Η χρήση υποκατάστατων αλατιού συνδέεται με 40% μείωση του κινδύνου υπέρτασης

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ενσωμάτωση υποκατάστατων αλατιού στη διατροφή θα μπορούσε δυνητικά να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και συναφών καρδιαγγειακών παθήσεων χωρίς να εισάγει πρόσθετους κινδύνους για την υγεία.

Η αντικατάσταση του κανονικού επιτραπέζιου αλατιού με ένα υποκατάστατο αλατιού εμπλουτισμένο με κάλιο μείωσε την ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας χωρίς να οδηγήσει σε επεισόδια χαμηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Σχεδόν οι μισοί ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η μείωση του νατρίου στη διατροφή είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους μείωσης του κινδύνου υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αλλά μπορεί να είναι δύσκολο λόγω της επίδρασης που έχει το νάτριο στη γεύση του φαγητού και των υψηλών ποσοτήτων νατρίου σε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα και γεύματα εστιατορίων ή γρήγορου φαγητού.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν μια συναρπαστική ανακάλυψη στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και προσφέρει έναν τρόπο στους ανθρώπους να προστατεύουν την υγεία τους και να ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες καρδιαγγειακών κινδύνων, ενώ μπορούν να απολαμβάνουν τα προνόμια της προσθήκης νόστιμης γεύσης στα αγαπημένα τους γεύματα», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Ο Yangfeng Wu, εκτελεστικός διευθυντής του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Κλινικών Ερευνών του Πεκίνου.

Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση είναι μικρότερη από 120 mmHg/80 mmHg -η συστολική αρτηριακή πίεση μεταξύ 120 και 129 (με διαστολική πίεση μικρότερη από 80 mmHg) θεωρείται αυξημένη ή προ-υπερτασική.

Η μελέτη περιελάμβανε 611 άτομα 55 ετών στην Κίνα που ζούσαν σε ιατρικές εγκαταστάσεις. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 71 ετών και τα τρία τέταρτα ήταν άνδρες. Για να συμπεριληφθούν οι συμμετέχοντες δεν μπορούσαν να έχουν μετρήσεις αρτηριακής πίεσης πάνω από 140 mmHg/90 mmHg και δεν μπορούσαν να λαμβάνουν φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση στην αρχή της μελέτης.

Οι ερευνητές ανέθεσαν τυχαία στους μισούς να αντικαταστήσουν το κανονικό αλάτι με ένα υποκατάστατο αλατιού, και στους υπόλοιπους να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν κανονικό αλάτι.

Το τυπικό επιτραπέζιο αλάτι είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου το χλωριούχο νάτριο. Μπορεί επίσης να περιέχει ιώδιο (για την υγεία του θυρεοειδούς) και, στην περίπτωση του θαλασσινού αλατιού, ίχνη άλλων μετάλλων. Το υποκατάστατο άλατος που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη περιείχε κατά ένα τρίτο λιγότερο χλωριούχο νάτριο από το επιτραπέζιο αλάτι. Το υποκατάστατο αλατιού περιείχε επίσης 25% χλωριούχο κάλιο -το οποίο δεν αυξάνει την αρτηριακή πίεση- και 12% αποξηραμένα αρώματα τροφίμων (μανιτάρια, λεμόνι κ.α.).

«Μιμούμενοι τη γεύση του νατρίου χωρίς τις δυσμενείς επιπτώσεις του, τα υποκατάστατα αλατιού παρέχουν ένα πολύτιμο εργαλείο για την τήρηση των διατροφικών περιορισμών και την προώθηση καλύτερων αποτελεσμάτων στην υγεία», δήλωσε η Maria Carolina Delgado-Lelievre, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του του Μαϊάμι.

Μετά από δύο χρόνια, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν υποκατάστατο αλατιού είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με εκείνους που χρησιμοποιούσαν κανονικό αλάτι, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Επιπλέον, δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο επεισοδίων χαμηλής αρτηριακής πίεσης ή υπότασης.

Πηγή: https://www.zougla.gr/ygeia/erevnes/i-chrisi-ypokatastaton-alatiou-syndeetai-me-40-meiosi-tou-kindynou-ypertasis/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Αρτηριακή υπέρταση: Από τι προκαλείται και πώς θεραπεύεται;

Υπέρταση ονομάζεται η υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς ρέει μέσα σε αυτές. Εξαρτάται...

Τεχνητή νοημοσύνη, αναγκαίες δεξιότητες και ο ρόλος των δημόσιων πανεπιστημίων

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Delphi Forum για τις προκλήσεις που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη Βασική θεματική στο φετινό Delphi Forum και η Τεχνητή Νοημοσύνη...

Η Meta θα αναγνωρίζει από τον Μάιο τα περιεχόμενα που έχουν δημιουργηθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο αμερικανικός κολοσσός Meta θα αναγνωρίζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του τους ήχους, τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη...

Ετικέτες