Η γενετική προδιάθεση στο στρες συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Τα υψηλά σκορ γενετικής προδιάθεσης στο στρες επίσης έκαναν πιο πιθανό για τους ανθρώπους να έχουν άγχος και κατάθλιψη.

Άνθρωποι με γενετική προδιάθεση στο στρες είναι πιο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή μετά από στρεσογόνα γεγονότα ή δύσκολες περιόδους κοινωνικού ή πολιτικού στρες, αναφέρει νέα έρευνα.

Άνθρωποι με γενετικό σκορ άνω του μέσου όρου που συνδέεται με νευρωτισμό και στρες είχαν 34% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή μετά από στρεσογόνες περιόδους, έναντι άλλων περιόδων, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Eπιπλέον είχαν τριπλάσιες πιθανότητες για καρδιακή προσβολή σε στρεσογόνες περιόδους αν είχαν και άγχος ή κατάθλιψη.

Ο Dr. Shady Abohashem του Massachusetts General Hospital και Harvard Medical School, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση στο στρες τείνουν να έχουν υψηλότερη πιθανότητα για καρδιακή προσβολή  μετά από αυτά τα στρεσογόνα γεγονότα.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 18.500 ανθρώπων από την Mass General Brigham Biobank οι οποίοι έδωσαν πληροφορίες για την υγεία τους και δείγματα αίματος.  Συνέκριναν σκορ γενετικής προδιάθεσης στο στρες σε ανθρώπους με καρδιακή προσβολή μετά από στρεσογόνες περιόδους έναντι αυτών που υπέστησαν καρδιακή προσβολή σε πιο χαλαρούς καιρούς και όσους ποτέ δεν υπέστησαν.

Πολύ στρεσογόνες περίοδοι χαρακτηρίστηκαν οι εξής:

  • Οι 10 ημέρες μετά τα Χριστούγεννα
  • Οι 5 ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές
  • Οι 5 ημέρες μετά από σημαντικά αθλητικά γεγονότα.


Τα υψηλά σκορ γενετικής προδιάθεσης στο στρες επίσης έκαναν πιο πιθανό για τους ανθρώπους να έχουν άγχος και κατάθλιψη. Η ύπαρξη αυτών αποτελεί το ένα τέταρτο της σχέσης μεταξύ γενετικού στρες και πρόκλησης καρδιακής προσβολής λόγω στρες.

Άνθρωποι με συνδυασμό άνω του μέσου γενετικού κινδύνου για στρες και άγχους ή κατάθλιψης ήταν κατά 3,2 φορές πιο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή μετά από στρεσογόνο περίοδο.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι δεν είναι εφικτό για όλους να υποβάλλονται σε εξέταση γενετικής προδιάθεσης στο στρες αλλά τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθούν στον εντοπισμό ανθρώπων με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής εξετάζοντας για άγχος ή κατάθλιψη.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει αιτιατή σχέση

Tα ευρήματα θα παρουσιαστούν στο συνέδριο του American College of Cardiology και θεωρούνται προκαταρκτικά.

Πηγή: https://www.iatronet.gr/article/123864/h-genetikh-prodiathesh-sto-stres-syndeetai-me-ypshlotero-kindyno-kardiakhs-prosvolhs-meleth

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Πρώτη επέμβαση με χρήση υπερήχων σε ασθενή με Αλτσχάιμερ

Μια ηλικιωμένη ασθενής που έπασχε από Αλτσχάιμερ υποβλήθηκε στην πρώτη αναίμακτη επέμβαση εγκεφάλου με εστιασμένους υπερήχους. Πρόκειται για μια εξαιρετικά πρωτοποριακή επέμβαση, ένα σπουδαίο...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 17.4.2024 – Μελέτες

to be continued..... OMT:optical medical therapy Κατάλληλοι για την μελέτη ήταν ασθενείς που  προέκυψαν μετά από  ΣΦ  για  XΣΝ(83%) και ΟΣΣ με  ένοχη ευάλωτη πλάκα (>50%)...

Νέα εποχή στις επεμβάσεις καρδιάς, χωρίς στερνοτομές

Η καρδιοχειρουργική έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη νέων, λιγότερο επεμβατικών τεχνικών που μειώνουν τον χρόνο νοσηλείας και επιταχύνουν εντυπωσιακά την...

Ετικέτες