτωβρίου θα επαναλειτουργήσει η πλατφόρμα για να μπορούν οι πολίτες να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους, ώστε να κάνουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας ενώ δεν αναμένεται να ανοίξουν τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα όπως ο Προμηθέας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ειδικοί της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα απευθύνουν ισχυρές συστάσεις για τον εμβολιασμό των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν:

-Όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω,

–άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού,

–διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων,

–επαγγελματίες υγείας,

–διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα,

–φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορονοϊό.

Να σημειωθεί εδώ ότι τα νέα εμβόλια έχουν σχεδιαστεί να στοχεύουν στις υποπαραλλαγές ΧΒΒ της «Όμικρον», οι οποίες επικρατούν τους τελευταίους μήνες έναντι άλλων παραλλαγών.

Επίσης υπάρχουν εκτιμήσεις πως μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματικά και έναντι της «Eris» η οποία φαίνεται να κερδίζει έδαφος διεθνώς.

Χορήγηση με κορονοϊό

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το αντιγριπικό αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία.

Όπως σημειώνεται, ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID – 19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.

Συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 ή άλλη λοίμωξη του αναπνευστικού πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2023/10/o.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η φροντίδα στο σπίτι και σε ελαφρά νοσούντες με καρδιακή ανεπάρκεια βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση

Εξαιρετικά σημαντική είναι η θεσμοθέτηση της κατ’ οίκον φροντίδας για τους βαριά νοσούντες με καρδιακή ανεπάρκεια, στην οποία προχωρά τώρα η Πολιτεία με το...

«Βηματοδότης» βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου στα θύματα σοβαρών ατυχημάτων

Τι αποτέλεσμα είχε στους πρώτους πέντε ασθενείς με τραυματική κάκωση εγκεφάλου στους οποίους εμφυτεύθηκε Μία πειραματική συσκευή σαν βηματοδότης, που εμφυτεύεται σε ασθενείς με τραυματική...

Νέα για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα

Πρόσφατα είχαμε θαυμάσια νέα από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων που κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στην πληθώρα των προβλημάτων και των διεθνών συμφορών που έχουν...

Ετικέτες