Η Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη και επί εποχής Όμικρον, ιδίως στους ανεμβολίαστους

Επιστήμονες στις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι οι άνθρωποι που αρρώστησαν λόγω Covid-19, έχουν αυξημένο κίνδυνο να διαγνωσθούν στη συνέχεια για πρώτη φορά με διαβήτη τύπου 2. Επίσης βρέθηκε ότι αφενός ο κίνδυνος αφορά όλες τις παραλλαγές – παλαιότερες και νεότερες του κορονοϊού όπως η Όμικρον – και αφετέρου ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη μετά τη λοίμωξη.

         Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Smidt Heart του ιατρικού κέντρου Cedars-Sinai στο Λος ‘Αντζελες, με επικεφαλής τον δρα ‘Αλαν Κουάν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open”, ανέλυσαν στοιχεία για 23.709 ενήλικους ασθενείς με μέση ηλικία 47 ετών.

         Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος πρωτοεμφανιζόμενου διαβήτη τύπου 2 μετά από Covid-19 ήταν 2,1% μαζί σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Ειδικά στους εμβολιασμένους ήταν 1%, ενώ στους ανεμβολίαστους 2,7%.

         “Τα αποτελέσματα μας επαληθεύουν ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη τύπου μετά από λοίμωξη Covid-19 είναι πραγματικός και δυστυχώς έχει επιμείνει καθ’ όλη την εποχή της Όμικρον”, δήλωσε ο δρ Κουάν. Χαρακτήρισε ανησυχητικό το γεγονός, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τελικά θα μολυνθούν από τον κορονοϊό.

         Από την άλλη, πρόσθεσε, “τα ευρήματα δείχνουν ότι ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 πριν τη λοίμωξη μπορεί να παρέχει προστασία έναντι του κινδύνου για διαβήτη. Μολονότι περαιτέρω μελέτες χρειάζονται για να το επιβεβαιώσουν αυτό, πιστεύουμε σταθερά ότι ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού παραμένει ένα σημαντικό εργαλείο προστασίας”.

         Η καθηγήτρια καρδιολογίας Σούζαν Τσενγκ ανέφερε ότι “μολονότι δεν γνωρίζουμε ακόμη με σιγουριά, οι ενδείξεις που βλέπουμε στα δεδομένα είναι ότι η λοίμωξη Covid-19 μπορεί να δράσει ως επιταχυντής της νόσου, αυξάνοντας τον κίνδυνο διάγνωσης που κάποιος σε διαφορετική περίπτωση θα είχε αργότερα στη ζωή του. Δηλαδή αντί να διαγνωσθεί με διαβήτη στα 65 του, κάποιος με προϋπάρχοντα κίνδυνο για διαβήτη μπορεί, μετά από Covid-19, να εμφανίσει διαβήτη στα 45 ή στα 55 του”.

         Ο διαβήτης διαταράσσει τις φυσιολογικές μεταβολικές λειτουργίες, εμποδίζοντας το πάγκρεας να παράγει επαρκή ινσουλίνη, μια ορμόνη που βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Επειδή ο διαβήτης μπορεί να προξενήσει βλάβη σε ζωτικά όργανα και στα αιμοφόρα αγγεία, οι διαβητικοί έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Πηγή: https://www.amna.gr/health/article/708517/I-Covid-19-auxanei-ton-kinduno-diabiti-kai-epi-epochis-Omikron–idios-stous-anemboliastous

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τι αλλάζει στις οδηγίες του ΠΟΥ για τον εμβολιασμό έναντι της Covid-19 

Nέο οδικό χάρτη για τη χρήση εμβολίων έναντι της Covid-19 κατάρτησε η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για την Ανοσοποίηση (SAGE) του ΠΟΥ. Νεότερα δεδομένα, όπως είναι  οι παρόντες...

 ΤΗΛΕΜΕΤΡΙΑ ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

Η καταγραφή σημάτων που παράγονται από το ανθρώπινο σώμα αποτελεί σημαντικό μέρος της διαγνωστικής καρδιολογίας. Η σύγχρονη τεχνολογία μας προσφέρει τη μεταφορά μεγάλου όγκου...

Καμπανάκι για την υπερβολική κατανάλωση αλατιού

Η υψηλή περιεκτικότητα νατρίου σε τρόφιμα και ποτά μάς εκθέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων και εγκεφαλικού, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας Εκτός τροχιάς...

Ετικέτες