Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει κατά 60% τη θνησιμότητα

Ποια είναι τα ποσοστά μείωσης των καρδιαγγειακών και αναπνευστικών παθήσεων καθώς και των θανάτων από καρκίνο.

Μια επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από Αμερικανούς ερευνητές αναφέρει ότι η διακοπή του καπνίσματος μειώνει εξίσου γρήγορα τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο και πνευμονοπάθειες. Ο κίνδυνος μειώνεται έως και περισσότερο από 60% κατά τα πρώτα δέκα χρόνια.

“Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να κόψετε το κάπνισμα. Αλλά δεν είναι επίσης ποτέ πολύ αργά. Σήμερα είναι η μέρα που πρέπει να συμβεί – ανεξαρτήτως ηλικίας”, δήλωσε ο Blake Thomson από το Πανεπιστήμιο Stanford στην πολιτεία Καλιφόρνια των ΗΠΑ σχετικά με την επιστημονική μελέτη που ο ίδιος και οι συν-συγγραφείς του δημοσίευσαν πρόσφατα στο περιοδικό Εσωτερικής Ιατρικής της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JAMA Internal Medicine).

Ακόμη και όσοι έχουν ήδη αποτύχει να κόψουν το κάπνισμα θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 438.015 ενήλικες με μέση ηλικία 47 ετών από την Εθνική Έρευνα Υγείας των ΗΠΑ το χρονικό διάστημα μεταξύ 1997 και 2018. Μέσα σε πέντε εκατομμύρια χρόνια ζωής, οι καπνιστές εμφάνισαν δραματική υπέρβαση του ποσοστού θνησιμότητας.

Ο κίνδυνος θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα ήταν αυξημένος κατά 2,3 φορές, η θνησιμότητα από καρκίνο κατά 3,38 φορές και το ποσοστό θανάτου από θανατηφόρα αναπνευστικά νοσήματα ήταν ακόμη και 13 φορές υψηλότερο.

Ωστόσο, προς έκπληξη των Αμερικανών επιστημόνων, η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο αυτό εξίσου σε όλους αυτούς τους τομείς.

Αυτό φάνηκε αρκετά γρήγορα για αυτές τις βλάβες που σχετίζονται με το κάπνισμα, οι οποίες συνήθως αθροίζονται σε πολλά χρόνια.

Ήδη μέσα στην πρώτη δεκαετία μετά το τελευταίο τσιγάρο, διαπιστώθηκαν μεγάλα οφέλη για την υγεία: Οι πρώην καπνιστές είχαν κατά 64% χαμηλότερο ποσοστό καρδιαγγειακής θνησιμότητας συγκρτικά με τα άτομα που συνέχισαν να καπνίζουν.

Παράλληλα, η θνησιμότητα από καρκίνο (όλες οι κακοήθεις ασθένειες) μειώθηκε κατά 53% και η θνησιμότητα από αναπνευστικές ασθένειες κατά 57%. Όλες αυτές οι ασθένειες αναπτύσσονται συχνά σε διάστημα δεκαετιών.

Η καμπύλη συνέχισε να δείχνει προς τα κάτω. 30 χρόνια μετά το τελευταίο τσιγάρο, η καρδιαγγειακή θνησιμότητα είναι ίση με εκείνη των ατόμων που δεν κάπνιζαν ποτέ. Στην περίπτωση του καρκίνου, είχαν μόνο 7% υψηλότερη θνησιμότητα από τους μη καπνιστές, ενώ η θνησιμότητα από αναπνευστικές ασθένειες ήταν μόλις 3% υψηλότερη.

Ο συγγραφέας της μελέτης Thomson συνόψισε τα αποτελέσματα της μελέτης απλά και ξεκάθαρα αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η διακοπή του καπνίσματος είναι απλώς η καλύτερη επένδυση που μπορούν να κάνουν οι καπνιστές για την υγεία τους.

Πηγές:
JAMA Internal Medicine, https://www.iatronet.gr/article/121733/h-diakoph-toy-kapnismatos-meionei-kata-60-th-thnhsimothtameleth-

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Αρτηριακή υπέρταση: Από τι προκαλείται και πώς θεραπεύεται;

Υπέρταση ονομάζεται η υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς ρέει μέσα σε αυτές. Εξαρτάται...

Τεχνητή νοημοσύνη, αναγκαίες δεξιότητες και ο ρόλος των δημόσιων πανεπιστημίων

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Delphi Forum για τις προκλήσεις που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη Βασική θεματική στο φετινό Delphi Forum και η Τεχνητή Νοημοσύνη...

Η Meta θα αναγνωρίζει από τον Μάιο τα περιεχόμενα που έχουν δημιουργηθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο αμερικανικός κολοσσός Meta θα αναγνωρίζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του τους ήχους, τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη...

Ετικέτες